O febră de tot rahatul păleşte România

• medicamentul Fervex a fost retras de pe piaţă, din cauza unei bacterii mirositoare rău de tot

Nu ştiu cum se face, dar, dacă până acuma se spunea că toate relele de pe lume ni se trag de la ruşi – comunismul, foamea, frigul şi, mai nou, ploaia şi grindina –, de o bucată bună de vreme vedem că evropenii cei cu coada pe sus din vestul continentului aruncă în noi cu fel de fel de măscări. Am avut parte, în ultimii ani, de isteria gripei aviare, prin care orătăniile românaşilor erau adunate de prin curţi, abatoare şi şanţurile patriei, pentru a fi arse şi îngropate de vii, de plângea foamea-n burţile şi buzunarele noastre. În schimb, România importa cu sârg ficăţei de puicuţe de prin Argentina şi Brazilia sau pulpe americane cu steroizi de un kil bucata, congelate de la primul război din Irak, ăla de acu douăzeci şi ceva de ani. A avut însă şi asta o latură bună, că unii jmecheri agreaţi de Fluturel şi alţi cunoscători într-ale agriculturii au făcut averi frumuşele dând cu vermorelul cu apă chioară pe şuşăle şi pe roţile automobilelor, pentru stârpirea viruşilor din capul lor. Că unii dintre ei, chiar din Iaşi, au trecut între timp pe lumea cealantă, ajunşi de blestemele crescătorilor de zburătoare, e altă poveste, pe care au descusut-o la vremea ei Deneaul, presa şi alte organe competente.

Gripe, viruşi şi alte nebunii occidentale închipuite

A trecut gripa aviară, a venit apoi pesta porcină. Că dacă mangaliţa noastră nu e bună la esport, apoi musai râmătoarele umflate cu seringa de prin Germania îs mai gustoase pe masa românilor. Vaca nebună nu o mai trecem aicea, că pe aceea am mâncat-o deja şi nici n-am simţit. Mai în zilele noastre încă, au venit apoi peste noi englezoii, care au găsit în lazania lor congelată de la italieni, trecută prin mâini olandeze şi franţuzeşti, carne de căluţ pur sânge în loc de tocătură de vită. Şi dăi ofuscare şi controale, de-au ajuns ei la concluzia că tot românii ar fi de vină pentru masacrarea patrupedelor, ceea ce, între noi fie vorba, nu putem băga mâna-n foc că n-ar fi adevărat. Iar ca tacâmul să fie complet, după mititeii cu euri şi bicarbonaţi pe care, totuşi, i-am salvat de la dispariţie, vine acuma o altă bombă, de să ne stricăm de tot la maţe, ce mai! Cică un banal praf, care să ia de răceală, ar trebui musai retras din farmacii, pe motiv că ar avea nişte efecte adverse greu de anticipat.

O febră de tot rahatul păleşte RomâniaUn medicament minune ne trimite direct la budă

Aşa aflăm noi de la producătorii franţuji, dară şi de la autoritatea conpetentă peste medicamente din România, că Fervexul mai sus pomenit, în loc să combată febra, mai rău face, bolnavul pricopsindu-se, pe lângă banala răceală, cu dureri de burtă, febră, vărsături şi chiar diaree. Totul cică s-ar trage de la zaharurile şi aromele de fructe de pădure puse pentru păcălirea amarului din medicament, dar şi a unor bacterii care, atenţie, se găsesc inclusiv în… materiile fecale.

Pfuuui! Şi când te gândeşti că bârfitorii cei bătrâni strâmbau din nas atunci când, prin copchilăriile noastre, eram frecaţi de gâlci cu apă caldă şi cu oţet. Acuma, probabil că vom căsca de două ori ochii şi vom strâmba capul înainte de a mai pune în gură vreun medicament minune de prin Occidentul capitalist şi asupritor. Cu alte cuvinte, să ne ferească cel de sus de febre şi răceli. Că altfel, două căni de vin fert cu piper şi scorţişoară şi nişte ventuze, tot om mai găsi noi pe la ţaţa Leana de la noi din sat. Hai noroc şi sănătate, că-i mai scumpă decât toate! (Iancu Jianu Hapciul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *