Are și Republica Pașcani Doreii săi…

Dacă ați văzut deja pietonal cu zebră, ba chiar de marmură, de ce v-ați mai mira să aflați că poate exista și o trecere de pietoni cu… flori?! Adică, nu cu buruieni pe marginea străzii, ci taman pe zebră, astfel încât să fii obligat să calci panseluțele, lalelele și trandafirii meniți să înfrumusețeze spațiul public!

trecere_de_pietoni_cu_floriFaptul, din păcate, este real, dar, din fericire, nu se întâmplă în dulcele târg, ci în republica autonomă de la vreo 70 de kilometri mai încolo, pe malul Siretului, în oaza de civilizație și cultură cunoscută și sub numele de Pașcani. Și, cum nu există Dorel mai atins de geniul creativității decât acela plătit din bani publici, isprava îi are ca demni autori pe câțiva muncitori de la Serviciul de Gospodărie Comunală din subordinea Primăriei Pașcani. În urmă cu câteva zile, fără să aibă vreun ordin explicit în acest sens, aceștia au decis să amenajeze și să „înfrumusețeze” o bucată de „spațiu verde” din fața supermaketului Kaufland (da, există supermarketuri și la Pașcani!), zonă care, odinioară, chiar adăpostise niște buruieni ornamentale, dar care fusese transformată în pietonal de pășcănenii cu inițiativă ieșiți de la cumpărături.

Confruntați cu excesul de creativitate al „peisagiștilor” din subordine, reprezentanții Primăriei Pașcani au aruncat pisica în curtea Kaufland, susținând că trecerea de pietoni din fața supermarketului ar fi trebuit, prin contract, să fie amenajată corespunzător chiar de către responsabilii magazinului. Situația pe malul Siretului a devenit într-atât de severă încât însuși primarul Dumitru Pantazi a fost nevoit să promită că, în câteva zile, „spațiul verde” va fi reamanajat, anume prin eliminarea cu totul a bordurilor și a florilor care intersectau inedita trecere de pietoni.

Departe de noi de a vedea în acest incident o „gafă colosală” a administrației locale, așa cum s-ar fi titrat pe unele bloguri dacă minunea s-ar fi petrecut în dulcele târg. Asta cu atât mai mult cu cât, din ce am văzut până acum, ce face Pantazi la Pașcani este față de isprăvile predecesorului său, actualul deputat liberal Grigore Crăciunescu, cam ceea ce e, de pildă, măseaua din ceramică față de plomba din ipsos. Mai mult, sperăm că este vorba, de fapt, de o campanie a edililor pășcăneni de educare a populației în spiritul ecologiei, dezvoltării durabile și apropierii de natură atât în sens spiritual, cât și fizic, cu talpa gumarului. De aceea, dacă ni se permite un sfat, toate pancartele cu mesaje restrictive ca „Nu călcați iarba” ar trebui să fie înlocuite cu altele, proactive și pozitive, precum „Vă rugăm să călcați pe flori! Natura face parte din viața noastră” sau „Cine nu a distrus o plantă în viața lui, a trăit degeaba!”

Pietony Blair

P.S. Pontul și poza au fost lansate de colegii de la Ziarul Orizont, pe care îi felicităm și pe această cale că demonstrează că poate exista presă și la Pașcani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *