Procurorul ieşean Ţicău s-a obişnuit cu leafa babană şi traiul bun din „străinătăţuri”

„Noblesse oblige” sau „nobility obliges” spune o sintagmă din vechime, prezentă la loc de cinste, atât în Dicţionarul Academiei Franceze, cât şi în cel al Regatului Unit al Marii Britanii. Această vorbă aristocratică se mulează foarte bine, în aceste vremuri, pe chipul şi asemănarea charismaticului nostru procuror Daniel Ţicău, fostul şef al DIICOT, cel poreclit în trecut şi „Cattani de la Iaşi”. După ce a ieşit pe uşa din dos a instituţiei de combatere a criminalităţii organizate şi a terorismului, după marea brambureală din dosarul teroristului „Omar Hayssam”, cariera ieşeanului a intrat în picaj, mai pe româneşte în cădere liberă. Dar cum se ştie din străbuni că „femeia te ridică, femeia de coboară”, la scurt timp în viaţa anchetatorului a apărut şi o Evă, care l-a pus rapid pe picioare şi l-a propulsat mai apoi în lumea bună a Capitalei, şi nu numai. Salvarea lui Ţicău s-a numit atunci şi se numeşte încă Mioara Mantale, actualul consul al României la Strasbourg, şi fost prefect al Bucureştiului. După o scurtă carieră de consilier al ex-procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, procurorul ieşean Ţicău a plecat în străinătăţuri, evident, ca să fie mult mai aproape de consoarta sa Mioara Mantale. De mai bine de un an şi jumătate, Daniel ocupă un post călduţ, cu o leafă bunicică, la Consiliul Europei – Divizia pentru Combaterea Criminalităţii Economice (Moneyval). Comitetul Moneyval a fost înfiinţat în anul 1997 în cadrul Consiliului Europei cu scopul de a se asigura că statele europene au sisteme eficiente de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului, în conformitate cu standardele internaţionale. Printre directivele speciale ale Comitetului Moneyval se numără şi depistarea, blocarea şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni. Săptămâna trecută, anchetatorul ieşean a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o solicitare în care a cerut să-i mai fie prelungită detaşarea la Moneyval. Rămâne însă de văzut dacă actuala conducere a CSM va mai fi într-atât de sensibilă la fericirea cuplului Ţicău – Mantale.

Procurorul ieşean Ţicău s-a obişnuit cu leafa babană şi traiul bun din „străinătăţuri”În urmă cu două decenii, Mioara a fost fotomodel şi sex-simbol al democraţilor

Procurorul Daniel Ţicău, fost şef al DIICOT la nivel central, s-a căsătorit cu Mioara Mantale, fost prefect al Capitalei şi inspector guvernamental, la începutul lui iulie 2009.  În Bucureşti, cei doi deţin un duplex de lux în valoare de 800.000 de euro, amplasat într-un bloc select din Cartierul Francez. Fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale a fost considerată, în urmă cu două decenii, un adevărat sex-simbol al democraţilor. În vara lui 2011, fostul premier Emil Boc a numit-o pe Mioara în funcţia de consul general şi şef al Consulatului General al României în Franţa, la Strasbourg.

Miţa Modista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *