UPA din Iaşi moare dar nu se predă… încă

Anul 2013 pare a fi unul decisiv pentru viitorul celei mai mari universităţi private din Moldova: Universitatea Petre Andrei, patronată de…. cu Onorrr, să trăiţi bine… stimabilul nostru rector şi afacerist, ori afacerist şi rector, nu mai ştim exact: Doruleţ Tompea. Surse bine ancorate în instituţia amplasată vis-a-vis de Palatul de Justiţie, recte finanţele ieşene, ce-i spoliază de parale pe dragii noştri concetăţeni, prin instituirea de taxe şi impozite grele, ne-au mărturisit la o bere că Doruleţ, adică şeful cel mare de la UPA, este dator vândut statului român pentru următoarea sută de ani. Mai precis, în ultimul cincinal, adică de când se află la conducerea universităţii particulare, Doruleţ ar fi reuşit să aducă instituţia de învăţământ superior la sapă de lemn, cu datorii de… ţineţi-vă bine: 15 UPA din Iaşi moare dar nu se predă… încămilioane de euroi. Din care 5 milioane i-ar datora doar bugetului de stat al patriei noastre aflate şi ea pe buza prăpastiei. Cu toate că dezastrul financiar ar fi fost cică consemnat cu majuscule în scriptele finanţelor iar numele rectorului ar fi fost scris apăsat şi la loc de cinste în galeria marilor datornici la buget, nimeni, dar absolut nimeni nu a avut curajul să se gândească la executarea patrimoniului UPA. Pentru recuperarea purcoiului de parale dar şi pentru prosperitatea neamului românesc. Colac peste pupăză, eternul rival de moarte al lui Doruleţ, recte dinozaurul Nae, îi pregăteşte actualului şef de la UPA, de câteva luni bune şi cu ajutorul unor băieţi simpatici de la DNA, un dosărete cât Casa Poporului. După ce a făcut sute şi mii de plângeri pe la toate organismele locale, naţionale, internaţionale şi galactice, iată-că, într-un final, după mai bine de un cincinal de lupte aprige în justiţie, lupte de stradă, stuchiţi, capuri în gură ori înjurături de mamă şi tată, rectorul impostor Nae a reuşit imposibilul: a găsit un procuror cu capul limpede care să descâlcească iţele cele încurcate ale luptei aprige pentru domnie de la UPA. De altfel, nu cu mult timp în urmă, în timpul unei mici şi nevinovate discuţii cu profesorul Nae, acesta din urmă s-a confensat susţinând că nu mai are decât o singură aşteptare de la viaţă şi anume să-l vadă în spatele gratiilor pe rivalul său.

Bacalaureatul bată-l vina a condus la declinul UPA

Situaţia financiară deplorabilă de la UPA din Iaşi nu e de ieri, de azi. Aceasta a demarat în urmă cu trei ani când cei care conduc destinele instituţiei private de învăţământ superior au făcut nişte achiziţii proaste cu bani împrumutaţi din bănci ori de la persoane private. Ulterior, veniturile universităţii ieşene s-au dus pe tobogan la vale din cauza dezastrului de la bacalaureat. Pierderile au fost imense deoarece a scăzut drastic şi numărul de studenţi care au optat pentru a urma cursurile unei universităţi particulare. Semnalul declinului financiar de la UPA din Iaşi a fost dat în 2011 de către omul de afaceri Gabriel Surdu, de altfel, un fost apropiat al actualului rector. Mai precis, Surdu, prin societatea Terramold a cerut Tribunalului Iaşi deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Universităţii Petre Andrei din Iaşi. „Debitoarea UPA este în imposibilitatea de a-şi achita datoriile comerciale ajunse la scadenţă, în cuantum de 480.705 lei”, aşa a sunat atunci avertismentul dur al patronului de la Terramold. În prezent, lucrurile sunt şi mai grave iar conturile instituţiei de învăţământ superior sunt vlăguite. Cu toate acestea, rectorul Doruleţ încă mai speră la apariţia unui ajutor divin care să scoată universitatea din groapa cu datorii în care a căzut. Şi ca să nu fim acuzaţi că suntem prea răi ori prea cârcotaşi, în loc de final îi dedicăm rectorului Doruleţ versurile îndrăgite ale unui celebru hit etno. Că vorba ceea, îl ştim un om dintr-o bucată, optimist, distractiv, foarte de gaşcă şi iubitor de tot ce e frumos pe lume. „De-aş mai duce-o pân’ la toamnă/Leliţă, Ioană/Să beau vin, să mânc’ pastramă/Leliţă Ioană/Să mă mut din cramă-n cramă/Leliţă Ioană/S-o ţin pe mândruţa-n poală/Leliţă Ioană”. La ţambal: Nae Niculescu; la fluier… a pagubă: Doruleţ Tompea; voce, lumini şi mişcare scenică: fraţii Bocancea.

Fraţii Dinamită, studenţi merituoşi la UPA

20 comentarii

Lasa comentariu
 1. un fleac

  cine a comandat articolul? NEA NAE? NEA NAE SA SPUNA CE FACE CU DIPLOMELE ELIBERATE ATENTIE DUPA CE GASCA LU TOMPEA A PRELUAT TOATA UNIVERSITATEA!!! POATA NE AJUTA DOMNI ZIARISTI CU UN RASPUNS!!!! ASTA E MULT MAI INTERESANT PENTRU PUBLICUL LARG DECAT CA TROMPEA NU MAI ARE EPUROI!!!!!

 2. Romeo Panaintescu

  Universitatea Petre Andrei din Iasi este o ECHIPA ce a muncit mult sa readuca normalitatea universitara dupa dezastrul numit Niculescu. Anul trecut am fost recunoscuti ARACIS ca avand GRAD DE INCREDERE si suntem actualmente cea mai mare universitate privata din Moldova…..nu ne vom lasa prada intereselor meschine, nu vom ceda presiunilor mediatice si….la nevoie vom aduce si bani de acasa pentru a salva universitatea

 3. da

  ROMEO,Universitatea Petre Andrei este o echipa formata din personal TESA, studenti (mii) si profesorii reali- pe toti acestia i-ati amenintat si furat si tinut in afara cladirilor proprietatea altora decat a ta si a lui tompea….studentii care de ani de zile nu pot avea acces la acte pe motive ca au fost de-ai lui „Niculescu”! Va folositi mereu de fel si fel de „ajutoare” si se infunda pentru voi hotii tupeisti! Poate nu stiai Romeo dar instantele de judecata au dat decizii definitive si irevocabile prin care anuleaza ce spuneti mai sus! Sunteti fara nici o calitate intr-o institutie care nu va apartine! Mai mult decat atat, ati furat peste 15 milioane de euro Romeo si echipa ta de infractori trompisti (sustinatorii Tompea), asa ca pe aceasta cale daca tot ati declarat ca mai aveti bani statul si restul creditorilor asteapta cu nerabdare sa va primeasca din datorii inapoi! Sunt studenti care nu isi iau actele ,v-au facut plangeri penale, le-ati spus sa se duca la Niculescu sa le ia, cu toate ca atiu furat intreaga aparatura, baze de date, bunuri proprietate personala etc…mai sunt inca alte cateva cercetari in curs si mai este o chestiune de timp sa ajungeti efectiv dupa gratii! Rog pe aceasta cale ca orice institutie sa se autosesizeze la declaratia data mai sus de acest ins Romeo…statul are datorii mari de recuperat si cei in masura au obligatia pe orice cale sa vegheze la bunastarea statului si protejarea intereselor creditorilor ! ATENTIE: mai sunt bani disponibili pentru creditori!!!

 4. Romeo Panaintescu

  Stimate d-le ….”da” (frumos nume…vi se potriveste), englezii folosesc generic pentru oameni ca dvs notiunea de „yes man”, acuzele dvs sunt destul de grave si unele ar trebui probate. Nu contest faptul ca aveti ceva informatii, doar ca informatiile le aveti dintr-o singura sursa, usor de dedus care, in mod normal ar trebui coroborate (vezi google). In alta ordine de idei va comunic faptul ca nu am furat nicioata de la nimeni nimic, nu imi apartine nici o cladire, iar ceea ce am scris mai sus este un mesaj ce trebuie citit ca un tot si nu defalcat pe cuvinte sau propozitii simple.

  • ignore

   mata nu ai nici o calitate .. acum baga un „yes man”, daca tot o faci pe-a spirtualu’ (tras prin painita ori prin googlita?!)

  • adi

   D-le ”Romeo”, habar nu aveti pe ce lume traiti. Se vede ca faceti parte din echipa de infractori a lui trompea care a furat salariile profesorilor de ani de zile pentru huzurul ”echipei calauzitoare” spre faliment. Cu ce drept acesti ticalosi au furat hrana copiilor cadrelor didactice???? Nici banii care li se cuveneau pentru MUNCA lor nu scapa aceasta institutie numita tragi-comic ”universitate” de la faliment, caticalosia acestor imbecili nu are margini. NU S-AU MAI PLATIT SALARIILE DE UN AN DE ZILE! SA VA INGROPATI CAT MAI REPEDE CU ACESTI BANI, NEMERNICILOR!

 5. emil cerchez

  Pacat ca oamenii de calitate ce au incercat sa puna umarul la realizarea unei universitati private, romanesti de mare prestigiu s-au retras cand au constatat ca trei indivizi,Andronovici,Niculescu si Tompea s-a considerat patroni(infundatori) dictand in toate privintele.In deosebi dupa acreditare scopul lor a fost in primul rand de a-si multiplica averea.Si cei ce-i apara, pe unii sau pe altii ar trebui in primul rand sa le vada, in intervalul 90-13 imensele sporuri de avere.Ar fi cazul ca organele in drept sa-i cerceteze in egala masura pe cei trei.Cei ce cunosc mai bine istoria UPA va pot da numeroase exemple de profesori valorosi ce au parasit UPA ne suportand marile abuzuri pe care le faceau infundatorii.Precizez ca ei se considera fondatori si au dreptul,potrivit unui amendament facut cam pe sest la Legea Inv., in caz de ”faliment”,LA PATRIMONIUL RESPECTIVEI UNIV.Are sens lupta lor?Sunt milioane de euro in joc.

 6. cosmin b ECTS absolvent 2011

  Sunt student absolvent upa am incercat sa ii ajutam pe profesorii nostri cand au inceput scandalurile. Am fost martor cand au fost dati afara profesorii nostri si noi trebuia sa ne legitimam la intrarea in universitatea noastra, eram dusi la ore de paznici si cine indraznea sa intrebe ce se intampla risca sa fie dat afara. Eram convocati la sedinte in care dl Tompea ne-a spus cum vom fi avantajati ca a preluat el conducerea, Ca are sustinerea celor din ministerul de invatamant si cum ii va ajuta pe interesati sa faca doctorate in Moldova. Intre timp noi invatam dupa cursurile profesorilor pe care ii stiam dar la ore veneau altii.Am asistat de cateva ori cum au venit profesorii sa rezolve si sa intre,dar nu au fost lasati.Am incercat sa ii sprijinim, aparem pe filmari pe google, ei au facut mitinguri in fata prefecturii..La ordinul dlui rector ne-au schimbat liderul studentilor cu finul botezat de familia Tompea si nu am avut de ales decat sa ne tinem gurile inchise altfel ne exmatriculau.Ne era frica va vine sa credeti? In prezent numele pe cladirea Petre Andrei nu se vede.Vorbiti urat voi de dl Niculescu dar ce stiu este ca dl Tompea a reusit sa distruga cea mai buna universitate din Moldova.

 7. Student

  Este destul de grav ceea ce se discuta aici. Dar ce se va intampla concret cu universitatea,cu studentii?

 8. Student UPA

  Universitatea Petre Andrei din Iasi este o universitate de calitate, iar profesorii nu au dezamagit vreodata asteptarile studentilor. Pentru oricine isi doreste performante intr-o institutie de invatamant moderna si adecvata necesitatilor profesionale actuale, UPA se recomanda ca fiind cea mai buna alegere. Dincolo de articole defaimatoare, dincolo de partea administrativa care nu intereseaza primordial in alegerea unei universitati de catre un proaspat absolvent de bacalaureat, aceasta universitate ramane in topul preferintelor studentilor care au sansa sa ii calce pragul.
  Personal, am studiat la o facultate din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, pentru ca ulterior sa urmez cursurile unei facultati diferite in cadrul UPA. Ca student, drepturile iti sunt recunoscute si puse in practica mai bine la UPA decat la UAIC. Intreg personalul facultatii este competent si demn de functia ocupata, iar profesorii sunt de departe, din punctul meu de vedere, mai calitativi ca oameni si cadre didactice la UPA, comparativ cu UAIC.
  Subliniez inca o data, problemele de ordin administrativ ii preocupa indeosebi pe cei desemnati sa se ocupe de ele, iar acestia au avut grija pana acum, in cei doi ani petrecuti ca student la UPA, sa nu le faca resimtite in randul studentilor, astfel incat activitatea de invatare se desfasoara la cel mai inalt nivel, dotarile acestei universitati fiind net superioare dotarilor altor institutii de invatamant de acelasi tip.
  In incheiere, cred ca un ziar, ca si parte a unei comunitati locale, poate interveni in favoarea institutiilor acestei comunitati, ajutand astfel, treptat, la depasirea conditiilor inferioare in care ne aflam ca si regiune, cat si ca natiune(comparativ cu alte tari europene cu istorie asemanatoare), iar articolele de acest tip, desi necesare, sunt daunatoare nu atat universitatii in sine, cat intregii comunitati unde aceasta este situata, prin reclama negativa continua care i se face. Ca si sugestie, incercati sa developati pe viitor si subiecte pozitive cu privire la Universitatea Petre Andrei, pentru ca sunt o multime de lucruri bune si foarte bune de spus in privinta acesteia.
  Ca si cititor al publicatiilor BZI apreciez rolul acesteia de informare corecta si completa a cetatenilor cu privire la subiectele abordate, iar o informare completa presupune a dezvalui atat partile negative, cat si partile pozitive existente in subiectul abordat, in opinia mea.

  • Pericle

   Cu cine inveti tu la cel mai inalt nivel, mai viermisor? Si mai ales, ce inveti? Acolo sunt numai niste panarame de copii care au terminat si facultatea tot acolo si au dus sacosa, asa incat sa devina „profesurii” tai. Tu ai idee cat stiu aia? Nici cat stii tu! Rusine, baietas! Am facut si eu, pe vremuri, o scoala acolo, dar nu am curaj, nici dupa atata amar de ani, sa recunosc asta. Bafta!

   • vali

    @Pericle Vierme? Controlează-te , frustratule, nu te lega de simplii studenți. Eu studiez la UPA cu niște profesori devotați, deștepți , care pe lângă calitățile incontestabile pentru care au devenit PROFESORI UNIVERSITARI, DOCTORI, PREȘEDINȚI DE ASOCIAȚII OCUPAȚIONALE, LIDERI ÎN DOMENIUL FIECĂRUIA, mai au și calitatea de OM. Oameni modești care nu își dau ifose de profesori babalâci comuniști universitari, cum sunt unii la UAIC. Dacă tu nu ai dat pe la cursuri și nu cunoști profesorii de ACUM , abține-te din comentarii.

 9. Alt student,dar real

  Am absolvit cursurile de master la facultatea de economie,specializarea ….. in anul 2005 si m- am dus sa imi iau diploma in conditiile in care acum nu se mai plateste pentru eliberarea ei. Am primit un raspuns care ma face sa actionez mai departe,respectiv mi s-a spus sa merg la domnul Niculescu sa o ridic,pentru ca ei nu o au.Pe coridor m-am întalnit cu domnul A. fost profesor care mi-a spus ca singura sansa este de a scrie celor din ministerul invatamantului,pentru ca domnul Tompea a folosit diplomele care vin cu serie de la minister pentru absolventii de la psihologie,absolventi care au dat licente si examene de master in cadrul unei facultati fara autorizatie si care nu ar fi avut șanse sa aibă altfel de diplome,nefiind recunoscute si nici inregistrate si la minister. Acum trebuie sa fac eforturi sa îmi recuperez situația școlara,care din fericire la minister mai exista.Sunt curios daca legal dl Tompea va raspunde pentru furtul de serii de diplome.De asemenea si la poliție s-au inregistrat mai multe plangeri,ale absolvenților UPA care au patit ca si mine, sa primească răspunsuri fara profesionalism din partea celor care personal pe mine nu ma interesează ca se numesc X y z Dar sunt nevoit sa fac drumuri suplimentare la București pentru a-mi rezolva situația, si cumva as dori ca cei vinovați sa răspundă pentru disconfortul creat mie! Prin urmare nu este roz situatia in aceasta universitate fantoma si ma întreb de ce in acest secol se poate întâmpla așa ceva?!

 10. ancutza

  Sa speram ca locul trio-ului vesel Trompea Bocancea Pitulac va fi la mititica ! langa alde alti infractori ca Becali si compania

 11. AlexPsi

  Este absolut TIPIC sa ganditi asa, d’or sunteti romani pana la urma! Sincer, de cand ma stiu a fost chestia asta la noi: tot timpul dam vina pe altcineva, tot timpul avem impresia ca suntem „jucati”, DAR ca suntem muuuult mai destepti decat se asteapta unii si ajungem la discutii de genul. Sunt student la UPA, in 2014 dau examenul pt licenta si tot ce pot sa spun este ca experienta UPA, pana in acest moment, desi relativ scumpa pentru mine, a fost incredibila. Profesorii sunt mai mult decat profesionisti, sunt oameni de exceptie de la care poti invata multe si care te ajuta sa ajungi departe (daca asta vrei) si sa reusesti in ceea ce ti-ai propus, dar cel mai mult imi place faptul ca nu trateaza cu superioritate pe nimeni. Din ce stiu, datoriile au fost facute pentru ca sa poata crea programe de invatamant si sa poata dota universitatea. Pentru cine nu stie, universitate privata= Statul iti cere impozit ca si cum ai vinde pastai in piata in timp ce orice universitate de stat primeste bani seriosi per student. Si totusi chiar daca statul crede ca nu merita investiti bani in tinerii dintr-un atfel de centru de invatamant, studentii de la Petre Andrei ajung, in medie sa devina mai buni decat de la universitati de stat din simplul fapt ca mentalitatea si viziunea despre ceea ce vor face este mult mai „up to date”.
  Cea mai mare cheltuiala a fost caminul-Hotel, insa fara constructia lui, UPA nu avea cum sa sara doua trepte in fata celor de la ARACIS, asta dupa ce in 2007 avea gradul „lipsa de incredere”.
  p.s. pt yes-man si adi: Inainte sa vorbiti cu cineva invatati niste bune maniere, nu de alta, dar siguranta pe care o aveti acuma s-ar putea sa cam dispara daca nu ar fi bariera numita internet si a-ti discuta fata in fata.Sa nu uitati ca la umbra internetului se nasc monstrii antisociali,

  • lazar

   Sinceritatea in acest comentariu este fabricata ca de obicei cum se pricepe gasca de infractori UPA sa (dez)informeze domnule fals student! Singura facultate care nu avea acreditare era taman Psihologia lui Doru Tompea care vazand ca nu mai poate fura din conturi platile studentilor pe diplome false tiparite pe hartii fara valoare,s-a gandit sa fure o universitate intreaga intr-o modalitate demna de filmele americane: in schimbul milioanelor de euro date in campanii si diplomelor date pe „nevazute” unor parlamentari,fii si fiice,sotii si politisti, Doru Tompea alaturi de Bocancea a scos personalul Petre Andrei cu forta inclusiv a politiei din institutie, a angajat golanasi si moldoveni de peste Prut care nu au scrupule si a pus gratii pentru a nu avea acces cei nesimpatizati de catre acestia.Au pus manuta pe milioanele si taxele studentilor si au ajutat la spalarea de bani a lui Danut Prisecariu cu acel hotel-camin Studis (a se vedea cercetarile penale in acest sens) cat si banii lui Zapodeanu,fiicei lui daruindu-se post tot la UPA etc Gh. Nichita primarul de Iasi si prefectul de atunci Nicusor Paduraru,apoi cadru UPA, au folosit contra cost toate resursele pentru a intarzia demersurile legale de tragere la raspundere a celor trei cra(c)i de Bahlui.

   • vali

    Lazăr, îți recomand să mergi la cursuri o zi , la Politică, Asistență socială, Psihologie. Loc este în sală, suntem puțini. Și nu te dă nimeni afară. Abia apoi apucă-te de comentat aiurea. Nu amesteca patronul sau patronii sau ce-or fi ei și interesele financiare, în aceeași discuție cu studenții și calitatea învățământului. La UPA aproape orice dobitoc ia diplomă, se știe, cu nota 6. Dar haide să nu închidem ochii la cei 200 de euro , cât costă un examen la medicină. Toată lumea știe prețul!! Iar acei studenți trebuie să salveze vieți. Economistul sau psihologul, în primul rând, învață pentru nota 6 (nu mai mult) dar dacă nu se pricepe în meserie, moare de foame. Așa că aceste diplome de nota 6 sunt luate doar de cei care nu vor practica , ci doar au nevoie de o diplomă la locul de muncă pe care îl au deja, de zeci de ani. Iar la UPA , cine ia 10 pe linie, trebuie să învețe , nene! De la 6 la 10 e o diferență enormă.În primul rând, nu poți lua nota 10 fără prezență, poți să scrii 100 de pagini la examen, degeaba. Haide la UPA, să vedem în câte ore îți schimbi părerea.
    Cât despre TOMPEA sau NICULESCU, dacă vreunul din ei a furat, sau amândoi, să putrezească în celulă.

 12. geo

  Majoritatea vorbiti ca sa aveti si voi ce face. Cei care nu ati avut treaba in mod direct cu aceasta universitate ar fi bine sa va abtineti din a da raspunsuri sau replici celor care au avut de a face cu aceasta universitate. Cat despre furat bani acolo, nu putem vorbi despre cineva anume, deoarece toti au luat cate ceva atunci cand au fosta la conducere, tinanad cont ca m-am inscris in 2008 am terminat in 2011 si am sustinut licenta in 2012, i-am c-am prins la conducere pe toti ce mentionati mai sus.
  O sa va dau exemplul meu:
  Am terminat in 2011 dar nu am putut sustine examenul de licenta in toamana aceluiasi an si am sustinut-o in februarie 2012. Pentru cei care au sustinut licenta in 2011, taxa era de 1800 lei dar trebuiau sa mai plateasca inca 500 lei pentru eliberarea diplomei, cand a venit randul meu sa platesc aceasta taxa am aflat ca pentru sesiunea din februarie taxa era de 2300 lei si am intrebat de ce, mi s-a raspuns ca de fapt nu s-a marit taxa ci doar au mai adugat si acea taxa de 500 lei pentru eliberarea diplomei si astfel au ajuns la suma de 2300 lei, deci eu nu voi mai plati absolut nimic atunci cand o sa ma prezint sa imi ridic diploma. DAR SURPRIZA: Cand m-am prezentat acolo sa imi ridic diploma mi-au cerut din nou aceasta taxa, le-am zis ca am platit 2300 taxa de insriere la licenta si ca acolo se afla inclusa si aceasta taxa, ce credeti, mi-au zis ca eu nu am platit 2300 lei taxa de inscriere ci 1800 lei, am crezut ca ei glumesc si le-am mai zis odata aceasta poveste iar ei mi-au dat acelasi raspuns bineinteles. Au zis ca eu nu imi mai amintesc ce taxa am dat si sa le dovedesc contrariul. Pai problema abia acum apare ca minunata chitanta m-au obligat sa o pun la dosar atunci cand m-am inscris la licenta si fara aceasta chitanta eu nu am cum sa le dovedesc cat am platit, am fost la casierie si le-am cerut o copie dupa aceasta taxa sau dupa toate taxele pe care eu le-am platit acolo, dar mi s-a zis ca nu voi prmi o astfel de copie deoarece ei sunt o institutie privata si astfel ei nu pot fi obligati de nimeni sa elibereze astfel de dovezi de plata. Dar credeti ca aici se termina povestea ? Va inselati!!! Ca sa imi pot ridica aceasta diploma eu trebuie sa ma duc tocmai in Craiova la nustiu ce universitate fiindca acolo se afla diploma mea. Am vorbit cu colegii mei si se pare ca toti au aceasta problema ( ma refer la cei care au platit taxa pentru sesiunea din februarie 2012 ). Deci imaginati-va cati bani au furat ei nu mai din aceasta diferenta pe care ei nu o recunosc, adica 500 lei,de la toti studentii care s-au inscris la acea sesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *