Joburi de sezon. Care e oferta pe piaţa muncii

Piața locurilor de muncă din Iași este extrem de activă încă de la începutul anului. Ieșenii care doresc să se angajeze au la dispoziție mai multe surse pentru a găsi un serviciu. Dacă la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă se găsesc în special locuri de muncă pentru persoane cu studii medii și izolat pentru cei cu studii superioare, pe site-urile specializate în piața muncii se găsesc în special oferte pentru persoanele cu studii superioare. O altă sursă de informare o reprezintă anunțurile de angajare din presă. Cert este că plaja de locuri de muncă este extrem de vastă. Se caută oameni cu și fără experiență, se oferă burse, se caută și voluntari, dar și doritori pentru a lucra în străinătate. Cel puțin la prima vedere, șomerii, dar și cei care doresc o schimbare de carieră, au de unde să aleagă. La nivelul județului Iași, ultimele date oferite de AJOFM arătau un somaj de 4,5%.

Oferta „oficială”
În baza de date a AJOFM există în această perioadă 111 posturi pentru care se caută angajați, la nivelul județului Iași. Dintre acestea, 61 sunt destinate persoanelor cu studii medii și doar pentru 25 se caută persoane cu studii superioare. Ieșenii se pot angaja ca agenți de securitate, analiști, asistent manager, confecționeri, contabili, dulgheri sau electricieni. Există chiar un post de călcătoreasă lenjerie, pentru care nu se precizează un nivel minim al studiilor și nici al experienței.

Și la videochat
Comparativ cu baza de date a AJOFM, presa abundă de anunțuri de angajare pentru videochat. Se promite discreție, în unele cazuri, transport și cazare gratuită pentru câștiguri importante. Anunțurile se adresează atât femeilor, cât și bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Deși este iarnă și lucrările de construcții nu sunt la fel de numeroase ca în anotimpul cald, se caută încă persoane care să lucreze în acest domeniu. În această perioadă se caută și foarte mulți angajați în domeniul de alimentație publică. Este nevoie de ospătari, bucătari, ajutor de bucătari, cofetari, patiseri sau barmani.

În IT
Pe de altă parte, site-urile specializate se găsesc mai mult anunțuri de angajare pentru personal în domeniul IT, în cadrul multinaționalelor. Astfel, în această perioadă există anunțuri de angajare de la societăți precum Endava România, Amazon Development Center România, Kaufland România, Delphi Diesel Systems România sau E.ON Business Services Iași. Se caută ingineri, manageri, operatori, dar și bucătari pentru locuri de muncă din Marea Britanie. Cei interesați pot găsi și firme, asociații în care pot lucra ca voluntari sau pot să facă practică. Nici studenții nu sunt uitați, multe din ofertele care sunt publicate pe site-urile de profil fiind de la societăți de recrutare pentru locuri de muncă din străinătate.

Categoria „bugetari”
Ieșenii au la început de an și posibilitatea de a începe o carieră într-o instituție publică. Conform site-ului posturi.gov.ro, la nivelul județului Iași există 45 de posturi libere, scoase la concurs în următoarea perioadă. Se caută asistenți medicali, medici, secretari de comune, economiști, auditori, portari, îngrijitori, consilieri juridici sau tâmplari. Printre instituțiile care au scos posturi la concurs se numără Serviciul de Ambulanță Iași, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă”, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Spiridon” sau Primăria comunei Moțca.

Statistica șomerilor
Numărul total al șomerilor înregistrați la AJOFM Iași a fost în noiembrie 2015 de 13.269 persoane, în scădere cu 155 persoane față de luna octombrie. Cel mai mare număr de șomeri a fost înregistrat la grupa de vârstă 40 – 49 ani, peste 3.800 persoane, în timp ce numărul cel mai mic de șomeri a fost înregistrat la grupa de vârstă 25 – 29 ani, aproape 700 persoane. ”Șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar, gimnazial și profesional au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Iași (83,56%). Șomerii cu nivel de instruire liceal și postliceal reprezintă 12,54% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 3,90%”, se menționează într-un raport al AJOFM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *