Viitorul fost parc din centrul Iaşului

Perspective imobiliare mai puţin verzi

Municipiul Iaşi mai are acum doar o suprafaţă de 263,4 hectare spaţii verzi, câte 17 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, faţă de 50 de metri pătraţi, conform normativelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În multe dintre cartiere foste mai muncitoreşti, spaţiile verzi sunt aproape inexistente.

Parcul există în fizic, dar un apare în PUG

Singurul parc din Centrul Civic al Iaşului, (de fapt, jumatatea rămasă după ce pe cealaltă jumătate a fost ridicat, tot cu mult cântec şi scandal complexul hotelier Europa) riscă să dispară. Comisia de Urbanism şi-a dat avizul pentru construirea unui centru rezidenţial şi de afaceri pe respectivul amplasament. Zona respectivă, cu o suprafaţă de 13.000 mp, aflată la intersecţia străzilor Elena Doamna, Grigore Ghica Vodă şi Anastasie Panu, deşi este evident spaţiu verde, cu ronduri de flori, garduri vii, bănci şi căi de acces, nu figurează în Planul Urbanistic General al Iaşului ca fiind parc.

Planul Urbanistic General al Iaşului, aprobat prin HCL nr. 163 din 1999, a expirat, conform Legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, la data de 9 august 2009. Pentru reactualizarea acestuia, municipalitatea a încheiat cu firma Search Corporation SRL Bucureşti un contract în valoare de 1,5 milioane RON, lucrarea având termen de finalizare la începutul anului 2009. Dar pentru că acesta nu a fost finalizat, municipalitatea a decis prelungirea valabilităţii vechiului PUG. Între Primărie şi Search Corporation a fost semnat un act adiţional de prelungire a termenului de predare până în aprilie 2011. Aşadar, rămâne în vigoare vechiul PUG. Search Corporation nu şi-a respectat angajamentul iniţial, deoarece Primăria Iaşi nu a plătit la timp fazele intermediare ale lucrării. În acest moment, avizarea proiectelor urbanistice din Iaşi se face conform situaţiei existente în urmă cu mai bine de 10 ani.

Parcul ieşean din „Elena Doamna” ar putea fi salvat prin invocarea Legii  privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, prin care se interzice schimbarea destinaţiei acestor zone protejate, numai că în Planul Urbanistic General al Iaşului, cel vechi de 10 ani şi tot amânat, zona respectivă nu figurează ca „spaţiu verde”.

Gabriel Surdu vrea centru de afaceri

Drept urmare, zona nefiind protejată, proprietarii care deţin împreună cu  Consiliul Local cei peste 13.000 mp, din intersecţia străzilor Elena Doamna, Grigore Ghica Vodă şi Anastasie Panu, pot construi acolo aproape orice.
Pe terenul ocupat de parc şi de parcarea din faţa Universităţii „Petre Andrei”, urmează să se construiască un centru de afaceri şi rezidenţial, sacrificîndu-se ultima zonă verde din Centrul Civic al oraşului.
Terenul este deţinut de Consiliul Local (6.500 mp), patru societăţi comerciale şi patru persoane fizice, care deţin împreună 6.843 mp. Cei opt proprietari particulari au intrat în posesia actelor de proprietate, au solicitat în urmă cu cinci ani Comisiei de Urbanism aprobarea unor planuri urbanistice zonale, cereri respinse la momentul respectiv.
Între timp, proprietarii s-au pus de acord cu Primăria municipiului Iaşi pentru a realiza un proiect comun, integrat, definit de un singur arhitect.
Unul dintre proprietari este consilierul local Gabriel Surdu, prin firma Terramold Invest. Dar, deşi Gabriel Surdu este membru al Comisiei de Urbanism care a dat undă verde proiectului, la şedinţa respectivă, s-a abţinut totuşi de la votul de avizare. Regimul maxim de înălţime a fost stabilit la 55 metri, proiectul cuprinzând clădiri un regim de înălţime de la 2S+P+4E până la 2S+P+14 E.
Tot în zonă, primul ziar ieşean apărut după evenimentele din Decembrie 1989, „24:ORE”, şi-a schimbat proprietarul, părţile sociale fiind cesionate către Cătălin Gheorghe Crişu şi Constantin Rădeanu, asociaţi în cote egale şi administratori cu puteri depline. Trustul de Presă are active imobilizate (clădiri şi terenuri) cu o valoare contabilă de peste 900.000 RON. Sediul societăţii, redacţia şi tipografia, se află în zona centrală a Iaşului, vizavi de Hotel Europa, zonă cu un potenţial imobiliar ridicat.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *