Oprea are o problemă cu plămânii. Ai lui, nu ai Elenei Udrea…

Mai mulți cititori de-ai noștri de dreapta – da, avem câțiva și din ăștia… – ne-au reproșat în ultima vreme că nu promovăm și alte valori de-ale PDL-ului local și național. Că prea îi băgăm seamă doar pe Nicușor Păduraru, Mariu Spînu, Gabriel Surdu ori Teodor Baconschi și că, în acest fel, am comite o abatere de la principiul jurnalistic al interesului public, mai ales în condițiile în care distinsele lor domnii ar fi niște „perdanți” și „luzări”. Așa zic cititorii, noi nu ne asumăm expresiile; nu prea ne asumăm nici criticile, dar, în fine, întrucât clientul nostru e stăpânul nostru, am încercat să ne conformăm.

Oprea are o problemă cu plămânii. Ai lui, nu ai Elenei Udrea...Efortul ne-a fost repede răsplătit, iar asta nu pentru că am fi căutat noi un alt PDL-ist despre care să merite să scrii, ci pentru că ne-a izbit unul dintre ei cu un comunicat de presă de toată frumusețea. De fostul șef de la Universitatea din Copou e vorba, dom’ profesor Dumitru Oprea, fost șef – în urma unor stratageme prea puțin academice, de care nu mai amintim aici – al PDL-ului de Bahlui, fost candidat la Primărie, fost…, în fine, de dom’ Mitică e vorba, pentru apropiați. Care, după ce, în anii de șefie în partidul de guvernământ, a rezolvat toate problemele macro- și microeconomice, ale sistemului de învățământ și de infrastructură ale județului, a descoperit mai nou, în opoziție, un nou inamic al ieșenilor, inamic cu care vajnicul parlamentar s-a simțit obligat să se ia la trântă: praful. Iaca lovitura senatorială: „Ieşenii resimt, în ultima vreme, o puternică agresiune a agenţilor poluanţi şi a noxelor care fac aerul din ce în ce mai greu respirabil. Prea multele şantiere eternizate simultan, uzul excesiv de material antiderapant în perioada de iarnă, care ulterior se transformă în noroi, mizerie urbană şi praf, excesul de pulberi în suspensie fac irespirabilă atmosfera oraşului, un pericol şi un atentat cotidian la sănătatea ieşenilor”, se îmbățoșează senatorul într-un comunicat de presă.

Dincolo de stilistica găunoasă, ni se pare lăudabil că dom’ senator și-a dat seama că trebuie să facă și el opoziție și, ca atare, să atace Primăria PSD-istă. Nu știm cum vede domnia sa rezolvarea problemei materialului antiderapant „care ulterior se transformă în noroi, mizerie urbană şi praf”, dar, în fine, poate că primăriile portocalii folosesc iarna Lenor pentru deszăpezire… Cert e că dom’ senator nu s-a mulțumit să obosească doar presa locală cu această problemă prăfuită, ci a asaltat-o cu o întrebare pe însăși ministreasa de la Mediu, Rovana Plumb, căreia îi cere nu numai un răspuns scris, ci și acțiuni energice și imediate împotriva prăfuitorilor din Palatul Roznovanu.

Noi, unii, nu prea credem că o să o vedem prea curând pe ministreasă dând cu măturica pe lângă șantierele din târg, dar, totuși, e departe de noi intenția de a critica intervenția senatorului. Din contra, fiindcă ne este simpatic, încercăm să-i venim în ajutor și îi oferim câteva sfaturi. Așadar, stimate dom’ senator, înainte de a face un control de specialitate la Pneumo, încercați câteva remedii simple, la care poate că nu v-ați gândit. Mai întâi, ieșiți mai des din „turnul de fildeș” cu enșpe aparate de aer condiționat ca să vedeți și cum e lumea reală! Apoi, nu credem că e cazul, dar încercați să folosiți mai des săpunul și, la limită, schimbați deodorantul! De asemenea, o reclamă de teleshopping pe care nu se poate să nu o fi văzut vorbește despre numărul mare de bacterii și acarieni din așternuturi; e o idee, nu o ignorați! Dacă atmosfera vi se pare irespirabilă în viața publică, schimbați domiciliul, orașul sau țara; mai întâi de toate, însă, schimbați partidul, că și nouă ne-ar fi greu să respirăm acolo! În fine, dacă nimic din toate acestea nu funcționează, iar respirația tot vă face probleme, încercați un procedeu clasic; scrieți pe o bucată de hârtie și exersați următoarele instrucțuni: „inspiră, expiră, inspiră, expiră, inspiră, expiră…”!

În rest, poate că ar fi bine să o lăsați mai ușor cu praful. Mai era un politician prin Iași care toată ziua vorbea despre prafuri și care, prin campania pentru Primărie, scosese și niște fluturași devastatori cu praful și poluarea din oraș. N-a ajuns prea bine micuțul: acum a rămas și fără stetoscop, e pe la PPDD și a trebuit să se mute la Bârlad…

Poluția Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *