Preţurile ne lasă fără murături

Cămările şi beciurile vor fi mai goale în acest an, pentru că preţurile legumelor sunt cu mult mai ridicate comparativ cu ceilalţi ani.

Dacă până nu demult ne permiteam să ne punem conserve la greu în debara, anul acesta aprovizionarea pentru iarnă va fi… doar de poftă.

Luând pulsul pieţelor din Iaşi, am constatat cu îngrijorare că, deşi majoritatea produselor sunt „made in Romania“, preţurile sunt destul de piperate.

Astfel, un kilogram de roşii costă 1,5 lei la Hala Centrală, în timp ce la Piaţa Dimitrov dai şi 3 lei pe kil. În prima locaţie, vinetele ajung să coste 2 lei, unul de ceapă 5 lei, ardeii 1,5 lei lei, iar dovleceii 2 lei. La Dimitrov, vinetele le găsim la 1,5 lei kilogramul, iar ceapa, 2 lei, în timp ce ardeii ajung până la 3 lei un kilogram. La pieţele din cartierele Nicolina sau Alexandru cel Bun, puteţi găsi aceleaşi produse la preţuri o idee mai mici, în funcţie şi de abilităţile dumneavoastră de negociatori.

Dacă stai să calculezi la rece, o salată nu te poate ajunge mult, însă, dacă vrei să faci 20-30 de borcane de zacuscă, zerourile de pe bonul fiscal (care nu prea există, ce-i drept) se triplează.

Pentru cei care preferă murăturile, ţinem să îi anunţăm că butoaiele cu varză, castraveţi şi gogonele vor fi mai puţine faţă de anul trecut, un kilogram de pepene de murat costând 1 leu, la fel şi unul de castraveţi, conopida 3 lei, iar varza 1,5-2 lei.

Nici fructele nu mai au preţurile de altădată (ce timpuri!!!): un kilogram de struguri ajunge între 3 şi 7 lei, prunele 2,5 lei, iar caisele… 7 lei.

Aşadar, bunătăţile care umpleau masa pe timp de iarnă, ţin de domeniul trecutului sau de buzunarul bogătaşilor. După gust.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *