Pamflet 100%: La Iaşi, copiii se nasc în locuri trăsnite

tr_2Situaţie desprinsă din realităţile Evului Mediu la maternitatea Elena Doamna din Iaşi, acolo unde o gravidă cu sarcina la termen a fost nevoită să nască direct pe holurile instituţiei pentru că niciunul dintre medicii de gardă nu a binevoit să o consulte. Ca de obicei, a fost declanşată o anchetă internă, noua denumire a operaţiunii de punere a batistei pe ţambal. Deocamdată, am surprins o discuţie între Cristina Dobre, managerul maternităţii, şi Anuţa Bosianu, tânăra pacientă pentru care holul spitalului a devenit sală de naşteri.

Anuţa Bosianu: Doamna doctor, nu mai pot! M-au cuprins durerile facerii, ce mă fac?
Cristina Dobre: Ai răbdare un pic! Cine te-a pus să vii la Iaşi să naşti? Una, două, cum vă doare ceva, hop la Iaşi! Dar ce, nu mai aveţi moaşe în Bosia? Prea v-aţi cuconit, zău aşa!

Ei, doamna doctor, venim şi noi la Iaşi pentru că am auzit că aici e tehnică, şi altfel iese fătul dacă încape pe mâna oamenilor pricepuţi de la oraş. La noi, la Bosia, singurul care e de gardă la ora asta e bufetul lu’ nea Marin.
Ete, nah! Crezi că îţi iese ficiorul mai deştept dacă îl scoate de urechi profesorul universitar? Aşa v-aţi învăţat, să staţi cu burta-n sus şi să facem noi toată treaba.

Doamna doctor, l-aş fi scos eu, că deja fiersese bărbatu-meu nişte ţuică care pârjoleşte microbii, dar apucase ţaţa Veta să sune la Salvare şi n-am mai avut cale de întoarcere. Am încercat să-i conving pe băieţii de pe maşină să mă lase sub un copac pe marginea drumului, dar ei, nu şi nu, cică au nişte proceduri şi protocoale de făcut.
Alţi disperaţi şi ăştia de pe ambulanţă! Dom’le, toată lumea se ia prea în serios, asta e problema sistemului nostru medical. Nu mai ai timp să sorbi o cafeluţă, să pufăi o ţigară, că te trezeşti cu tot felul de indivizi care se cred în Chicago Hope.

Bun, doamna doctor, aş mai sta la palavre cu dumneavoastră, dar cu bebeluşul ce fac? Că simt că nu mai are răbdare, dă din mâini şi din picioare. Aoleu, parcă vrea să scoată capul oleacă!
Dacă e aşa grăbit, dă-i drumul să zburde, nu te jena. Stai să închid uşa de la intrare, e cam curent pe holul ăsta. O clipă, să asigurăm şi un câmp steril. Ups, mi-au căzut serveţelele igienice din poşetă. Las’ că podeaua e curată, mai devreme a dat Viorica cu mopul.

Aoleu, a ieşit, doamna doctor! Tii, ce frumos şi sprinţar este! Deja aleargă pe holurile maternităţii. Vai, doamna director, mă scuzaţi, dar a făcut pipi direct pe condica de sugestii şi reclamaţii. Mânca-l-ar mama de copil precoce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *