Palasul și Palatul Culturii, cărțile de vizită ale Iașului

Municipiul Iași nu pare a fi în topul preferințelor turiștilor străini care vizitează România, însă mare parte din testimonialele și recenziile scrise de străini sunt favorabile. Majoritatea vizitatorilor care ajung la Iași din afara țării sunt cetățeni ai UE și cel mai mult apreciază clădirile istorice, dar și zona comercială și de agrement Palas.

Shopping și relaxare
Pe un cunoscut site de turism (tripadvisor.com), la secțiunea locuri de vizitat în Iași, pe prima poziție, cu cele mai multe recenzii, se află ansamblul Palas, urmat de Palatul Culturii, Grădina Botanică, lăcașele de cult din zona centrală, Teatrul Național, Piața Unirii. Despre ansamblul Palas, majoritatea turiștilor străini spun că este o zonă grozavă pentru cumpărături și pentru a lua masa, apreciind poziționarea în imediata apropiere a Palatului Culturii ”Are tot ce-i trebuie. Zonă bună de shopping, diversitate mare de restaurante, o gradină bună pentru băut bere. În același timp poți vedea Palatul Culturii, o frumoasă clădire istorică”, a scris un turist din Minsk, Belarus. Palasul este apreciat și de turiștii din Vestul Europei. ”Mall-ul are o arhitectura grozavă, iar locurile din apropiere sunt plăcute și merită vizitate. Și grădinile sunt foarte frumoase. Însă mall-ul nu oferă o mare diversitate de magazine, iar brandurile existente sunt mult mai scumpe comparativ cu aceleași situate în centrul și vestul Europei. Cu toate acestea aș recomanda o vizită”, a scris un turist din Marea Britanie. Iașul a fost vizitat și de australieni. „Un loc minunat pentru cumpărături și relaxare. Totul sub un singur acoperiș. Un must see pentru orice vizitator la Iași”, a spus un turist din Australia. ”Este un mall relativ nou, cu foarte multe restaurante de toate felurile și magazine mici și mari. Are o priveliște frumoasă către Palatul Culturii, dar și o gradină foarte frumoasă. Iarna este un patinoar drăguț. Totodată, este un loc de întâlnire pentru studenți” a menționat un vizitator olandez.

Cea mai frumoasă
Despre Palatul Cuturii, majoritatea turiștilor străini susțin că nu trebuie ratat dacă se ajunge la Iași. Arhitectura clădirii, modul în care a fost renovată și mai ales iluminatul architectural sunt punctele cele mai apreciate de vizitatori.  ”Numai pentru acest muzeu (Palatul Culturii – n.r.) merită să faci o oprire la Iași. S-a întâmplat ca în momentul în care am ajuns noi la Iași să fie o expoziție cu obiecte din aur și argint. Taxa de intrarea a fost rezonabilă pentru exponatele pe care le-am putut admira”, a precizat un turist englez. ”Este cea mai mare și mai frumoasă clădire din Iași, mai ales pe timpul nopții. Vă recomand să o vizitați”, a scris un turist din Cehia. Palatul Culturii pare a fi rămas centrul de interes al turiștilor străini care ajung la Iași. Redeschiderea muzeului reprezintă unul dintre principalele avantaje ale Iașului turistic. ”Nu poți trece prin Iași fără să vizitezi Palatul Culturii. Este proaspăt renovat și în stare perfectă. Holurile, scările și camerele sunt impresionante. Expozițiile au fost interesante”, a povestit un vizitator francez.

Apreciază iluminatul
”Este o minune arhitecturală. Faimoasa clădire istorică a fost recent renovată și pusă în valoare. Este localizată în centrul Iașului, la fel ca și alte atracții turistice. Orice turist trebuie să viziteze Palatal Culturii, care găzduiește mai multe muzee. Iluminatul arhitectural pe timp de noapte este extraordinar”, a descris un turist din Atlanta, SUA.

Oraș „așezat”
Un englez pasionat de călătorii poveștește pe blogul său că a ajuns să viziteze Iașul după ce a făcut un tur prin mai multe orașe est-europene, care nu sunt capitale. Englezul povestește că a perceput Iașul diferit de Brașov și București, că nu s-a simțit ”grăbit” la Iași. De asemenea, a remarcat că la Iași nu există o ”cultură a cafenelelor”, așa cum întâlnești la Brașov în zona centrală, sau în alte orașe europene. ”Nu pot spune că a fost incredibil de frumos ca Salzburg sau Krakow, însă am perceput Iașul mai accesibil și mai real. Mi-a permis să văd cum un oraș care nu este capitală și nici nu este un oraș turistic, oferă vizitatorilor diferite experiențe”, a explicat englezul experiența sa la Iași.

”Multe prejudecăți”
O franțuzoaică scrie despre Iași că a fost extrem de interesant să vadă atât de multe stiluri arhitecturale diferite în oraș, dar, în același timp, consideră că în oraș este un pic cam dezordine. ”M-a făcut să mă gândesc mult la identitate, la vechi și la nou, dar și la religie. Orașul este plin de biserici ortodoxe, dar și de oameni cu multe prejudecăți. Am întâlnit și oameni pasionați și interesanți”, scrie turista din Franța pe blogul său.

În creștere
Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, în  județul Iași, sosirile turiștilor au înregistrat o creştere de 34,1%, iar înnoptările de 28,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintr-un total de 57.000 de turiști veniți la Iași în această perioadă, doar 8.600 au fost străini. Dintre aceștia, peste 5.000 au venit din Europa. Mare parte din turiștii din afara țării care viziteză Iașul sunt din Republica Moldova, urmați de cetățenii italieni, germani și francezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *