Strigătul bătrânului comunist: „Năstase premier!”

Ion Iliescu

Ion Iliescu

Zarvă mare, deunăzi, la Muzeul Unirii. Fostul prim-secretar de Iaşi, Ion Iliescu, şi-a mai lansat o carte. Şi mesaje politice. La cei 81 de ani ai săi, promite că se va implica în campania de la anu’, la fel ca la 70 de ani. Pe Mircea Geoană l-a luat din nou în colimator, lui Victor Ponta i-a mai tăiat din elan, iar pe Adrian Năstase vrea să-l ajute să revină pe cai mari. Adică, premier.

SPP-işti şi pesedişti cât vezi cu ochii

Iliescu a venit la Iaşi cu o duzină de SPP-işti în jur, la care s-au adăugat zeci de poliţişti locali, unii dintre aceştia în civil. Clădirea Muzeului Unirii a fost un soi de “ground zero” pentru forţele de ordine, care au luat la ochi orice mişcare dubioasă din jurul obiectivului. În sala de manifestări, în faţa clădirii, în sala de conferinţe, peste tot, s-au instalat băieţi cu ochi albaştri, deghizaţi în simpatizanţi vigilenţi. Dar le-a scăpat Sorin Bălănescu, acest nobody al politichiei bahluiene care i-a arcuit fostului preşedinte niscaiva apelative ce i-au amintit tartorului pesedist de vremurile cu golani. Deşi era zi de muncă, la marele eveniment au venit şi ‘jdemii de omuleţi de prin Primărie, pesemne în dorinţa de a acoperi eventualele scaune goale. S-au mobilizat însă bine, pesediştii şi militanţii s-au călcat în picioare pentru a fi cât mai aproape de cel care a confiscat România după ’89.

“Ponta mai are timp să înveţe. Năstase e cel mai bun în toate”

Deşi întâlnirea cu ziariştii era programată pe la 12.45, conferinţa de presă a început în jurul orei 14.00. În timp ce Iliescu semna autografe, jurnaliştii se gândeau să-i tragă o ţeapă. Revolta acestora a venit şi pe fondul unei comunicări ineficiente a pesediştilor. Ca de obicei, însă, în astfel de cazuri, jurnaliştii nu şi-au pus planul în aplicare.

“Ponta are timp să înveţe, nu are experienţa pe care o are unul ca Adrian Năstase. Tinereţea are calităţi şi goluri. Golul lui Ponta este tinereţea lui. Adrian Năstaste este omul cel mai bun în toate, dar nu ştiu dacă mai vrea să-şi mai asume o astfel de responsabilitate, funcţia de premier”, a spus Iliescu, în contextul declaraţiilor făcute de şefii pedelişti, care afirmau că Ponta e un balon cu săpun, scopul PSD fiind readucerea în funcţie a lui Năstase. Dar Băsescu ce-a făcut, măi pedeliştilor, cu balonul numit Teodor Stolojan?

Iliescu nu a ezitat să spună că ar fi fost mai simplu dacă USL s-ar fi format după alegerile din 2012. Pericolul pentru USL, spune Iliescu, e lipsa de consolidare, în contextul luptei de clasă pentru plasarea de oameni în funcţii cheie.

“Sunt sensibilităţi de-o parte şi de alta, USL trebuie să aibă forţa de a selecta oamenii. Altminteri, ar fi fost mai simplu ca fiecare partid să meargă pe culoarul propriu şi apoi să facă o alianţă, dar conjunctura a determinat ca această alianţă să fie făcută înainte de alegeri, sigur, cu riscurile existente”, a spus Iliescu. Conjunctura este dată de aroganţa lui Băsescu de a numi un premier de la partidul care va lua peste 50% din alegeri, deşi experienţa politică anterioară îi arată ipocrizia.

“USL este alianţă înregistrată juridic”, a punctat Iliescu.

Geoană a gafat impardonabil

Fostul preşedinte al României a ţinut să-i mai pună nişte etichete şi gafeurului de serviciu al PSD.

“El a pierdut alegerile pentru PSD şi în 2004 şi în 2009. În 2004, trebuia să-l lase pe Năstase să-şi facă campanie, nu să vină el să spună că PSD nu are nevoie de voturile PRM. Băsescu a câştigat cu voturile PRM. Apoi, în 2009, s-a dus la celebra întâlnire şi nu a ştiut să aibă replică. A reluat o gafă, este impardonabil”, a susţinut Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a răspuns şi unor întrebări vădit servite, despre primarul Gheorghe Nichita, şi l-a asigurat pe şeful PSD local că are toată încrederea în el, deşi, acum nişte ani, Iliescu l-a ajutat pe Năstase să câştige şefia Consiliului Naţional al PSD, în dauna lui Nichita. Aţi înţeles, „măi animalelor”!?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *