Transfer paşnic de putere: „prinţişorii” Iaşului trec la butoane

Cine n-a auzit de Neculai Malaxa? Cel mai cunoscut industriaș român interbelic, proprietar în momentul de maximă expansiune a imperiului său economic al fabricii Malaxa București, viitoarea ”23 august”, al Astra Arad, al Tohan Grup, al uzinelor de la Copșa Mică, al Societății de Industrie Optică Română și al Uzinelor Domeniului Reșița. Fiul său, Constantin, i-a fost coleg de clasă viitorului rege Mihai. A venit războiul, a venit comunismul, iar de imperiul Malaxa s-a ales praful. Din 1946, familia a șters-o în SUA, la timp pentru a nu sfârși la Canal. Bătrânul a murit acolo în 1972. Fiul a trăit anonim în Ridgewood, New Jersey, până în 1999, când a plecat după taică-său. Pe urmă, fetele sale, Cassandra și Ellen Stanley Malaxa au început să umble după moștenirea bunicului, dar asta e altă treabă. Fără anii ’40, Constantin Malaxa ar fi moștenit imperiul și l-ar fi dus la faliment sau l-ar fi mărit și mai mult. Din două, una.

Prima generație de capitaliști
De ce am început cu povestea unei familii de imigranți greci? Păi, pentru că tocmai ceea ce urmează nu s-a mai întâmplat până acum în România. Malaxa ăl bătrân făcea parte din prima generație de capitaliști veritabili ai României. Înainte de el au fost mici meșteșugari, cel mult proprietari de făbricuțe. După el a venit comunismul, iar apoi Marea Privatizare și epoca așa-numitului capitalism de cumetrie. După 25 de ani de afaceri, mai mult sau mai puțin fructuoase, garda veche se pregătește să predea ștafeta. În familie. Fac și-ai noștri ce făceau americanii cu o sută de ani înainte de serialul Dallas. Chestia asta se petrece și la Iași. În ce măsură copiii vor ști să țină ce au făcut părinții, rămâne de văzut, că nu ne apucăm noi să facem aprecieri asupra talentului de manager al fiecăruia. Ei sunt copiii de bani gata. Viitoarele modele de succes pe banii babacăi sau embleme ale eșecului.

lucian apostol (1)Cei trei Apostol
Frații Apostol, Lucian (foto) și Teodor, sunt moștenitorii imperiului Kosarom. La vremea când Neculai, tatăl, ajungea prefect al Iașului și, pe urmă, senator, Kosarom era deja un nume în branșa produselor din carne, iar seniorul se pregătea să predea ștafeta. Tatăl a început să-și pregătească copiii din devreme. Am spune că din fașă, dar ar fi exagerat. Cert e că amândoi fiii au studiat la USAMV. Cel mai mare, Lucian, a fost trimis pe urmă la perfecționări afară. Pe profilul afacerilor seniorului. Un curs de nutriție aviară în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh. Alt curs, în Dubai. A, puteau fi făcute și altundeva, cum a fost cursul de genetică porcină urmat în Danemarca, dar de ce să nu îmbini utilul cu plăcutul? La 36 de ani, este președintele grupului de firme Kosarom, adică se ocupă de conducerea tuturor fermelor și abatoarelor. Firește, butoanele importante sunt tot la papa, care este director de dezvoltare și strategie. Nu se cumpără și nu se vinde nimic fără el. Pe juniorul mai tânăr cu doi ani, Teodor, papa l-a pus încă din 2002 director general la Kosarom și i-a dat ca jucărie realizarea de planuri de dezvoltare teritorială. Acum este director general mandatar la Kosarom. Firma, nu grupul. Conduce, dar nu chiar. Cu un master în managementul agricol și altul în siguranța producției alimentare, doctor în zootehnie și absolvent al Institutului Diplomatic Român, Teodor este blindat cu diplome. Nu are cine știe ce pârghii în imperiu și pare că nici nu-l interesează din cale-afară. E mai cunoscut prin pasiunea pentru fotbal decât pentru afaceri. Printre altele, l-a adus la un moment dat la Iași pe fostul președinte al FC Barcelona, Joan Laporta. Am paria că Lucian va fi marele moștenitor, dar ne-am angajat să nu facem predicții, așa că nu pariem nimic.

roxana@bebetex.roŞi frumoasă şi deşteaptă
Cea mai recentă promovare din rândul moștenitorilor de imperii este cea a Roxanei Cepalis (foto) , fiica Doinei, autoarea miracolului textil de la Pașcani. Până mai ieri, Roxana era cunoscută doar pentru frumusețe și pentru viața mondenă. Mai un Silviu Văduva, crai de Dâmbovița, mai nou Alexandru Savin, fiul primarului din Buşteni. De vreo patru ani, Roxana este oficial în conducerea grupului Te-Rox Prod. De vreo doi ani se ocupă de o afacere proprie, după modelul maică-sii. Bebetex face scaune auto pentru copii, iar intrările Doinei Cepalis au ajutat-o din plin. De câteva luni, la 27 de anișori, a fost promovată vicepreședinte al Te-Rox Prod, maică-sa începând să o crească pentru afaceri în stil mare. Potențial există. A fost luată de mică în călătoriile de afaceri ale părinților, a făcut Facultatea de Management la ASE, deci se pregătește să conducă. Într-o zi, va avea pe mână un grup de firme. Acum, cifra de afaceri este de 27 milioane de euro şi exportă în 50 de țări.

loredana lungu_bunImperiu agricol
O altă junioară care va avea de preluat o afacere grea este fiica magnatului agricol de la Trifești, Vasile Lungu. Omul construiește de 13 ani o exploatație agricolă plecată de la vreo 150 ha și ajunsă acum la 3.000 ha, cu o linie de vinificație de 1,5 milioane de litri anual și tot tacâmul. Lungu nu și-a trimis fiica să studieze managementul și nici marketingul, nici nu a insistat să facă studii de profil agricol, ca să-i preia afacerea. Codul Civil spune însă că, dacă au la ce, copiii vin la moștenirea părinților. Iar cum moștenirea este o fermă, vrând-nevrând Loredana se va implica. Fiica lui Lungu nu are atribuții efective la Astra Trifești. E pe-acolo și învață din mers câte ceva.

prisecaru 5Gemenele Prisecaru
O situație asemănătoare găsim și la grupul de firme condus oficial de Ioan Prisecaru și neoficial, de „doamna de fier”, Tereza. Pentru soții Prisecaru, este mai complicată predarea grupului de firme Conex. Nu de alta, dar afacerea se împarte la doi. La două, mai exact. Gemene (foto), ca să fim și mai preciși. Cum să alegi? Silvia Ioana este strategy consultant la grupul de firme Conex. Adică e pe-acolo. Mai nou, s-a căsătorit cu Alex Carbunarea, la rându-i director în cadrul grupului de firme. Anca Elena, cu studii la UAIC și în Franța, la o școală de fițe, poate emite la rându-i pretenţii. Se împarte la două sau una se retrage? Nu pariem cine câștigă, că o să ziceți că suntem misogini și ținem cu subalternii patronilor.

fratii surdu (1)Împărţeală la trei
Ultimul la care ne vom referi acum, nu că ar fi ultimul om de afaceri care are de lăsat moștenitori să se ocupe, este viceprimarul Gabriel Surdu. Are trei copii (foto) și la toți le-a lăsat câte o felie din afaceri. De el este cel mai greu din punctul ăsta de vedere. Când e un singur copil, e simplu. Când sunt doi, câte jumate. Când ai de împărțit la trei, dă cu virgulă și perioadă. Poate tocmai de-asta împărțeala făcută de Surdu a fost mai mult formală. Chestiunile importante tot într-un ”consiliu de administrație” de cinci oameni se face: el, nevasta și cei trei copii. Victor Cristian este moștenitorul de facto. Absolvent de management și marketing la Universitatea Româno-Americană din București, a lucrat încă din timpul facultății, dar nu la taică-său. Și-a făcut ucenicia în mediul privat, cu șefi scorțoși și frecușul de zi cu zi. A preluat TerraMold Invest în 2007, ocazie cu care s-a prins că mai are de învățat. Așa că a făcut și un master în construcții. Este secondat de Gabriel Dumitru. Absolvent de kinetoterapie la Facultatea de Educație Fizică și Sport, împarte cu fratele mai experimentat conducerea TMI și a TerraMold Construct. Fiica, Amelia Surdu Macovei a preluat TerraMold Medical. Logic, pentru că este stomatolog de profesie, deci era pe felie. A reușit să și extindă clinica, cu un centru la Huși. De-acolo e bărbatu-său, deci are cine supraveghea subsidiara. Întrucâtva, Surdu e norocos. Din trei, unuia o să-i meargă. A, un mic amănunt, ca să nu iasă vorbe. Selecția a fost aleatoare, iar ordinea e cea alfabetică, nu a profitului sau a cifrei de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *