Super-ofertă la Patriarhie: înmormântare gratis dacă te dai sărac

Uite că auzim şi noi una veste bună din partea prea-iubiţilor şi înalt-slujitorilor Domnului, dragi ieşeni. Cică de-amu încolo, adică mai de zilele trecute, de când s-or întrunit mai-marii Bisericii Ortodoxe, preoţii „nu vor mai cere bani” pentru înmormântare în cazul familiilor cu venituri reduse.

Cu alte cuvinte, Biserica face şi ea ce ar trebui să facă, adică să slujească întru Domnu` şi mai puţin pentru propriu` buzunar. Nu ştiu dacă asta informaţie trebuie privită ca vreun program social marca Daniel, Ponta ori Crin, dar, oricum, e o veste bună. Cum spuneam, doar pentru cei săraci, definiţi în directiva conducerii BOR de la Bucureşti ca proveniţi din famelii defavorizate, cu venituri reduse sau cu mulţi copchii. De marea pomană vor beneficia şi persoanele bolnave sau cu venituri mici, pe care, cităm, parohiile le vor sprijini „prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare”. Vestea proastă e că, dacă până acuma, la Biserică treaba era relativ simplă – pe principul îmi dai, îşi fac slujbă, acuma s-ar putea să crească oleacă şi birocraţia în sistem. Încă n-am aflat exact cum trebuie completat dosaru de înmormântare – cu fişa fiscală a veniturilor defalcate pe ultimele 12 luni, cu dovada pe propria răspundere şi cu adeverinţă de la Finanţele Locale că doritorul de înmormântare moca nu este posesor de scuter, trotinetă ori televizor color.

Iară pentru cei care se întreabă cum e posibil aşa o pleaşcă pentru muritorii din România, răspunsul e unul simplu: dacă săracilor „nu li se solicită” bani de îngropăciune, deşi taman ăştia sunt contribuabili fideli la cutia milei, la restu românaşilor li să bagă de-a dreptul mâna în buzunar, ca să nu-i afurisească purtătorii de sutană de faţă cu fameliile venite pe la diverse evenimente săvârşite în lăcaşul Domnului. Aşa se face că, tot în aceeaşi şedinţă în care au vorbit de înmormântări gratis, înalţii prelaţi or trasat direcţiuni clare şi despre organizatul de nunţi şi botezuri, unde nu mai e loc de pomană. Că doară nu or să fie ajutaţi tinerii în putere, care mai au şi curajul de a aduce plozi pe lume. Dar, despre tarife, TVA şi alte deduceri, mai avem timp să vorbim. Că doară n-au intrat bârfele-n sac….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *