AGRALIM, gala premianţilor cu bani de-acasă. Să FIE ciubucăreală!

Mare festivitate, dom’le, prin Iaşi în week-end! Cine zice că în cetatea celor şapte coline nu se petrece nimic habar nu are în ce metropolă răsuflă şi îşi duce traiul. Iaca în plină toamnă, marea firmă de târguri şi iarmaroace AB Plus s-a gândit să-i premieze pe cei mai vrednici ţărani din Moldova şi a pus repede de-un târg. Şi nu oricare, ci taman AGRALIM, o expoziţie cu greble, sape, combine, păpuşoi, sfeclă şi tot ce mai adună ţăranul prin hambare. Nu vor lipsi furajele şi grăunţele pentru găini, başca tulburelul pe care acum musiu Florinel îl strecoară prin poloboacele împrumutate de la alţii ca să-şi primească frumos oaspeţii. AB_Plus_Agralim_afisDe fapt, nu numai cu mustăria este el ocupat acum, ci şi cu potolul pe care-l va oferi în seara de Mare Bal, pe care o pregăteşte de mama focului.

Ca să strângă bani de proţap şi de plăcinta cu răvaşe, domnul Florinel s-a gândit să pună taxă pe premiile pe care le va acorda. Te nominalizează, adică îţi flutură pe la nas o diplomă de mare ţăran, apoi îţi cere bani dacă vrei să ciocneşti cu el spriţul în marea seară.

Parcă o şi văd pe mamaia Florica de la Cucuteni, mândră toată şi roşie-n obraji, cum va tremura sub basma primind Premiul de Excelenţă în agricultură, pentru merite deosebite aduse la rânirea bălegarului ori la desfăcatul porumbului… Mamaia va trebui să dea 90 de gologani ca să urce pe scenă şi să mănânce din firimiturile bufetului rece (se poate citi şi ţeapăn) rămas probabil de la cea mai recentă ţeapă metropolitană oferită de Ab Plus, celebrul Festival Internațional al Educației, de la care a muls bani până şi de la cei care nici măcar concertele în aer liber şi cu intrare gratuită nu le-au ascultat…

Reţetă de jumulit fraierii

Revenind la oile noastre, Florinel patronul cel jăpcar a pus taxă pe premii: 90 de lei dacă vii singur, 180 de lei dacă vii cu perechea ori cu clona ta şi tot aşa, până la 10 persoane aduse. AB_Plus_Agralim_taraniAdică, poţi să vii cu toată cimotia, să vadă satul ce vrednic ai fost şi să închine un pahar de poşircă în cinstea ta.

Gândirea asta este cea mai caraghioasă pe care am auzit-o noi vreodată. Adică, dacă vrei premiu, plăteşte, neamule, că doar nu ţi-oi ridica stima de sine şi de tine pe degeaba! Bagă aici mălăieş, că altfel te las în groapa în care doar greierii îţi ascultă gândurile. Vrei să te dai în bărci la Iaşi, varsă leuşorii şi puneţi costumul rămas strâmt de la nuntă, scutură-ţi pălăria de pleavă, urcă repede în cursa de oraş şi vino pe scenă. Altfel, rămâi amărăştean în curtea în care doar gâştele îţi vor ridica osanale!

Tare urâtă treaba asta, dar uite că aşa se fac paralele şi se ridică firmele. Pe spinarea şi orgoliul altora!

Ciolănel Biznosu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *