Belea pe capul primarilor. Li se subțiază bugetul local

O măsură intrată în vigoare la începutul acestui an dă mari bătăi de cap primarilor. Plata dărilor locale locale este condiționată de plata amenzilor. Practic, nimeni nu poate achita taxele locale dacă are amenzi neachitate decât după ce plătește sancțiunile restante. Cei mai afectați sunt primarii de comune, care și așa aveau încasări reduse la bugetul local. Ei susțin că oamenii sunt extrem de reticenți și nu au bani suficienți sau nu doresc să achite unele amenzi, astfel că nu se încasează nici taxele locale.

Blocaj total
Ordinea de stingere a obligațiilor bugetare a fost modificată pentru anul 2016, în ceea ce privește taxele locale. Conform articolului 165 din noul Cod de procedură fiscală, în ordinea stingerii obligațiilor fiscale la bugetul local se introduce o prioritate. Astfel, impozitele locale datorate se pot achita doar după plata amenzilor neachitate, trimise spre valorificare către autoritatea publică locală. Concret, un cetățean are de plătit o amendă de circulație de 200 lei de câțiva ani. Din diferite motive, cetățeanul nu a achitat amenda. Omul deține și o locuință pentru care are de achitat, de exemplu, 100 lei pe anul 2016. Se duce la primărie și vrea să achite 100 de lei, impozitul, dar nu poate, deși nu are mai mulți bani. Ori plătește amenda și rămâne dator cu impozitul, ori refuză să achite amenda și rămâne în registrelele primăriei dator și cu amenda și cu impozitul, adică 300 lei.

Modificare legislativă
La fel se întâmplă în cazul impozitelor pe teren sau pe mașină. Deja, mai mulți primari din mediul rural au întreprins acțiuni pentru a modifica această procedură. Ei susțin că oamenii nu își achită nici amenzile neîncasate de ani buni și nici impozitele astfel că fondurile de la bugetele locale riscă să scadă extrem de mult. Mai mult, aleșii locali susțin că, prin intermediul Asociației Comunelor, au sesizat Guvernul cu privire la aceste probleme încă înainte de intrarea în vigoare a măsurilor, dar actul normativ nu a fost modificat. Situația nu este similară în cazul impozitelor datorate către bugetul de stat, unde se păstrează aceeași procedură ca până acum. Dacă pentru taxele locale mai întâi se plătesc amenzile și apoi se achită impozitele datorate, pentru bugetul de stat se achită întâi impozitele, reprezentând debite principale aferente exercițiului curent, urmate de debite aferente perioadelor anterioare, în ordinea cronologică, iar ulterior cheltuielile cu dobânzi și penalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *