Adevărul din spatele drogurilor

Dacă, până nu demult, adolescenţii îşi ocupau timpul liber în compania unei cărţi bune pentru a cunoaşte noi teritorii şi experienţe, cei de astăzi folosesc drogurile pentru a atimge, spun ei, extazul. Andrei Ivan este unul dintre tinerii care a venit din propie iniţativă la Spitalul „Socola” pentru a scăpa de dependenţă.

Oricât de absurd ar părea, consumatorii de droguri trec prin stări de ameţeală, halucinaţii, extaz, euforie sau pierderi temporare de memorie doar pentru a se distra sau a încerca ceva nou.

Astfel, a căzut în plasa drogurilor şi Andrei Ivan, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Bacău, care a venit din propie iniţativă la Spitalul „Socola”.

„În clasa a IX-a, am încercat marijuana, de la nişte prieteni mai mari ca mine, după care uşor-uşor am început să fumez mai des. Am încercat iarbă, cocaină, ecstasy, etnobotanice şi câteva psihedelice. Din cauza anturajului, am ajuns să consum în fiecare zi tot felul de combinaţii. După ce am terminat liceul, am plecat la facultate în Bucureşti, unde m-am angajat la un wedshop, la care am lucrat trei luni. De acolo, au început şi necazurile. Nu puteam sta fără să nu iau ceva, să fumez sau să prizez”.

O lume înşelătoare

Tânărul mărturiseşte că lumea drogurilor e foarte alunecoasă şi că e nevoie de o singură experienţă pentru a deveni dependent.

„Majoritatea se păcălesc spunând că un singur fum sau o singură noapte nu e suficientă pentru a fi dependent dar nu e adevărat. Lumea drogurilor e foarte înşelătoare! Săptămâna trecută am luat decizia de a veni aici, la clinică, pentru că lucrurile îmi scăpaseră de sub control. Făcusem rost de nişte cocaină şi am luat singur, acasă. Mi-au venit primele gânduri de suicid şi l-am sunat pe tatăl meu să vină din vacanţă. A doua zi, am aflat de acest centru şi vineri am ajuns. Mă simt mai bine acum, dar primele ore ale dimineţii sunt cele mai dificile. Vreau să mă ocup de facultate şi să scap de dependenţa care îmi omoară tinereţea”.

Tratamente dificile pentru etnobotanice

Consecinţele sunt la fel de profunde ca şi trăirile celor care se lasă amăgiţi din fructul interzis.

„În ultima perioadă, am avut aproximativ câte un pacient dependent de droguri, majoritatea fiind de etnobotanice şi, pe alocuri, de heroină. Tratamentul în cazul etnobotanicelor este complex, durează 10 zile cel medicamentos, după care două săptămâni de psihoterapie. Comparativ cu celelalte droguri, deoarece compuşii acestor substanţe nu au fost cercetate în detaliu, tratamentul pentru etnobotanice este unul dificil şi incert. Mulţi cad în această plasă, spunând că nu vor ajunge niciodată dependenţi, nici măcar de marijuana, un drog aparent uşor, dar care produce depresii şi pierderi de memorie”, ne-a spus doctor Andrei Radu, psihiatru la Spitalul „Socola”.

Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulţi tineri se simt atraşi de un super „trip”, care le va aduce rapid coşmarul vieţii lor: dependenţa. Şi-atât, pentru că-ntr-o astfel de viaţă, cu siguranţă, nimeni nu-şi găseşte izbăvirea.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *