Reţetă tradiţională – Borş de fasole

Aşa cum ne-a promis, bucătarul Mitică ne va încânta simţurile cu câte o reţetă tradiţională românească în fiecare săptămână.

Dat fiind faptul că temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca numărul virozelor să crească, bucătarul Mitică ne-a pregătit o reţetă specială şi anume, borş de fasole. Chiar dacă timpul de preparare este ceva mai lung, el ne promite că rezultatul final va fi unul excepţional.

Aveţi nevoie de:

– 1 kilogram de fasole

– 3 cepe

– 2 morcovi

– o ţelină

– un păstârnac

– o legătură de leuştean

– o legătură de cimbru

– 1 litru borş

– 2 linguri de bulion

– 2 roşii

– câteva rădăcini de pătrunjel.

Mod de preparare

Fasolea se fierbe timp de 10 minute, când începe să clocotească, se scurge apa şi se pune din nou la fiert. Se lasă să fiarbă bine până ce se înmoaie. În acest timp, se căleşte ceapa tăiată mărunt, după care se adaugă morcovul, ţelina, păstârnacul şi puţină apă pentru a se înmuia. După, se adaugă ceapa cu rădăcinoasele peste fasolea fiartă, cimbru după gust şi apoi borşul.

Borşul de fasole din Moldova, şi mai ales cel făcut la mănăstiri, se face din fasole grasă maro. Pentru un gust aparte, se mai adaugă şi opintici, ghebe uscate, puse în tăfuiaţă.

În numărul viitor, vom prezenta modul de uscare a ghebelor. Acestea dau o savoare deosebită.

De asemenea puteţi adăuga şi sfeclă roşie.

Imaginaţi-vă un ceaun cu borş de fasole stins cu o legătura de cimbru uscat, degajând un miros de neuitat. Atenţie cel mai bine este să folosiţi borşul umplut în casă şi strachină de lut.

Bucătarul Mitică vă urează poftă bună!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *