Sport și sănătate / Cu karate învățăm și carte!

Sport și sănătate / Cu karate învățăm și carte!Un popor de oameni mândri, viguroși și energici va sălășlui, peste ani, pe aceste meleaguri. Înalți, solizi și sănătoși tun, vor face figură distinctă în rândul raselor pământene. Popoarele mai puțin dotate îi vor privi cu invidie și îi vor numi, cu teamă, „supraoameni”. Vor gândi adânc, dar vor vorbi puțin. Timpul liber și-l vor împărți, armonios, între politică și exerciții fizice. Vor fi pacifiști și toleranți, dar aprigi și necruțători atunci când sunt atacați. Eventualele divergențe ireductibile de opinii, ca și dezbaterile electorale vor fi soluționate, în mod transparent, în locuri special amenajate, cu public, prin lovituri reciproce și repetate în punctele vulnerabile. Deși vor păstra tenul și mare parte a trăsăturilor faciale ale strămoșilor, mulți vor împrumuta nume japoneze, limbă în care va avea loc și comunicarea oficială a statului.

Nu este un „teaser” la viitorul Episod VII din „Star Wars” și nici un fragment din manifestul secret al Partidului Noua Generație. Este poporul român al anilor 2050, asta dacă proiectul legislativ inițiat de un parlamentar ieșean va deveni realitate!

Citim, cu explicabilă uimire și justificată mândrie locală, într-un tabloid de largă circulație periferică, cum că – cităm – „Deputatul Constantin Adăscăliţei, specialist în arte marţiale, are un proiect pentru un popor român mai «energic»”. Anume, zice gazeta, al nostru Adăscăliţei ar dori ca şi România să ia ceva din sistemul japonez, unde la orele de educaţie fizică karatele sunt predate ca disciplină obligatorie. „Cred că ar fi foarte bine ca elevii care îşi doresc să poată opta ca la orele de educaţie fizică să poată face karate. Acest sport îi disciplinează, le dă echilibru psihic şi seriozitate. Acest sport practicat în şcoli înseamnă un viitor sănătos pentru întreaga naţiune”, spune deputatul PSD.

Departe de noi de a zâmbi la citirea acestei vești; oricum, nici n-am îndrăzni… Din contră, credem că astfel de inițiative trebuie sprijinite și îmbogățite, prin dezbatere publică, cu noi detalii și nuanțe. Astfel, suntem de părere că, pardon, karatele ar trebui introduse ca disciplină obligatorie, nu doar opțională, încă din clasa pregătitoare, iar studiul să fie nu limitat la orele de educație fizică, ci extins până la 75-80% din curricula școlară.

Iată, dacă ne este permis, și o propunere de orar pentru ciclul primar: de la ora 8 la 9 – înviorarea de dimineață (se exersează cu precădere loviturile de cot, utile în mijloacele de transport în comun); de la 9 la 10 – teorie și strategie (se citește și se comentează „Arta războiului” de Sun Tzu); de la 10 la 12 – practică de specialitate (sensei va preda și evalua diverse kata, funcție de programa elaborată de Ministerul Educației și Karatelor); de la 12 la 13 – cultură generală aplicată (se vizionează și se imită mișcări din filmele marilor clasici: Bruce Lee, Jean Claude vand Damme și Jackie Chan). Pauzele normale vor fi utilizate pentru exerciții libere, obligatoriu filmate cu smartphone-ul pentru a fi încărcate pe YouTube; opțional, pauza mare poate fi folosită de către sensei pentru predarea materiilor auxiliare: abecedarul, aritmetica și științele naturii.

Yabanu Kutotu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *