Ochiul și timpanul… salubrității!

Ochiul și timpanul... salubrității!• întrucât proprietarii de gospodării declară mai puţine persoane pentru a plăti mai puţin pentru salubritate, operatorii de teren fac muncă de cercetare pentru a-i pune la plată pe „mincinoşi”

Dintre toate firmele care prestează servicii către populaţie, operatorul de salubritate este cel mai grăbit. La scumpiri. Aidoma altor ani, Salubris îşi anunţă clienţii că de la 1 februarie le va lua mai mulţi din portofele, pentru că altfel nu mai dovedeşte cu golitul tomberoanelor. Scumpirea este pusă pe seama creşterii costurilor la carburanţi, materiale şi piese de schimb, motiv pentru care veţi plăti, lunar, un leu în plus: de la 6,25 lei, la 7,2 lei. Interesant este faptul că argumentele care stau la baza acestei decizii sunt fundamentate de consumuri stabilite din birouri şi care nu au nici o legătură cu realitatea. Astfel, contabilii societăţii s-au pus pe calculat, ieşindu-le 0,125 mc colectaţi lunar de la fiecare ieşean. Cum preţul pentru un metru cub transportat şi depozitat cu autospeciala Renault este de 57,87 lei/mc, rezultă 7,20 lei /persoana/luna (tva inclus). Nu mai contează că vecinul de la patru, unde locuiesc cinci persoane, produce mai mult gunoi comparativ cu o persoană singură. Plătim toţi la fel, pentru că, în cazul ieşenilor de la bloc, se merge pe varianta întocmirii unei medii a cantităţii de gunoi rezultat.

Şase, vin gunoierii!

În schimb, regula nu mai este valabilă atunci când vorbim de gospodării. Aici, tarifele ţin cont de numărul membrilor familiei: 12 lei/gospodărie cu o pers/lună, 21 lei/gospodărie cu 2 pers/lună, 28 lei/gospodarie cu 3 pers/lună, 34 lei/gospodărie cu 4 pers/lună, 38 lei/gospodărie cu mai mult de 4 pers/lună. În mod firesc, proprietarii declară mai puţine persoane, pentru a ieşi mai ieftin. Strategia  este cunoscută prin birourile de pe malulul Bahluiului, aşa că, dincolo de atribuţiile specifice profesiei, gunoierii sunt sfătuiţi să presteze muncă de cercetare, spionaj sau pândă colectivă, doar-doar vor depista ieşind din casă un membru nedeclarat!

De altfel, prin unele localităţi, s-a trecut la interogarea beţivilor satului, pe considerentul că doar la băutură omul spune adevărul. În final, rezultă faptul că tanti Maricica, spre exemplu, minte atunci când spune că are copiii plecaţi la muncă în Spania. În realitate, de frica Salubris, ei stau ascunşi în şopron, ieşind pe uliţă doar după plecarea detectivilor cu veste fluorescente…

Silviu Prigonitu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *