Vinerea cea mai lungă

Noaptea albă a filmului românesc, pe 16 septembrie, în cinematografele ieşene

Proiecţii de filme româneşti de mare succes, sete de cultură şi de artă, şi, nu în ultimul rând, educaţie cinematografică. Acestea sunt ingredientele principale oferite ieşenilor, la toamnă, de către organizatorii evenimentului „Noaptea Albă a Filmului Românesc“, proiect care se va desfăşura în cinematografele din dulcele târg, în seara de 16 septembrie 2011. Aflat deja la cea de-a doua ediţie, proiectul major aparţine Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). Acesta va avea loc la Iaşi, simultan cu prezentarea unor filme mari din cinematografia românească, în locaţii din Timişoara, Cluj şi Bucureşti.  Vor fi proiectate filme româneşti din 2009 – 2010, premiere absolute, retrospective ale unor cineaşti români foarte talentaţi şi de valoare. O parte dintre actorii şi regizorii filmelor vor participa personal la discuţii cu publicul ieşean şi nu numai. Accesul la proiecţii va fi de asemenea gratuit.

Mesajul APFR: „Nu mai copiaţi filme de pe net, veniţi să le vedeţi gratis în cinematografe“.

Prima ediţie a proiectului APFR de la Iaşi s-a bucurat în 2010 de  un mare succes, sălile cinematografelor ori spaţiile on-air, special amenajate în acest scop, fiind pline. Proiectul patronat de APFR este de fapt un concept al necesităţii de promovare constantă a filmului românesc, în vederea continuării campaniei de reatragere a publicului către cinema în general şi către filmul românesc în special. Evenimentul „Noaptea Albă a Filmului Românesc“ este inspirat de succesul şi faima pe care l-au avut proiecte similare din cinci capitale europene: Roma, Paris, Bruxelles, Riga şi Madrid. „Sperăm să trezim atât interesul spectatorului, care e tot mai dornic să vadă un film românesc, dar şi a celui care poate experimenta caracterul specific al acestui tip de eveniment (filme diferite în locaţii diferite), renunţând poate la obiceiul de a viziona filmul românesc acasă, pe computer, urmare a unui download ilegal de pe internet“, a arătat Ramona Sârbu, coordonatorul proiectului.

Evenimentul de la Iaşi îşi propune să ofere publicului ocazia de a petrece o noapte unică în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *