Noul trend în turismul european: în vacanță, la apartament

Pentru cei interesați de o vacanță rezonabilă ca preț, dar care nu vor să facă rabat de la confortul privind spațiile de cazare, o soluție este închirierea de apartamente în sistem ”self-catering”. Concret, după rezervarea apartamentelor/vilelor de pe site-uri specializate, turiștii vor primi cheia locuinței de vacanță, câteodata chiar fără a se întâlni cu proprietarul, urmând să se gospodărească singuri. Pe lângă spațiul de dormit și baie, apartamentele beneficiază și de bucătării dotate modern.

1.000 de lei șase nopți
Dacă sunteți interesați de un sejur la mare, Grecia oferă numeroase locații în regim ”self catering”. Una dintre zonele cele mai apropiate de România este insula Thassos, cea mai nordică insulă a Mării Egee cu o suprafață de 380 km pătrați. Din Iași până pe insula Thassos sunt în jur de 1.000 de km, în funcție de ruta pe care o alegeți. Pe insulă puteți ajunge doar cu feribotul, care costă aproximativ 30 euro pentru mașină plus pasageri. Pe insula Thassos puteți găsi numeroase oportunități de cazare în regim ”self catering”, foarte aproape de plajă. De exemplu, în localitatea Skala Maries, puteți închiria pentru o săptămâna (6 nopți) o proprietate cochetă, situată la 10 metri de plajă, cu trei dormitoare, două băi, bucătărie și terasă, cu 875 euro în plin sezon (iulie, august) și 735 în iunie și septembrie. Dacă sunteți cu prietenii și utilizați la maxim proprietatea, un sejur de o săptămînă vă costă, astfel, între 245 euro (1.100 lei) și 291 euro (1.300 lei) pe săptămână.

Și la Constanța
Astfel de oferte sunt mult mai ieftine decât cele de pe litoralul românesc. De exemplu, la Constanța, o vilă situată la mai puțin de 50 m de plajă (Panoramic Sea View Villa) ajunge la 8.000 lei pe săptămâna. Vila are 3 dormitoare, un living și trei băi. Dacă mergeți în grup și utilizați și livingul, costurile pentru un cuplu ajung la 444 euro (2.000 lei) pe săptâmână, în plin sezon. La hotel, o cameră ar fi costat dublu. Cea mai ieftină oportunitate de cazare la Constanța pentru o familie cu un copil ar fi un apartament departe de plaja, în zona Tomis Nord, care se închiriază cu 900 lei pe săptămână. Prețurile cresc cu cât locuințele sunt mai aproape de plajă sau de centrul orașului.

”City break” în Viena
Pentru turiștii care preferă concediile active, o variantă la îndemână sunt călătoriile de weekend, tip ”city break”. În toate capitalele europene puteți închiria apratamente în regim ”self-catering”. La Viena, un apartament pentru o familie cu un copil ajunge la 900 de lei pentru trei nopți, la începutul lunii septembrie. La acest preț beneficiați de un living combinat cu zonă de dormit, cu pat dublu, canapea extensibilă și zonă de luat masa În centrul orașului Viena se poate ajunge cu transportul public în 15 minute. O ofertă asemănătoare, respectiv 1.000 lei, pentru 3 nopți, găsim la numai două staţii de Opera de Stat din Viena. Apartamentul de la Schönbrunner Strasse dispune de aer condiţionat şi de încălzire centrală, fiind localizat într-o clădire renovată de secol XIX, cu tavane înalte, ferestre mari şi băi foarte spaţioase.

Scump în Centru
În capitala Cehiei, Praga, prețurile sunt asemănătoare cu cele din Viena. O familie cu un copil va plăti minim 890 de lei pentru trei nopți la Praga, într-un apartament dintr-o zonă mai departe de centru. Dacă aceeași familie se cazează în centrul istoric al orașului, prețul per sejur ajunge la 3.000 lei. Este vorba despre un apartament situat la 900 de metri de Podul Carol și de Piața Wenceslas. Apartamentul este descris ca fiind modern și luminos, cu bucătărie bine utilată, mașină de spălat vase, baie și articole de toaletă gratuite.

Convenabil cu prietenii
Barcelona este unul dintre cele mai scumpe orașe pentru turiști. Astfel, o familie cu un copil va plăti între 1.100-1.200 de lei pentru un sejur de 3 zile la Barcelona, în luna septembrie.Sunt cele mai convenabile oferte, apartamentele fiind departe de zona centrală. Cu cât te apropii de centrul metropolei, prețurile sar de 4.000 de lei/sejur. Dacă ești cu prietenii, poți găsi un apartement cu două camere, pentru 4 adulți și 2 copii, la prețul de 1.800 de lei/3 nopți, la 500 de metri de Park Güell. În schimb, dacă grupul dorește o locație centrală prețurile pleacă de la 4.000 de lei și pot depăși 10.000 de lei pentru 3 nopți. De exemplu, două familii care închiriază un apartament în inima Barcelonei, la numai 40 de metri de Plaza Catalunya, trebuie să scoată din buzunar 4.800 de lei pentru 3 nopți.

Are și Iașul
Astfel de apartamente în regim ”self-catering” pot fi găsite și în marile orașe din România. În Cluj, pentru un weekend, 3 nopți, o familie va plăti 300 de lei, în zone departe de centru și peste 1.200 de lei pentru o proprietate situată în centrul istoric al orașului. La Iași, o familie poate închiria un apartament pentru 3 nopți cu 490 de lei, în zona Aviației. În Copou, la 300 metru de universitatea ”A.I. Cuza”, prețul unui apartament ajunge la 686 lei. Turiștii au la dispoziție o bucătărie cu frigider, cuptor cu microunde şi fierbător de apă. Proprietatea asigură prosoape și parcare privată gratuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *