„V” de la victorie? Nu, de la valiză!

Cronica unui meci anunţat

CSMS Iaşi – Gloria Bistriţa 1-0  (0-0)

Reporterii virtuali transmit informaţii incredibile despre „blatul” care va avea loc luni, de la ora 19.

Stadion: „Emil Alexandrescu”

Spectatori: 1.000, în majoritate burlaci, divorţaţi, oameni ai străzii

Echipele de start:

CSMS Iaşi: Irimia – Al. Creţu, Tincu, Avrămia, Vladu – Milea, Straton – Ciucur, Moutinho, Ţigănaşu – Pătulea. Antrenor: Liviu Ciobotariu.

Gloria Bistriţa: Oghinciuc – Ţîrcă, Ad. Iordache, Hlinca, Kanon  – Enescu, Feher – R. Radu, Bucur, Chiţu – Antonache. Antrenor: Nicolae Manea

 

Fazele meciului (cele surprinse de camerele de luat vederi ale DNA Iaşi)

min 1 – Fiind vorba de un meci programat în prima zi a săptămânii, nici un jucător nu pare conectat la miza meciului: duel pentru supravieţuirea în prima divizie. Portarul Irimia ascultă la căşti melodia cu care Turcescu a participat la Eurovision. Moutinho vorbeşte la telefon cu amanta din Brazilia. Singurul care bagă sprinturi este Pătulea, despre care aflăm că este monitorizat din tribune de spionii echipei Spicul Ţigănaşi.

min. 3 – Iritat de apatia elevilor săi, Ciubotariu le strigă de la margine. „Dacă nu jucaţi fotbal, mâine vă duc la Muzeul Literaturii”. Brusc, jocul gazdelor se revigorează. În consecinţă, Tincu îi aplică un cot în barbă lui Enescu, fiind trimis de arbitru la vestiare.

min. 10 – Eliminarea jucătorului ieşean pare a le fi dat aripi colegilor săi: pase din jumătate de atingere pe poziţii retrograde, triunghiuri, patrulaterele, romburi şi scheme neregulate, demarcări false, faze construite cu tact…

„Da, da, da… Asta vreau de la voi. Team-building”, strigă din nou Ciubotariu.

min. 15 – Jocul entuziasmant al gazdelor dispare la fel de brusc precum a apărut. Momentul coincide cu apariţia la peluza dinspre tabelă a preşedintelui Gloriei, Jean Pădureanu, omul despre care se spune că nu face blaturi decât atunci când doarme. Omul are asupra sa o servietă şi este însoţit de doi tipi musculoşi. Unul dintre aceştia seamănă cu celebrul Cătălin Moroşanu. „Da, semănăm la nas şi la porecle. Mie mi se spune Moartea din Podişul Dobrogei. În buletin mă cheamă Suleyman”, spune acesta.

min. 27 – Mingea ajunge în sfârşit în careul Gloriei. Ţigănaşu primeşte liber la 10 metri de but, îl fixează pe Oghinciuc şi trage. Un vânt. Balonul trece razant cu transversala.

min. 30 – Replică palidă a Gloriei, pe un contraatac de faza „unu plus unu la pătrat”. Kanon pătrunde pe flancul drept, centrează în careul lui Irimia, de unde Antonache reia cu capul în gol. Jean Pădureanu face un semn discret la unul dintre tuşieri, reuşita bistriţeanului fiind anulată pe motiv de fault în atac. „Am plătit un punct, nu trei”, explică venerabilul preşedinte.

min. 44 – Managerul Florin Prunea iese şi el la marginea careului. „Băăăă, am lăsat pe Dinamo pentru voi, am ignorat-o pe Chelsea, şeicii de la Al Hilal au aruncat cu petrol în mine şi voi vă bateţi joc. Lăsaţi dracului valiza lui Pădureanu, mai important este orgoliul nostru de moldoveni dotaţi”, le strigă acesta jucătorilor. Nimeni nu îl bagă în seamă.

min. 48 – Pauza s-a dovedit un sfetnic bun. „Ni s-a spus să nu mai mimăm fotbalul, ci să mimăm doar ocaziile de gol. Eu am întrebat ce-i aia mimă pentru că am făcut liceul la seral. În Portugalia nimeni nu învaţă ziua, e prea cald. Ciobotariu mi-a dat o carte, cică să mă uit la poze. E cu un nene, vă spun acum cum îl cheamă. Aşa, Dan Purice. Pardon, Puric. E tot cu insecte, nu?”, spune Moutinho.

min. 60 – Spectatorii pleacă scârbiţi de spectacolul oferit. La „Vânătorul” e super-ofertă: comanzi trei halbe, primeşti două şi plăteşti patru!

min. 75: – Pădureanu este văzut trimiţând SMS-uri. „Da. Nu. Sigur. Corbul e deja în colivie. Aşteaptă caşcavalul. Cum cât? Zece mii. Desigur, cu TVA şi factură”.

min. 89 – Stupoare în tribune. O dubă poposeşte la peluză. Ies cinci mascaţi, care-l saltă pe preşedintele Gloriei. „Nu mă nenorociţi. Şi nu mai daţi, sufăr cu vezica…”, strigă acesta. Pe scaunul său rămâne doar servieta, uitată în vâltoarea evenimentelor. Un copil de mingi o deschide. „Nene, nene, ţi-ai uitat maieul şi chiloţii”, îi strigă acesta încătuşatului Pădureanu.

min. 90 – Ieşenii resimt şocul arestării, dar şi pe cel prilejuit de ratarea unei şpăgi consistente. De oftică, Pătulea trage un şut de la 50 de metri. Mingea capătă înălţime, toată lumea o vede trimisă pe strada dr. Vicol… Dintr-o dată de aude un pocnet, ca de beşică spartă, după care ceea ce a mai rămas din minge se opreşte în plasa Gloriei. Centralul îşi consultă colegii, după care arată centrul terenului. Gol valabil. „La regulament nu scrie câte atmosefere trebuie să aibă o mingea ce intră în poartă”, explică savant arbitrul, care fluieră imediat sfârşitul unui meci marcat de neprevăzut.

 

Declaraţii după meci:

Nae Manea, antrenor Gloria: „A fost un blat reuşit în perspectiva blatului pe care-l vom face etapa viitoare cu Rapid”.

Liviu Ciobotariu, antrenor CSMS Iaşi: „Cine rosteşte cuvântul blat probabil a văzut alt meci. Noi nu facem blaturi. Suntem cea mai săracă, cea mai îndatorată, dar şi cea mai cinstită echipă din Liga 1. Dacă erau bani la club, ne luptam cu Steaua la titlu. De altfel, săptămâna viitoare jucăm în Ghencea. Îi sfătuiesc pe toţi pariorii să meargă pe mîna noastră şi să mizeze sume mari de bani pe scorul exact al întâlnirii: 4-0 pentru Steaua!”

Jean Pădureanu, preşedinte Gloria: „Vârsta îşi spune cuvântul. Am uitat servieta cu bani la hotel şi am luat-o pe cea cu lenjerie curată. Probabil altul ar fi fost scorul dacă nu uitam să iau pastila de lecitină.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *