Teii, ca teii. Da` cu plopii ce-aţi avut?

Au şi ei drujbarii lor…

• dacă prin Iaşi nu te mai poţi plimba fără ca parfumul de tei să te înăduşe în nări, vă invităm la o promenadă pe drumurile judeţului • aici, drujbarii CJ au pus la pământ plopii şi cu soţ, şi fără soţ, până n-o mai rămas niciunul • toată tărăşenia, fără vreo licitaţie publică, ci prin încredinţare directă, aşa cum şade bine unei instituţii publice de anvergură internaţională

Teii, ca teii. Da` cu plopii ce-aţi avut?În plină isterie mondială iscată de tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare, în cari oengiştii cu sânge de patriot mai-mai să facă vreo urticarie de la verdele crud al salcâmului japonez, iaca un alt scăndălete cutremură dulcele târg. Ba chiar, am spune noi, întregul giudeţ, că scandalul de cari vă vorbeam musteşte între zidurile înţesate de microfoane ale Casei Pătrate. Dacă ar fi să aplecăm urechea la unii consilieri mai cârtitori de felul lor, aşa cum şade bine unei opoziţii sănătoase, cică totul ar fi pornit de la „intenţia” autorităţilor de a da liber la tăierea copacilor care străjuiesc drumurile judeţene şi naţionale. Iar asta n-ar fi tot, dacă toată tărăşenia nu s-ar fi făcut fără vreo licitaţie anume, fără vreo selecţie de oferte, ci pren încredinţare directă, la o firmă pretină cu Dănuţ Minciunică, nimeni altul decât noul tartor leberal peste drumurile cari străbat în lung şi-n lat giudeţul. Ascultaţi acuma explicaţie savantă de deontolog şi mare cunoscător într-ale silviculturii şi exploatării forestiere de pe la noi, date la întrebările – pertinente, zicem noi – ale unora, cari reclamau o oarecare ilegalitate în toată această tărăşenie. Cică doborârea arborilor pe aliniamentele drumurilor nu poate să coste la fel ca în zona de pădure, unde e şi mai mult de muncă, şi mai greu de ajuns cu utilajele şi implică, aţi ghicit, „o serie de cheltuieli suplimentare”. Mai mult, Minciunică al nostru ne dă acum de înţeles că drujbarii lui pricepuţi au îmbrăcat şi pufoaica lui Dorel, mai confundând din când în când plopii cu stâlpii de curent ori de telefon de pe marginea drumurilor, aşa că, după cum din nou aţi bănuit, au apărut… „cheltuieli neprevăzute”. Cât despre vânzarea miilor de metri cubi de masă lemnoasă, nici nu ne mai gândim la sumele astronomice la care ar fi ajuns Minciunică al nostru dacă ar fi trebuit să facă vreo licitaţie, aşa cum ar fi fost legal, să care şi să depoziteze buşteanu’ gros şi scorburos. Mai că ar fi trebuit să dea lemnu’ gratis, nu alta.

Plopii îs deja tăieţi, frezaţi şi fasonaţi

Nu vrem acum să ne dăm noi mai catolici decât Papa şi să recomandăm vreo soluţie mai eftină. Ştie toată lumea, iar consilierii locali şi judeţeni cu atât mai mult, că la o licitaţie trebuie să câştige musai cine marcă lozul cel mai tare, ca să fie şi comisionu’ pe măsură. Pe noi ne intrigă însă politica struţului adoptată de şăful de la Cejeu. Acelaşi cari, acum vreo lună, zâcea că nu prea ar ieşi la promenadă cu viitorul copchilaş pe bulevardul lui Ştefan, în lipsa teilor. Numai bine ca să plece în excursie cu Land Roveru’ pe drumurile chelboşite ale judeţului. Unde mai pui că drujbarii tocmiţi de Cejău au început defrişarea cu mult înainte ca proiectul lui Minciunică să fie aruncat în faţa consilierilor. Iar aicea nu poate nimeni să ne contrazică, întrucât presa cea serioasă o semnalat demult genocidul plopilor de pe marginea şanţurilor judeţene. (Vali Drujbă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *