Naşu vrea Iaşu’ în prima ligă! De ce oare?

Deşi mai multe persoane din lumea fotbalului consideră că CSMU Poli Iaşi nu are dreptul să promoveze, în acest sezon, în Liga I, Mircea Sandu nu a trecut echipa din Dealul Copoului pe lista formaţiilor care nu au drept de promovare. Mai rămâne acum ca jucătorii să mai şi poată duce Iaşul pe prima scenă a fotbalului românesc.

Mircea Sandu

Mircea Sandu

Zarvă mare zilele trecute la Federaţia Română de Fotbal, după ce Comitetul de Urgenţă al acestui for a introdus un nou articol în Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF), prin care se interzic schimbarea sediului unui club, schimbarea denumirii sau cesiunea de acţiuni între diferite grupări, divizarea sau comasarea unui club, schimbarea acţionariatului în vederea promovării sau obţinerii licenţei.

Articolul 5 bis, „3. Integritatea competiţiilor, Principiile de promovare şi retrogradare“, care a intrat deja în vigoare, prevede următoarele: „Modificarea formei juridice sau a structurii unui club pentru a facilita calificarea pe merit sportiv sau/şi primirea unei licenţe pentru campionatul unei ligi naţionale, în detrimentul integrităţii sportive a unei competiţii, este interzisă. Aceasta include, de exemplu: schimbarea sediului, schimbarea denumirii sau cesiunea de acţiuni între diferite cluburi, precum şi divizarea sau comasarea unui club, schimbarea acţionariatului. 5. Pentru încălcarea dispoziţiilor alin. 3, cluburile respective vor fi sancţionate cu interzicerea dreptului de promovare într-o categorie superioară pentru 3 ani competiţionali“.
Toate cele stipulate în noul articol din ROAF se aplică mănuşă echipei din Dealul Copoului , CSMU Poli Iaşi, adică nu are dreptul să promoveze în acest an.
După ce a fost anunţată introducerea acestui nou articol, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, sau Naşu’ pentru microbişti, a anunţat că va face publică şi o listă cu echipele care nu au dreptul de promovare în acest sezon competiţional.

Surprize, surprize

Şi, când toată lumea se aştepta ca echipa Iaşului să fie una dintre formaţiile de pe „lista lui Naşu’“… surpriză: CSMU Poli Iaşi are dreptul să promoveze.
În schimb, CSM Paşcani, echipă cu tradiţie în eşaloanele inferioare, a fost introdusă pe lista formaţiilor care nu au voie să promoveze.
Echipele nominalizate pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal sunt UTA (afiliată la FRF în 2010), Silvania Şimleul Silvaniei (2008), Viitorul Constanţa (2009), FCM Oneşti (2010), FC Voluntari (2010), CS Buftea (2010), CS Baloteşti (2010), Chindia Târgovişte (2010), FC Filipeştii de Pădure (2010), FC Drobeta (2010), FC Piatra Olt (2010), FC Hunedoara (2010), FC Maramureşul Universitar Baia Mare (2010), FCM Alexandria (2009), Sportul Vişina Nouă (2009), CS Argeşul Mihăileşti (2009), AFC Odorheiul Secuiesc (2009), Minerul Motru (2009), FCM Avântul Reghin (2009), SCM Petrotub Roman (2009) şi CSM Paşcani (2009).
Decizia, cel puţin la nivelul ligii secunde, avantajează formaţiile CSMU Poli Iaşi şi Petrolul Ploieşti, din Seria a II-a, prin includerea echipei arădene UTA pe această listă, şi grupările Ceahlăul Piatra Neamţ şi Săgeata Năvodari, din Seria I, prin includerea pe listă a formaţiei lui Gheorghe Hagi, Viitorul Constanţa.

Oficialii ieşeni se bat cu pumnul în piept

Preşedintele demisionar al formaţiei ieşene, Grigore Sichitiu, a declarat că este normal ca formaţia din dealul Copoului să aibă drept de promovare.
„Această echipă nouă a preluat locul formaţiei Tricolorul Breaza şi nu are nicio legătură cu fosta Politehnica Iaşi. Implicit, e evident că CSMU Poli are drept de promovare şi mă bucur că s-a făcut lumină în acest caz, ca să nu mai fie niciun dubiu“, a spus Grigore Sichitiu.
Mai mult, unul dintre membrii Comitetului Director al formaţiei ieşene, Constantin Anghelache, a explicat cum a ajuns CSMU în Liga a II-a: „După terminarea campionatului, câteva echipe nu au putut prezenta garanţiile financiare pentru începerea unei noi ediţii de campionat, astfel că acestea nu au mai primit dreptul să se înscrie în Liga a II-a. În aceste condiţii, Federaţia a invitat să joace în Liga a II-a echipele care au retrogradat în sezonul trecut, în ordinea numărului de puncte acumulate în ediţia trecută de campionat. Astfel, în locul echipei FC Baia Mare am fost invitaţi noi. În aceste condiţii, CSMU Poli Iaşi evoluează în Seria a II-a a Ligii a II-a şi a preluat programul echipei FC Baia Mare. Noi vom avea drept de promovare, deoarece Tricolorul Breaza a fuzionat cu o echipă dintr-un eşalon inferior“.
Dixit!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *