Ce-are a face bariera cu Prefectura?

Ne-am propus, impus și asumat să nu vorbim despre ce fac confrații noștri de prin presa ieșeană. Noi nu suntem nici „deontologi”, nici „tonomate”, am greșit și noi, la vremea noastră, și, în plus, suntem mult prea bine plătiți de „mogulii” noștri ca să ne batem capul cu ce comit niște copii prost plătiți, iar asta numai uneori și doar din întâmplare… Și, totuși, deși n-avem decât 10, 15, 20 de ani de presă, nu pricepem nici în ruptul capului ce are a face montarea unei bariere cu libertatea presei.

Ce-are a face bariera cu Prefectura?V-am spus deja o poveste despre un anumit patron de televiziune și de hoteluri în buricul târgului, un anumit primar, un anumit viceprimar și niște încercări penibile de alianțe subterane, comploturi dubioase și montări de șopârle, așa că nu reluăm. Numai că, de la povestea cu pricina, lucrurile au degenerat. Un amploaiat de prin Primărie, pălit de exces de zel, a pus o barieră la intrarea în parcarea unuia dintre hotelurile cu pricina. Că „parcarea” cu pricina se întâmplă să fie taman peste o zonă pietonală, adică destinată mersului pe jos, e altă discuție… Un alt amploaiat a scos bariera. A doua zi, bariera a reapărut. Dar nu despre bâlbele Primăriei vorbim aici, că nu avem loc… Numai că, de când cu bariera, o anumită televiziune a început să urle și să dea din picioare cum că, vai, „abuz al autorităților împotriva presei”, „dreptul la liberă informare este călcat în picioare”, „atac la libertatea de exprimare” și alte calamități de acest gen.

Atinși la simțul de breaslă, ne-am interesat și noi. N-am văzut și nici n-am auzit de ziariști bătuți, de camere sparte, capete în gură, „țigănci împuțite”, cenzură sau sechestrări de persoane. N-am văzut decât o barieră care afectează niște hoteluri și un patron care, pe lângă locantele cu pricina, deține, din întâmplare, și o televiziune. Televiziune care, după ce dă cu lături într-un anumit primar și într-un anumit viceprimar, se jură, cu limbă de moarte, că „nu va ceda presiunilor”, că „va apăra interesele ieșenilor”, că „va lupta pentru libertatea presei”, că „va rămâne același canal independent”…

Poate am luat-o noi razna, dar nu vedem legătura. Ce treabă are parcarea cu libertatea presei?! De unde atâta atentat la libera informare?! Ce-are a face presa cu bariera?! Întrucât, singuri, chiar nu reușim să răspundem, apelăm la dumneavoastră. Iar cine ne lămurește va fi și răsplătit, după cum urmează: premiul III – un loc de parcare în mijlocul pietonalului din Piața Unirii; premiul II – o barieră mobilă; premiul I – un stagiu de practică la Bârfa de Iași!

Deont Olog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *