Nicio masă fără peşte!

Oricâte beneficii ar avea pentru organism, carnea de peşte trebuie consumată cu măsură. Medicii specialişti ne sfătuiesc să nu exagerăm cu acest aliment, însă ne recomandă fără nicio reţinere ca, ori de câte ori avem ocazia sau ne permite buzunarul, să nu evităm carnea albă.

“Pestele este bogat în proteine, microelemente esenţiale, vitamine, mai precis : proteinele pe care le conţine peştele sunt uşor de asimilat (incomparabil mai uşor decât din alte tipuri de carne) şi – surpriză ! – specialiştii nutriţionişti afirmă că peştele conţine până la 27 g proteine la 100g carne. Mai mult decât atât, conţine aminoacizi folositori muşchilor”, ne spune Ecaterina Hanganu, medic hematolog la Clinica de Hematologie.

Peştele, Alfa şi Omega sănătăţii

Peştele mai conţine Omega 3, substanţă care ajută la buna funcţionare a inimii şi, supriză, e mai bun decât orice supliment alimentar, efervescent, pastilă sau sirop.

Mulţumită cărţilor de bucate şi magazinelor pline cu de toate, ne întrebăm oare ce peşte să alegem, ce specie, cum să îl preparăm…

Pentru a face alegerea corectă, adică cea mai sănătoasă, medicii ne recomandă să consumăm peştele marinat, deoarece este singura modalitate prin care vitaminele se păstrează. O a doua modalitate ar fi fierberea, dar îţi asumi riscul de a mânca ceva nehrănitor. De evitat este cel congelat, pentru că nu ştim de unde a fost pescuit şi care e gradul de poluare a zonei, apoi condiţiile de transport, (nu ştim dacă nu a fost decongelat şi iarăşi congelat), la care se mai adaugă şi lipsa noastră de grijă, la preparare. De asemenea, unii specialişti afirmă că peştele congelat ar creşte riscul de reacţii alergice .

Ca şi specie, putem alege cu încredere, “peştele cu cea mai mare cantitate de proteine e tonul (27g %), acizii omega-3 sunt conţinuţi în special în macrou, heringi şi sardele. Mineralele şi vitaminele menţionate mai sus se găsesc în orice tip de peşte, cu excepţia iodului, care se află în special în peştele de apă sărată.

În raport de cantitatea de grăsimi conţinută, peştii graşi sunt : somon, hering, ansoa, macrou. Aceştia sunt urmaţi de cei semi-graşi, ca calcan, peştele-sabie. Iar în cele diin urmă , peştii slabi numai buni pentru cei care au un regim alimentar strict sunt merlanul şi codul”, ne mai spune Ecaterina Hanganu.

Atenţie la Pangasius!!!

Dar, mare atenţie la Panga sau Pangasius, cultivat industrial în Vietnam, de-a lungul râului Mekong, care e intens poluat chimic şi biologic! E un peşte gustos, accesibil ca preţ, se vinde bine , mai ales ca fileuri fără oase. Dar…sunteti siguri că v-ar plăcea să înghiţiţi o „bombă” biologică ?

Amatorii de cure de slăbire, trebuie să apeleze la medic pentru că dieta e bine să se facă sub supraveghere strictă şi în raport cu grupa sanguină căreia-i aparţine:

“Pentru unele grupe sanguine, peştele poate reprezenta alimentul de bază într-o cură de slăbire, în timp ce la alte grupe, nu. Dar în general peştele slab şi semi-gras poate fi consumat de orice grupă sanguină”, completează Ecaterina Hanganu, condica peştelui.

Şi dacă tot ne aflăm în Postul Paştelui, trebuie să ştim că simbolul primilor creştini era peştele. În limba greaca termenul pentru „peşte” este tradus prin „ICHTYS”, adică “Iesous Christos Theou Yios Soter”- „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”.

Chiar dacă este consumat doar la ocazii, peştele ar trebui să fie mai des în lista de cumpărături, datorită beneficiilor multiple şi simplul fapt că te ţine departe de doctori, farmacii şi căruţa de bani care ţi-o cer în schimbul stării de bine.

Reţetă pentru consumatorii de peşte

Persoanele care au o atracţie specială pentru gustul de ton, pot încerca un amestec de ceapă crudă, piper, puţin ulei, verdeaţă de sezon şi bineînţeles, ton. Sau o altă reţetă ar fi: hasmatuchi(n.r. Pătrunjel creţ), puţin morcov ras fin, puţin suc de lămâie şi…poftă bună !

SFAT: peştele congelat trebuie pus în uleiul încins sau în apa care deja fierbe, aşa îngheţat cum e. Nu trebuie decongelat mai întâi, deoarece în felul acesta se înlătură riscul dezvoltării unor microorganisme periculoase pentru sănătate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *