Pedeliștii vor să ne îmbuneze cu „morțișoare”!

Vai, fatăăă, da’ ce ne-am mai emoționat să aflăm că prin târgul nostru există și bărbați sensibili, tandri, atenți și degrabă vărsători de gesturi umede! Și cum găsesc ei chiar și în situațiile cele mai nefericite câte un prilej de-a ne oferi un zâmbet, o emoție, o palpitație!

Stimate doamne și domnișoare, ca să nu vă prelungim așteptarea nepermis de mult, iaca despre ce-i vorba. Cică, zice presa, consilierii locali PDL și-au pus în gând ca, de 1 martie, să împartă atât ieșenilor, cât și șefilor din Palatul Roznovanu, niște „mărțișoare făcute din lemnul teilor recent puși la pământ”. Da, ați înțeles bine, iar dacă n-ați înțeles, atunci vă explică gingașul Gabriel Grigore: „Am rugat colegii ca de Mărțișor să le facem atât ieșenilor, cât și celor care au dispus tăierea lor cadou câte un mărțișor care să conțină câte o mică bucățică dintr-o creangă a teilor tăiați alături de șnurulețul care înseamnă renașterea la viață pentru că ceea ce s-a întâmplat aici, la Iași, în centrul orașului, este un atentat la viața orașului”.

Fiindcă nu se cade să dai cu piciorul unui gest frumos, nu ne mai băgăm (încăPedeliștii vor să ne îmbuneze cu „morțișoare”! o dată) în gâlceava dintre „(pro-)teiști” și „a-teiști”, cu atât mai mult cu cât, așa cum anticipam, numărul „protestatarilor” s-a subțiat direct proporțional cu cel al teilor de pe Ștefan cel Mare. Iar dacă șefii din Primărie s-ar putea să se uite chiorâș la mărțișoarele lui Grigore, noi o să le primim cu tot prinosul de recunoștință de care suntem în stare, dar cu câteva condiții, pe care le supunem atenției inițiatorului.

Mai întâi, dacă teii nu mai sunt – au trecut, ca atare, într-o lume mai bună, ca să fim și noi lirici… -, atunci n-ar fi mai potrivit ca suvenirurile cu pricina să se cheme altfel, de pildă, „morțișoare”? Am întrebat, n-am dat cu parul! Apoi, mare, mare atenție la „șnurulețe”: să aveți grijă să nu le faceți cu portocaliu! Știți că ieșenii au oarecare alergie la culoarea asta! La fel, dacă, totuși, îl convingeți să se bage și pe șeful de la partid, Gabriel Surdu, să nu cumva să vă iasă ațele doar pe roșu! În fine, ca să nu deveniți plicitisitori, poate vă gândiți să atașați la „șnurulețe” și alte obiecte sugestive, în afară de „bucățica de tei”. De pildă, niște bani (ca să ne amintim de salariile tăiate), jucărioare în formă de săli polivalente inscripționate „Louis Vuitton”, păpușele cu chipul lui Boc ori cățeluși cu fața lui Blaga și, eventual, pentru fanii prezidentului, sticluțe de Chivas, dar să fie din acela bun, de 18 ani…

Ma Tei Caragiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *