Vorbesc, deci câștig

Vorbesc, deci câștigPre(a)ocupat cum îl ştim de problemele existenţiale ale ţării, etnobotanianul doctor-deputat-diaconescian de Vaslui (un fel de DDDV) Tudor Ciuhodaru a găsit o rezolvare cât se poate de simplă a problemei legate de insuficienţa cronică a fondurilor necesare plăţii corespunzătoare a aleşilor neamului.

Cum de transfuzie nu poate fi vorba, de tăiere în carne vie nu se pune problema, iar şocurile electrice nu se pot aplica şi filei de buget, medicul de la Urgenţe s-a gândit că totul ar putea fi contorizat după “performanţă, competenţă şi corectitudine” (PCC, nu PCR, ca să nu fie niciun dubiu). Sună al dracului de… occidental, adicătelea de inaplicabil în stilul nostru balcanic.

Să detaliem un pic propunerea. Deputatul (mai cunoscut şi sub “numele” de alesul-stetoscop sau Pupu de la UPU) propune adoptarea în procedură de urgenţă a legii privind cazierul profesional şi medical, precum şi a celei care sancţionează votul multiplu al parlamentarilor. „Nu e normal ca cel care doarme acasă în timpul şedintelor de plen sau cel care nu deschide gura decât la jurământ să fie remunerat la fel ca cei care reprezintă cu adevărat pe cei care i-au ales. Nu e normal să votezi de mai multe ori pe aceeaşi lege în plenul Parlamentului şi să nu fii sancţionat”, a spus Ciuhodaru. Foarte adevărat! Cu unele amendamente însă. În primul rând, în acest mod ar putea fi avantajaţi aleşii care se află la mai mult de un mandate, ceea ce contravine principiului egalităţii de şanse. Apoi, pentru că tot veni vorba despre cuvântări în Parlament, cred că mister Pupu are o problemă cu… matematica. Cu alte cuvinte, ce-ar fi dacă (pentru leafă, nu pentru ceva imoral sau care îngraşă) toţi cei 500 şi ceva de aleşi ar trebui să ia cuvântul şi să spună câte ceva. Ei bine, dacă fiecare ar vorbi câte jumătate de oră pe lună (fără avans şi lichidare!) cred că nu ar mai rămâne timp pentru votat legi. Ca să nu mai spunem că nu s-ar contoriza şi drăgălăşeniile strigate din sală către cei de la pupitru, ceea ce ar fi nedrept…

Ca să încheiem prima parte a declaraţiei, trebuie să spunem că nu este normal să fie avantajaţi cei/cele care vor dormi nu acasă (aşa cum ar putea prevedea Legea Pupu), ci la amante/amanţi, socri/cuscri, veri/verişoare.

În privinţa votului multiplu însă, trebuie să recunoaştem că deputatul are dreptate. Problema este însă că nu ar trebui să dea idei de fentare a maşinii de vot celor care se află pentru prima dată în Casa Poporului.

În final, ne desolidarizăm de astfel de practici activiste, pentru că nu putem să fim de acord cu un sistem de plată a aleşilor care să pună trăncăneala mai presus de eficienţă.

Verba Volant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *