Cele mai frumoase târguri de Paște

Autoritățile rămân datoare ieșenilor la capitolul organizare de manifestări în perioada sărbătorilor. Nici de Crăciun, dar nici de Paște, ieșenii nu au la dispoziție decât câteva căsuțe cu produse artizanale, departe de anvergura târgurilor organizate în orașele europene, dar și de ceea ce au la dispoziție locuitori ai altor localități din țară.

40 de căsuțe la Sibiu
La Sibiu, organizatorii au creat chiar o pagină de internet dedicată târgului de Paște. În Piața Mare din Sibiu au poposit 45 de expozanți din toate colțurile țării. Târgul, aflat la a șasea ediție, se desfățoară în perioada 22 aprilie – 3 mai. ”Piața Mare a Sibiului a căpătat o altă formă, odată cu deschiderea Târgului de Paști. Văzute din aer, cele peste 40 de căsuțe amplasate în centrul istoric al Sibiului dau forma unui mare ou de Paști. Cei mari au găsit de la dulciuri până la suveniruri și ouă încondeiate, iar cei mici s-au îngrămădit să ajungă la zona special amenajată pentru ei. Anul acesta, în centrul târgului a fost așezat caruselul tradițional, un trenuleț și alte atracții, o noutate și totodată o surpriză pentru cei mici fiind Căsuța Familiei de Iepurași”, povestesc organizatorii peun site de socializare. Sibienii pot găsi la târg suveniruri, bijuterii, decorațiuni, dulciuri, colaci secuiești și alte produse. Nu lipsesc, bineînțeles, ouăle încondeiate, ale căror prețuri variază în funcție de mărime și pictură. Ouăle se cumpără cu 2 sau 3 lei, iar cele la coșuleț de la 20 de lei în sus.

Buget de 45.000 euro
La Timișoara, municipalitatea a alocat un buget de 45.000 de euro pentru organzarea unui târg de Paște. „Marcarea sărbătorilor pascale, crearea unei atmosfere adecvate acestei sărbători prin prezența produselor tradiționale: iepuraș, ouă colorate, pasca și cozonacul și, nu în ultimul rând, desigur, cadourile de sezon pe care cetățenii Timișoarei și nu numai, le pot achiziționa cu ocaziaTârgului, cadouri pe care să le oferim celor dragi. Târgul de Paște, ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediție, va transforma platoul pietonal din Piața Victoriei, dar și strada pietonală Mărășești într-un cadru feeric adecvat Sărbătorilor Pascale. Pe platoul din fața Operei va fi amplasat, și în acest an, un cuib uriaș cu ouă colorate și iepurași de decor. Produsele tradiționale, cum ar fi ouăle încondeiate, cozonacul sau pasca, vor fi expuse și vor putea fi achiziționate de la comercianții care vor avea standuri deschise pe toată perioada de desfășurare a târgului”, se arată în nota de fundamentare a cheltuielilor. Târgul de Paște din Timișoara este la a noua ediție și se desfășoară în perioada 16 aprilie – 4 mai. Un număr de 45 de căsuțe au fost amplasate în Piața Victoriei, în cadrul târgului existând și un atelier unde copiii pot învăţa să încondeieze ouă, să realizeze felicitări cu specific pascal, să picteze ceramică şi să exerseze la roata olarului.

Tradiţie săsească
Târgul de Paşte  de la Bistriţa, o tradiţie săsească reluată de câţiva ani adună sute de curioşi să admire costumele populare ale saşilor, dansurile acestora, dar şi ouăle încondeiate sau decorate cu mărgele, expuse de meşteşugari. Târgul debutează cu o paradă a ansamblurilor de dansuri săseşti invitate să susţină momente artistice cu această ocazie. Astfel, la Bistriţa sunt prezenţi invitaţi din Braşov, Codlea, Sibiu, Sighişoara, Târgu Mureş, Reghin şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi ansambluri locale.

Și în Capitală
Un târg de Paște se organizează și în Capitală. Dincolo de produse tradiționale culinare sau meșteșugărești, bucureștenii pot participa și la numeroase spectacole susținute de artiști precum Maria Radu, Nicoleta Nucă, Distinto, Antonio Fabrizi, Silviu Biriș, Lavinia Goste, Mioara Velicu, Ioan Gyuri Pascu &  The Blue Workers, Corul de copii Radio, Corul „Divina Armonie”, Corul Canticum, Corul „Symbol”, Orchestra „Mundi Colour”, Orchestra Naționala „Valahia”, Fanfara Angely’s, Fanfara „Brass Orchestra”, Traditional Quartet, Cvartetul „Fiore”. De asemenea, copiii se pot plimba cu poneii prin parcul Cișmigiu, locul unde este organizat târgul, sau pot admira miei și iepurași.

Târguri la Viena
Târgul de Paşte din faţa Palatului Schönbrunn este considerat unul dintre cele mai romantice târguri organizate cu această ocazie. Pe fundalul baroc al palatului, cei 60 de expozanţi oferă alături de un sortiment variat de delicatese culinare şi obiecte decorative de Paşte şi produse artizanale din Austria. Copiii se pot delecta în Atelierul iepuraşului de Paşte, unde se prepară iepuri din marţipan, se creează coşuleţe pascale, se caută cuiburi de ouă de Paşte, dar şi în Muzeul Copiilor, în timp ce adulţii se bucură de concerte de „Jazz la Târgul de Paşte”.

În alte zone
Târgul tradiţional de Paşte din Freyung, o superbă piaţăveche din centrul istoric al Vienei, găzduieşte în fiecare an cel mai mare munte de ouă din Europa, format din circa 40.000 de ouă pictate de Paşte. În plus, aici puteţi găsi nenumărate specialităţi pascale, de la cozonaci tradiţionali de Paşte, până la miel la cuptor, obiecte artizanale, flori, iar pentru cei mici un atelier de meşteşuguri de Paşte, teatru de păpuşi şi un ţarc cu iepuraşi. La Târgul de artă artizanală Am Hof se pot găsi ouă ornate artistic şi coşuri florale realizate cu totul şi cu totul în spiritul Paştelui, dar şi diferite obiecte artizanale atractive. La Kalvarienbergfest, Sărbătoarea Golgotei, vizitatorii pot căuta cadouri pentru Paşte şi îşi pot dovedi propria creativitate la diferite târguri de artă. Muzica live şi programul pentru copii asigură o sursă suplimentară de divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *