Mircea Ungureanu şi Lucian Lucescu, doi ziarişti plecaţi pe teren

Politehnica Unirea, echipa de rugby masculin a studenţilor ieşeni, a început cu un eşec noul sezon al Diviziei Naţionale de Seniori, pierzând în faţa echipei Olimpia Bucureşti într-un meci disputat pe stadionul Tepro. Printre cei prezenţi în tribune s-au aflat şi Mircea Ungureanu, ofiţerul de presă al CSMS Iaşi, şi Lucian Lucescu, jurnalist sportiv la TVR Iaşi, ambii doritori să vadă un meci pe cinste. Curioşi să le aflăm părerile, ne-am strecurat lângă cei doi profesionişti ai ziaristicii sportive.

Mircea Ungureanu: Băi, frate, nu mai pot! Ai noştri joacă balonul de zici că e un ou de Paşti abia scos din vopseaua fierbinte. Ia uite cum îl aruncă, zici că-i opăreşte!
Lucian Lucescu: Acum, nea Mircea, sunt şi ei bărbaţi, trebuie să-i înţelegem. E normal să umble mai uşor cu ouăle.

Şi ia uite ce finuţ a fost placajul ăluia pe linia de trei sferturi! Zici că-i din porţelan, îi e frică să nu se spargă. Eu zic să se lase de rugby şi să-şi deschidă un atelier de artizanat la Cucuteni, să facă nişte oale de ceramică.
Nea Mircea, lasă băieţii să joace. Ce-ai cu ei? Crezi că e aşa uşor să pasezi mereu în spate? Zău, prea eşti cârcotaş.

Adevărul e că îmi permit. De când CSMS a devenit vedeta campionatului, am prins şi eu ceva scuipat la furcă. Înainte, pe vremea când o luam pe coajă meci de meci, ca să dau o declaraţie, foloseam două substantive şi maxim un adjectiv. Ei, acum, altfel merge treaba. Mi-am cumpărat şi-un dicţionar de sinonime, ca să fiu cât mai divers în elogii.
Ai noroc, nea Mircea, lucrezi ca un adevărat profesionist. Eu ce să mai zic? Tare aş vrea să comentez un meci la televizor, să vorbesc şi eu nouăzeci de minute. Că doar de aia sunt jurnalist sportiv la televiziune, nu?

Mai bine încearcă să te bagi purtător de cuvânt la băieţii ăştia de se fac că joacă rugby. Aici e trai, neneacă. Liga a doua, linişte pe stadion, nimeni nu te bagă-n seamă, mai scrii un program de meci pe-o coală A4…
În felul ăsta îmi ratez meseria. Eu vreau să merg la mondiale, la europene, pe Anfield Road, pe Camp Nou, să rup microfonu’n două, să fiu rapid ca Ilie Dobre şi enciclopedic ca Ţopescu!

Ei, hai că mă enervezi. Să ştii şi tu că cei mai tari şmecheri din lumea gazetăriei sportive sunt ofiţerii de presă de la cluburi. Uite, la CSMS, de exemplu. Cine crezi că află primul reacţiile la cald ale băieţilor după meci? Eu, la duşuri. Şi, crede-mă, reacţii ca ale lui Prunea nu vezi de două ori în viaţă!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *