Scenariu sumbru în caz că USL se rupe. Directorii liberali, cu valizele la uşă

Răfuiala la nivel înalt va avea victime colaterale și la Iași. Dacă USL se rupe, iar la putere rămân PSD, PC, UNPR și minoritățile, directorii liberali din deconcentrate sunt măturați la primul strănut.

Lumea politică fierbe. Da’ fierbe rău de tot. La orice oră deschizi televizorul, vezi cum și-au mai tras-o la gioale Victoraș și Crinuleț. Încă nu și-au spart capetele, dar asta doar pentru că prietenii îi țin de mâini și le-au ascuns bricegele. Oficial, încă se caută metode de împăciure. Semioficial, fiecare își face calculele. Neoficial, PNL se pregătește de plecare. Probabil va fi o plecare cu un șut în partea din spate. Nu de alta, dar noua Uniune Social-Democrată începe să semene a majoritate. PSD a jucat bine. Și-a atras doi sateliți care drept e că au mai mulți deputați și senatori decât merită, dar îi au. PNL joacă singur, ceea ce aproape sună a sinucidere. Dar ce ne doare pe noi de ce se întâmplă la București? Doar nu e prima coaliție care se face țăndări.

I-a luat tremuriciul
Sincer, pe noi ne doare la doi metri în față, dar pe alții din Iași i-a cam luat tremuriciul. Dacă meciul Ponta – Antonescu, de data asta cu pionul împins în față numit Iohannis nu se termină remiză, va fi jale. Nu pentru țară, care se descurcă, ci pentru diverșii liberali din diverse fotolii județene. Și așa sunt cam mulți liberali la câte voturi au singuri. Dacă se rupe coaliția, liberalii zboară și tocmai de asta mulți stau cu valiza la ușă. Am zice noi că n-o să plece toți. Dar din unele instituții-cheie, sigur.

S-o luăm sistematic. Structura administrativă a Iașului cuprinde fo’ 50 de instituții mici și mari, la care șefii sunt oficial funcționari publici, dar neoficial, numiți politic, prin concurs cu unic participant. PSD și PNL le-au împărțit cam juma-juma. Liberalii chiar au reușit să preia chiar cele mai frumoase și bănoase instituții. Nu vorbim de șefii PSD. Ăia rămân pe loc. Liberalii se împart în trei categorii, iar de astea vom vorbi pe scurt.

Liberali pur-sânge
Unu: liberali pur-sânge. Lupi tineri, brătieni feroce. Ăștia zboară sigur, mai ales că mulți sunt așa de tineri că nicio firmă serioasă nu i-ar angaja pe motiv de lipsă experiență în domeniu. Ăștia sunt șefi la Casa de Asigurări de Sănătate, de exemplu. Nu vă mai spunem câți bani se învârt în domeniul ăsta, că e cam clară miza. La fel și Oficiul pentru IMM-uri, mai ales că madam Grapini e membră PC, orișicât. Protecția Consumatorului. Ne pare rău, că cică chiar e specialist. Dar e liberal tânăr. Asta e. De Casa Studenților mai că nici n-am fi pomenit. Și-așa ne mirăm cum de vărul unui prefect încătușat e șef încă. Finanțele pleacă. Obligatoriu, că sunt mulți bani, dar aici e o mică problemă, că PSD nu prea are om pregătit în loc. Dar se poate găsi unul, la tovarășii de drum. Vama intră la pachet. Ce ține de fonduri europene pentru agricole, la fel. Nu mai vorbim de Domeniile Statului și Cadastru, că de instituțiile astea ține fondul funciar, iar sătenii chiar contează la vot. Garda, la fel. Nu aia financiară, aia de Mediu. Învățământul pleacă și el, ca și ARR și RAR. Oricum sunt instituții în care se rotesc aceiași oameni, în funcție de cine e la putere.

Liberali din necesitate
Doi: liberali din necesitate. Ăștia au fost cândva membri PSD, PDL, PRM, iar dacă am fi în Ardeal, am zice că și UDMR. Au șanse să scape, cu două condiții: să schimbe la timp culoarea carnetului de partid și să nu fie vreun PSD-ist mai specialist sau mai fidel pe listă. Agenția de Șomeri, de exemplu, dar ne referim doar la șefă, nu și la adjunct, pentru care nu garantăm. Apele Române intră tot aici, deși ar putea fi și surprize, că este un expert PSD în stand-by. Sportul și Tineretul e alt exemplu. Nu de alta, dar tineri și sportivi nu sunt mulți în PSD. Unii au avantajul că stăpânesc niște instituții anonime, cum sunt Metrologia Legală sau Oficiul de Zootehnie. Chiar, știați că există? Dar unde își au sediul, asta știți?

Liberali intangibili
Trei: liberali intangibili. Da, există. Sunt puțini, dar sunt. Au spate zdravăn sau nu sunt subordonați Bucureștiului, ci vreunui liberal ieșean. Camera Agricolă e o instituție pe care șeful CJ o va apăra până la ultima picătură de sânge. Am mai da noi încă un exemplu, dar ar însemna să acuzăm oameni disciplinați că au subordonări politice.

Mai e și o a patra categorie. O menționăm doar pentru că există. Sunt specialiști în domeniul lor, pe care efectiv îi doare la bască cine e la putere. Sunt prea buni pentru a fi schimbați. Nu râdeți. Există șefi de instituții publice care chiar își cunosc meseria, iar unii chiar nu au carnet de partid. Ambulanța, Pensiile, Inspectoratul de Muncă, Îmbunătățirile Funciare, Statistica, Poliția, Urgențele ar fi niște exemple. Dar pe ansamblu, multe valize sunt deja făcute. Multă baftă, băieți. Dacă nu pentru azi, atunci pentru mâine, că mai devreme sau mai târziu tot se întâmplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *