„Găinării“ ale clanului Becali, la Avicola Iaşi

BecaliIntrarea în insolventă a firmei Avicola Iaşi a scos la iveală o listă impresionantă de debitori, multe dintre aceste societăţi comerciale fiind patronate de clanul Becali.

Potrivit celor descoperite de administratorul judiciar, Corneliu Mititelu, Avicola Iaşi are de recuperat 2.148.228 lei de la 74 de firme. Printre acestea se numără Fotbal Club Steaua Bucureşti şi Partidul Noua Generaţie (PNG), ambele aflate în curtea lui Gigi Becali. Şi dacă Steaua are de returnat către Avicola 32.000 de lei, partidul trebuie să restituie 200.000 de lei. Aceste datorii au fost făcute în anii trecuţi, când de la Avicola au fost luate mii de kilograme de carne de pui fără a se plăti vreun leu.

Un nepot al lui Becali, cel mai mare datornic

Cea mai mare creanţă pe care o are de recuperat Avicola Iaşi este de 979.000 lei de la firma Nord Distribution Company. Aşa cum era de aşteptat, la această firmă acţionar majoritar este Mihai Lucian Becali, unul dintre nepoţii latifundiarului de la Steaua.

Potrivit Oficiului Registrului Comerşului, firma patronată de nepotul lui Becali are sediul administrativ în Şoseaua Pipera – Tunari, nr. 45. Prin intermediul acestei firme, clanul Becali a scos cantităţi foarte mari de carne de pui, multe dintre acestea fără vreo factură fiscală.

Administratorul judiciar acuzat de foştii angajaţi

Alături de clanul Becali, nici administratorul judiciar nu se bucură de prea mare simpatie din partea foştilor angajaţi de la Avicola, mai ales după ce acesta a fost acuzat că nu a direcţionat corect cele 2,1 milioane de lei obţinute din vânzarea Fermei 9 de la Războieni.

Potrivit raportului de activitate, doar 1,45 milioane de lei sunt justificaţi, restul de bani luând cel mai probabil drumul spre clanul Becali.

Astfel, 334.000 lei au fost folosiţi pentru plata salariilor restante ale angajaţilor, 34.000 au fost cheltuieli cu paza, 18.600 lei cu servicii de contabilitate, 11.400 au fost cheltuieli cu procedura de insolvenţă. Nu mai puţin de 42.000 a primit Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, 42.000 s-au cheltuit pentru evaluarea activelor, 31.000 pentru energia electrică, iar cea mai mare sumă a luat drumul statului, adică al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi – 914.000 lei.

Trăgând linie, nu ies la socoteală mai bine de 600.000 de lei, care, mai mult ca sigur, au ajuns în conturile familiei Becali.

În baza actelor, Hristu Becali avea de încasat 11.393 lei, iar Gheorghe Becali – 8.969 lei.

Ce-a fost şi ce-a ajuns

Clanul Becali a intrat în posesia Avicola, în aprilie 2004, iar în trei ani a reuşit să-i crească cifra de afaceri de la 19 milioane de lei, la 32 de milioane de lei. După alţi trei ani, Becali a anunţat că vrea să renunţe la Avicola, în condiţiile în care datele contabile arătau că are datorii totale de 50 milioane de lei. Chiar dacă, de la începutul lui 2010, Avicola nu mai are producţie, terenurile deţinute de firmă reprezintă o avere, acestea fiind evaluate la aproximativ 11 milioane de euro.

Până în 1989, Avicola Iaşi a fost una dintre cele mai rentabile firme din domeniu. Înainte de Revoluţie, la Avicola lucrau 1.300 de angajaţi. Anual, la această unitate erau crescute 12 milioane de păsări. Peste 90 % din producţie era exportată în RFG, Franţa, Italia, în fosta URSS, în Insulele Canare şi în ţările arabe.

Avicola mai deţinea şi o fermă de creştere şi exploatare a iepurilor, cu 40.000 de exemplare, producţia fiind trimisă, integral, în Italia.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *