Am găsit tablourile de Matiz dosite la Iași!

Senzațional! Exclusiv! În direct!

Am găsit tablourile de Matiz dosite la Iași!Bârfa de Iași își confirmă statutul de lider al presei taboide de tip quality la nivel local, regional și național! În urma unui demers jurnalistic complex și laborios, care a presupus cunoștințe teoretice solide, surse de prim rang, proceduri specifice de investigație, inteligență și talent, reporterii noștri au reușit să facă lumină acolo unde nu numai ziarele centrale și televiziunile de știri, ci și Poliția, Parchetul, serviciile secrete și Interpolul încă mai orbecăiesc! Este vorba, ca să nu mai prelungim suspansul, de cunoscutul furt al unor tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, caz în care au fost implicați niște tineri români și care – așa cum au sugerat părți implicate în anchetă și am reușit să demonstrăm noi! – are ramificații la Iași.

Reamintim cazul pe scurt, pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu. Așadar, anul trecut, pe la mijlocul lui octombrie, trei cocalari, pardon, colecționari de artă din Constanța ar fi spart, sub sau deasupra influenței unor ierburi, un muzeu din Rotterdam. De acolo indivizii ar fi sustras un fel de poze mai colorate, care li s-a părut că ar da bine în sufragerie, lângă carpeta cu „Răpirea din serai”: un Henri Matisse, un Pablo Picasso, un Claude Monet, un Lucian Freud. Ei bine, cocalarii, pardon, colecționarii n-au prea avut noroc în viață și, ca atare, au fost dibuiți de polițiști. Televiziunile de știri nu s-au mulțumit să vorbească de niște români care au furat artă de vreo 200 de milioane de euro, așa că au găsit și o oarecare implicare a unui „asistent” al lui Cătălin Botezatu. (Reporterii Bârfei de Iași au verificat și vă pot dezvălui, în exclusivitate, că acesta NU este homosexual!) Cum-necum, avocata cocalarilor, pardon, a colecționarilor a aruncat bomba: „Anchetatorii spun, pe baza interceptărilor, că tablourile ar fi undeva în Iași. Dar unde exact? Această informație nu a putut să o demonstreze nici Parchetul. Nu este indicată o persoană, un loc anume. Am citit în dosar că Parchetul ar avea indicii și informații care duc la Iași”, a susținut avocata Doina Lupu, citată de un săptămânal de anunțuri local.

În fața neputinței autorităților, reporterii Bârfei de Iași au decis să preia cazul și, în scurtă vreme, au reușit să identifice atât persoana, cât și locul în care sunt găzduite valoroasele tablouri. Este vorba de simezele unui galerii de artă din Iași, amenajată în uscătorul unui bloc de garsoniere din Nicolina de către un colecționar pe cât de pătimaș, pe atât de discret, care nu avea cum să nu accepte să ofere o declarație reporterilor noștri: „Da, este adevărat și vă felicit pentru faptul că m-ați identificat. Oricum, pentru corecta și completa informare a cititorilor dumneavoastră, sunt dispus să vă ofer alte câteva detalii. Mai întâi, nu este vorba chiar de tablouri, ci de tabloide, dar publicul larg și Poliția nu fac diferențe de acest fel. Apoi, nu este vorba de două, ci de trei. Într-adevăr, unul este despre Matiz, doar că nu Henri, ci Daewoo; altul este cu Picasso, mai precis Citroën Picasso, un model mai vechi care, din păcate, nu se mai fabrică; în fine, ultimul, care mie îmi place cel mai mult, este cu Freud, doar că nu Lucian, ci Sigmund, o compoziție mai ciudată, cu vise, cu unu’, Oedip, și diverse perversiuni. În rest, aveți perfectă dreptate! Sunt conștient că, după ce dumneavoastră veți face publică informația, va trebui să mă supun rigorilor legii, dar, dacă mi se permite o dorință, aș vrea ca, înainte să fie returnate în Olanda, tabloidele să fi expuse și în orașul nostru, astfel încât și ieșenii să poată trăi satisfacția estetică de care m-am bucurat eu”, a mărturisit prof.dr.ing.ec. Eustațiu Zugravu.

P.S. În virtutea deontologiei jurnalistice și a onestității care îi caracterizează, investigatorii Bârfei de Iași dezvăluie și aduc prinos omagiu și celor două surse fără a căror contribuție rezolvarea acestui caz ar fi fost mult îngreunată. Este vorba, mai întâi, de Dumitru Grumăzescu, celebrul proprietar al celebrului anticariat cu același nume, care a susținut pentru presa națională că tablourile respective nu au cum să fie la Iași și, ca atare, ne-a determinat să continuăm ancheta de presă. În al doilea rând, îi mulțumim public acelei cititoare de prompter de la România TV, cea care, la prezentarea știrii, a repetat numele „Matiz” și fără al cărei pont investigația noastră nu ar fi avut succes!

Andreea Grumaz Esca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *