Târgul foamei şi nou Cod al Muncii

Nu ştiu cui i-a venit ideea asta şi, la drept vorbind, nici nu mă interesează. Dar ideea organizării unui târg al bucătarilor fix în Piaţa Unirii a fost o dovadă monstruoasă de cinism din partea celor care l-au pus la cale. Când peste tot cresc preţurile la alimente, iată că se trezeşte careva că pune de-o tocană demnă de Cartea Recordurilor sub nasul a zeci de pensionari care locuiesc în zonă. Probabil că, asemeni multora, aş fi trecut cu vederea evenimentul dacă nu am fi primit telefoane la redacţie. Mă mir că Gigi Nichita, socialist declarat şi primar ales taman de oamenii cărora le-au curs balele pe lângă corturile improvizate, a avizat favorabil o asemenea acţiune, menită să-i ostilizeze propriul electorat din Piaţa Unirii. I-o fi scăpat asta, că şi el e om, dar consilierii lui de imagine dau semne că sunt plătiţi degeaba.

***

Chiar nu am înţeles, de ce ar trebui neapărat să transformăm Piaţa Unirii ori Piaţa Halei în iarmaroc? De ce să nu-şi poată deschide oamenii din zonă o fereastră fără frica de a le intra fum şi miros de mâncare în casă? Nu mai potrivit era să se facă asemenea târguri la Ciric sau în Parcul Copou, la „Vânătorul”?! Sau, de ce să faci târg de textile în Palatul Culturii şi în Sala Polivalentă? Nu mai normal era să facem sport la Polivalentă şi expoziţii de artă la Palatul Cuturii? Dar, asta e!, suntem dirijaţi de oameni lipsiţi de imaginaţie şi bun simţ.

***

Am urmărit cu oarece interes tentativa de ieşire în stradă a sindicaliştilor ieşeni. Bieţii oameni, cum se mai lasă manipulaţi! Nici măcar nu au citit Codul Muncii la care tot face referire opoziţia lui Peşte Prăjit, dar toţi vorbesc la unison de sclavie. Care sclavie?! Că legea e în continuare permisivă cu angajaţii! Aici, toţi vor salarii ca-n Spania şi Italia, dar de muncit cei mai mulţi o fac ca-n România, la plesneală. Nu mai mergea aşa…

***

Mă uit la Crin Antonescu şi mă întreb cum naiba de-a ajuns preşedinte la liberali, că el nu a avut de când se ştie o afacere? El a fost profesor de istorie şi în rest… parlamentar! De câte ori i-a ţâţâit lui curul că are de acoperit un cec în bancă sau că nu-i ajung banii de salarii pentru că un beneficiar a întârziat cu plăţile şi trebuie să se împrumute ca să nu-şi piardă angajaţii? Niciodată! Dar ca bugetar ştie să facă zgomot. Îi înţelege pe bugetari, că tot aia e şi el la bază. Vorbeşte şi el de sclavia impusă de noul Cod al Muncii, dar nu a văzut ce greu e să scapi de un angajat care nu-şi face treaba, sau dă din casă pe la concurenţă! Nu şi-a pus problema că poate prea multe litigii de muncă s-au solicitat în instanţe în favoarea angajatului. Aveam de lucru cu un Cod de factură socialistă, aproape bolşevic iar acum, când e vorba să fie ajustat pentru a încuraja iniţiativa privată, el, Crin, preşedintele PNL, vorbeşte de sclavie. Ipocrit e şi Ponta, dar măcar el e un bolşevic declarat.

***

Da, cred că Relu Fenechiu ar fi un bun preşedinte la PNL. Sau Cătălin Botezatu, că dă bine în poze!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *