Povestea lui Ghiţă Mureşan, singurul român care a evoluat în NBA

Ghiţă Mureşan (42 de ani), singurul baschetbalist român care a evoluat în liga profesionistă nord-americană, a acordat un interviu în USA Today, ocazie cu care a vorbit despre amintirile sale din perioada în care juca. “Big Ghiţă” a evoluat cinci sezoane în NBA (Washington Bullets/ 1993 – 1997; New Jersey Nets/ 1999 – 2000).

Draftat de Bullets în 1993, de pe poziţia a 30-a, Mureşan e încă iubit în SUA. Prilej pentru USA Today de a se întreba ce mai face “Gigantul din Carpaţi”, al cărui “personal best” a fost în sezonul 1995 – 1996 (14,5 puncte, 9,6 recuperări şi 2,2 blocaje/ meci), când a fost numit “NBA Most Improved Player”, omul cu cel mai mare progres din ligă. Mureşan şi soţia lui, Liliana, trăiesc alături de fiii lor, Gheorghe jr. (15 ani) şi Victor (13 ani), într-o suburbie a Washingtonului. “Sunt ocupat cu… baschetul. Fac campuri în Virginia, unde am şi o academie. Vara, în august, organizez tabere în România. Şi lucrez ca director de imagine pentru fosta mea echipă Washington Wizards”, explică fostul jucător.

Ghiţă e singurul român care a avut privilegiul să joace contra imensului Michael Jordan (foto), în 1996 şi 1997. Ghiţă îşi aminteşte: “În NBA, totul a fost interesant, fiecare joc era o plăcere. A fost o onoare să mă lupt cu «Air». Domina acest sport. Baschetul de azi e mai bun, dar un Jordan sau un Magic Johnson nu se vor mai naşte! În 1997, Chicago ne-a învins cu 3-0 la general, după meciuri la diferenţe mici: 12, 5, 1!”. Cu un an înainte, într-un 109-116, Mureşan a reuşit 27 de puncte şi 11 recuperări contra lui MJ! Ghiţă crede că a izbândit, fiindcă “am muncit ca un nebun. Secretul? Am avut soţia alături, n-am fost gagicar! Mulţi ieşeau cu fetişcane noapte de noapte şi erau rupţi de oboseală”. Ghiţă s-a retras în 2006, din cauza problemelor la spate! Putea rămâne paralizat!

Întrebat care au fost cei mai puternici adversari direcţi, Ghiţă a răspuns: “Am prins o epocă în care jucau pivoţi foarte tari, ca Patrick Ewing, Smits, Olajuwon şi Shaquille O’Neal. După un meci cu Big Shag, umerii mi s-au umflat, corpul era plin de vânătăi. Două zile nu m-am ridicat din pat, atât de puternic era”. Chestionat în privinţa celui mai bun coleg de la Washington, românul spune: “Rod Strickland. A fost rapid, tehnic şi inteligent, cu un IQ ridicat”.

Mureşan a jucat în filmul “Uriaşul meu”, în 1998, alături de Billy Crystal, şi a făcut mai multe reclame. “Mi-a plăcut şi îmi place să joc, dar nu sunt actor profesionist”, spune “Big Ghiţă”, care a povestit cum a învăţat engleza, limbă în care nu se prea descurca atunci când a ajuns în State: “M-au ajutat serialele TV şi ştirile, pe care le urmăream în fiecare zi. Eu sunt un om care vrea să-şi exprime sentimentele într-un dialog, şi singura modalitate de a o face era de a învăţa limba”.

Mureşan e însurat de 20 de ani cu Liliana, cu care are doi copii, Gheorghe jr (15 ani) şi Victor (13 ani): “Copiii sunt obişnuiţi cu România, vin şi stau câte două luni pe an la Cluj-Napoca. Gheorghe jr are 1,90 m, dar Victor o să fie şi mai înalt. Liliana a făcut şi ea baschet, are 1,81 m”. “Niciodată nu ne-am dus în pat certaţi. Eu eram timid, ea a făcut primul pas”, a mai dezvăluit Ghiţă. Întrebat dacă sunt adevărate zvonurile despre “dotarea” lui, Ghiţă a blocat: “Legendele au locul lor. Lasă-le să fie legende!”.

(sursa: www.libertatea.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *