Cel mai pilos primar din judeţul Iaşi

Primarul din Dumeşti fentează de un cincinal un dosărete penal plin cap-coadă de escrocherii imobiliare. Oare cine-i asigură spatele insului? Politicieni, afacerişti ori indivizi importanţi din zona Justiţie? În prezent, cazul retrocedărilor ilegale de terenuri din Dumeşti se plimbă aiurea, de la un procuror la altul, asemeni unui bulgăre de foc care frige tare. La degete… şi la cariera profesională.

Sabaiduc Dumitru

Sabaiduc Dumitru

Nu mai este un secret pentru nimeni că primarul liberal Mihai Sabaiduc, autoproclamat de câţiva ani stăpânul absolut al comunei Dumeşti, are pile şi relaţii sus-puse în zona politicului, economicului, afacerilor şi, nu în ultimul rând, a celor care împart dreptatea în dulcele târg al Ieşilor. Altfel nu s-ar putea explica deloc faptul că de aproape cinci ani edilul în funcţie reuşeşte cu brio să se fofileze de un ditamai dosăretele penal referitor la nişte retrocedări dubioase de terenuri. Deşi cercetările în dosarul nr. 136 au demarat în 2006, nici până în momentul de faţă nu se ştie mare lucru referitor la stadiul cercetărilor. Ceea ce este, însă, palpabil e faptul că dosarul cu pricina este pasat de la un anchetator la altul, asemeni unui bulgăre de foc care arde la degete. Oare de ce? O fi din cauza unor nume de înalţi funcţionari de la OCAOTA Iaşi implicaţi în caz, gen Orest Oanea, fostul director, ori la mijloc sunt alte considerente de alt gen?

În timp ce procurorii DNA Iaşi au pornit în acest an o adevărată ofensivă împotriva primarilor din judeţ care au băgat mîinile până la cot în borcanul cu miere al fondurilor europene, starostele din Dumeşti îşi vede nestingherit de treburile sale zilnice dar şi de afacerile imobiliare, fără ca cineva să-l deranjeze cu vreo întrebare. Cum a ajuns liberalul Sabaiduc o nucă foarte tare şi un subiect greu de digerat pentru autorităţi, doar el personal o ştie şi evident prietenii săi fideli din zona Justiţiei şi a Parchetului.

Un scandal funciar monstru, 40 de reclamanţi şi terenuri „cu miză” 

Cum au început necazurile edilului din Dumeşti vă vom povesti, pe scurt, în cele ce urmează. Procurorii DNA Iaşi au demarat, în 2006, cercetările într-un scandal funciar care îl are ca protagonist pe primarul comunei Dumeşti, Mihai Sabaiduc. Ancheta a fost îndreptată atunci şi împotriva a trei membri din Comisia locala de Fond Funciar, dar şi a fostului director al fostei Agenţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, Orest Oanea. La dosar s-a reţinut faptul că, în mod abuziv, membrii comisiei locale de aplicare a legii fondului funciar au atribuit câteva zeci de hectare de teren, aflate alte în zone foarte bune, unor indivizi dubioşi care nu aveau nici un fel de legătură cu zona respectivă, başca nici un act de proprietate. Pe de altă parte,  un număr de 40 de ţărani care deţineau legal pământ în zonă s-au trezit peste noapte că le sunt încălcate proprietăţile de către buldozerele firmei de construcţii ABC Construction SRL ce începuse deja lucrări de asanare şi reabilitare. Practic, ce s-a întâmplat? Pe terenurile luate de la săteni, primarul Sabaiduc a pus în proprietate alte persoane care au vândut apoi terenurile, lăsându-i cu buzele umflate pe adevăraţii proprietari. Astfel, ţăranii s-au văzut deposedaţi de pământurile lor situate la marginea şoselei ca urmare a unor solicitări false de modificare a titlurilor de proprietate depuse la Primăria Dumeşti. La vremea respectivă, terenurile de la Dumeşti constituiau o miză foarte mare, dat fiind faptul că acestea erau amplasate chiar la marginea drumului european ce face legătura între Iaşi şi Târgu Frumos, unde preţul unui metru pătrat era destul de ridicat.

Petrovan, colegul Eva şi informaţiile confidenţiale

După ce dosarul cu pricina a prins un strat gros de praf prin birourile anchetatorilor ieşeni, cazul a fost preluat de DNA Bucureşti, şi anume de către procurorul Paul Petrovan. Anchetatorul bucureştean este acela care a pus la un moment dat în pericol cariera profesională a procurorului ieşean Emilian Eva. Cum a fost posibil, vă povestim imediat. La vremea aceea, cârcotaşii şi gurile cele rele susţineau că între primarul Sabaiduc şi Eva ar exista o strânsă relaţie de prietenie, ambii fiind atunci simpatizanţi ai PNL-ului condus la Iaşi de baronul Relu Fenechiu. Pe parcursul anchetei de la Dumeşti, au existat indicii că ieşeanul ar fi intervenit pe lângă colegul său Petrovan şi ar fi solicitat informaţii confidenţiale despre caz. Urmare a acestui fapt, Eva a fost pârât la CSM care l-a judecat apoi disciplinar pentru „imixtiune în activitatea altui procuror”. După o cercetare prealabilă, Emilian a fost iertat, nu înainte de a primi un avertisment dur. Ulterior, procurorul Petrovan nu a mai vrut să se ocupe de caz şi a înaintat dosarul colegei Mariana Alexandru, de la Secţia de corupţie a DNA. Pe parcursul anchetei, dosarul a ajuns la un moment dat şi pe masa procurorului Constantin Claudiu Dumitrescu, actualul şef al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), dar acum nu se mai ştie absolut nimic despre acesta. De ce oare?, se întreabă nedumerite cele câteva zeci de victime din comuna Dumeşti, care şi-au pierdut peste noapte terenurile moştenite cu acte în regulă de la părinţi şi rude?

Sabaiduc arată că e cinstit, uscat şi curat 

Cu toate că infracţiunile din dosar sunt mai mult decât evidente, primarul comunei Dumeşti, Mihai Sabaiduc, declara în urmă cu patru ani că alţii au greşit.

Eu nu am nici o vină în scandalul cu terenurile. S-au produs nişte neglijenţe din partea unor foşti funcţionari care au lucrat la fostul OCAOTA”, a replicat atunci Sabaiduc. Edilul a respins acuzaţiile pe care i le-au adus unii dintre cetăţeni şi susţine că oamenii nu au nici o vină atâta timp cât nu cunosc situaţia reală a terenurilor.  În urmă cu aproape un an, primarul din Dumeşti a mai fost cercetat de poliţişti pentru fals la eliberarea unei autorizaţii de construcţie. În poveste sunt implicaţi şi doi săteni care au fost trimişi în judecată, deoarece o scară pe care lucrau la ridicarea unei case, s-a prăbuşit peste un muncitor, rănindu-l foarte grav. Concluziile? Le vom avea în următorul cincinal. Sau până la alegeri?



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *