Reconstrucția dreptei începe cu o mișcare… de dreapta!

V-au povestit deja gazetele serioase și, mai ales, colegii noștri analiști de la Bârfa de Iași despre valurile provocate de scufundarea vaporului băsisto-udrist în chiuveta PDL-ului local, așa că nu insistăm. Era destul de previzibil că victoria la mustață a echipei fesenisto-pro-liberale a lui Blaga, sprijinită de la Iași de gruparea Surdu-Movilă, nu avea cum să nu cadă greu la stomacul sensibil al pelediștilor-reformiști adunați în jurul senatorului de Tătărași Dumitru Oprea. Ușor de imaginat, de aceea, entuziasmul „revoluționarilor” de la Iași la vederea intervenției de matelot ciupit și pus pe harță a prezidentului, care, de la adăpostul funcției și a vestei de salvare, anunța despărțirea de PDL, ruperea partidului și crearea unei noi „drepte”. Numai că oscilațiile și confuzia de la București din ultimele zile – ba contestații, ba răzgândiri, ba împăcări, ba „Mișcare Populară” – i-a cam lăsat fără obiectul muncii pe „reformiștii” de Bahlui, care s-au mulțumit să amâne – deocamdată – orice decizie, până la apariția unei construcții politice în care să își depună talentele, eforturile și economiile.

Așa se face că, după o serie de gesturi virile înaintea și imediat după Convenția portocalie din weekend, marii „bărbați” din PDL-ul local au dat-o la întors și, deși avem diverse coduri de ninsoare, se cam fac că plouă. Până și guralivul fost deputat de Tătărași Marius Spînu, care tună și fulgeră pentru că „PDL și-a părăsit drumul și a luat-o prin bălării”, și-a amânat demisia din partid, lăsându-ne să tremurăm pe termen nedefinit de emoție și suspans. Din partea ex-deputatului de Nicolina, Nicușor Păduraru, chiar nici nu ne așteptam la vreo acțiune; până una alta, liricul Nicușor s-a mulțumit să se retragă din nou în tăcere, nu înainte de anunța sibilinic, pe Facebook, că trăiește „un nou început”… Despre alți frustrați ce să mai zicem…; să notăm doar că „reformistul” Cătălin Toma, deși stă toată ziua pe la televizor, face eforturi patetice să pară nemulțumit, dar, în același timp, să nu spună nimic…

Evident că liderul aripii CFÎDL (Cu-Fundul-În-Două-Luntrii) a PDL-ului nu avea cum să fie decât dom’ profesor Dumitru Oprea. Dar, în loc să se revolte, să lupte, să rupă din filială cât poate și să își asume urmările, fostul viitor primar al dulcelui târg stă la cutie, până s-or limpezi apele, timp în care ne adoarme cu mesaje criptice pe blogul personal: „Garda veche a partidului a acţionat aşa cum e moda în politica noastră. În forţă, cu presiuni, fără realismul unei viziuni de viitor. De aceea, nemulţumirea celor care au avut un alt punct de vedere este de înţeles. Cred că dreapta, mai ales în starea în care se găseşte acum, trebuie să facă o schimbare majoră pentru a reveni cu adevărat pe scena politică. (…) Însă, îmi pare rău de modul în care se despart apele. Face cuiva bine?” Acuma, serios, voi ați înțeles ceva?! Pleacă sau nu?!

Reconstrucția dreptei începe cu o mișcare... de dreapta!Ceva mai explicit, dar nu și mai decis să acționeze, s-a arătat (încă) consilierul local Gabriel Grigore: „Am intrat în politică pentru Traian Băsescu şi până acum nu m-a dezamăgit. Voi căuta să fiu alături de orice construcţie făcută de el. Dacă acest lucru impune plecarea din partid, probabil asta va fi calea. Cu siguranţă mă voi regăsi în construcţia iniţiată de Traian Băsescu. Pe plan local, scindarea din partid este veche. Părerea mea este că uleiul cu apa se amestecă greu”.

Niște „lași” – ar putea spune unii dintre dumnevoastră. „Prudenți” – ar nuanța cei mai îngăduitori. „L… triste” – i-ar putea cataloga șoferii de autobuz. Deși nu suntem adepții buruienilor verbale, de data aceasta înclinăm să le dăm dreptate celor din urmă. Nu de alta, dar, fără să vrea, amintitul Gabriel Grigore a dezvăluit natura ocupațiilor sale din ultima vreme, iar poza credem că e elocventă. Nu știm dacă în numărul de striptease din clipul cu pricina evoluează Elena Udrea sau Monica Macovei și dacă filmulețul face parte și dintre favoritele colegilor săi mai sus menționați, Dar, dacă Grigore nu și-a ținut ambele mâini pe tastatură, atunci avem o posibilă explicație a oscilațiilor sale; știți ce se spune, că genul ăsta de activitate epuizează, creează somnolență și chiar orbește! Hmmm, oare la acest gen de „dreapta” și de „mișcare (populară)” s-o fi referit marinarul?

Gioco Del Mano

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *