Colonelul Vasilică şi istoria României de după ’89

Multe sunt momentele care marchează viaţa unui individ, motiv pentru care unii aleg să rămână în acea perioadă a vieţii, în care s-au simţit cel mai bine, lăsând deoparte prezentul. Prin aceeaşi situaţie a trecut şi colonelul Vasilică, un pacient al Spitalului Socola, care a acceptat să ne povestească întreaga sa viaţă în câteva rânduri, în schimbul unui pachet de ţigări şi o cafea.

Soluţii anti-criză imbatabile

În ciuda faptului că identitatea lui Vasilică a oprit ceasul în loc, acesta este la curent cu problemele care afectează poporul român, prezentându-ne şi câteva soluţii, a căror logică întrece multe minţi conducătoare.

„Mă numesc Vasilică T. şi sunt colonel în poliţie, student în anul III la IM. Românii dintotdeauna vor fi săraci, pentru că românul e leneş. Nu îi place munca, aşteaptă să fie hrănit cu linguriţa. Pentru a ieşi din criza asta economică, oamenii trebuie să iasă la muncă, în uzine, la agricultură, dar sigur nu vor. Până şi ţiganii sunt mai harnici, ei îşi vor găsi de muncă, doar câţi mai vedeţi la cerşit. Sunt mai mulţi români care cerşesc decât ţigani. Ar trebui dată o clauză democratică, că şi aşa Boc şi Băsescu nu au nici o vină. Ei stau şi îşi ling osul în continuare pentru ei”, ne mărturiseşte pacientul propria viziune politico-administrativă.

Revoluţionar fără acte

Vasilică a avut ocazia să participe, ce e drept indirect, la Revoluţia din 89. Indirect din cauza celor care erau gata să îi facă felul dacă îl găseau.

Eram la Steagul Roşu, în Bucureşti, când a fost Revoluţia. Am stat ascuns în casă pentru că dacă mă găseau teroriştii, mă omorau. Oricum, studenţii care au protestat atunci erau români, restul erau terorişti străini, veniţi să îl omoare pe Ceauşescu. Şi asta din cauză că el tot pleca prin alte ţări. Era mult mai bine pe timpul lui. Îmi pare rău că a fost omorât.”

Vasilică este de părere că jumătatea lui Ceauşescu, Elena, a fost creierul în toate crimele comise în timpul dictaturii, şi că ea îl obliga pe soţul său să înspăimânteze populaţia. Colonelul Vasilică a ajuns astfel la concluzia că tot femeile au contribuit la moartea dictatorului:

„Femeile l-au omorât pe Ceauşescu din cauză că nu le lăsa să facă avorturi, nu puteau întreţine raporturi sexuale multe şi nu prea aveau de muncă.

Încălzirea globală şi sfârşitul lumii

Având, se pare, o cultură generală destul de bogată, fostul om al justiţiei, crede că „astronauţii sunt de vină în cazul încălzirii globale, pentru că se tot plimbă şi strică treburile”.

Bucuria de pe chipul lui Vasilică spre finalul conversaţiei, a confirmat faptul că la Socola e plictiseală mare: „Nu fac nimic, doar mănânc, dorm şi mă mai uit la televizor. Chiar dacă nu prea îmi place, pentru că nu se vorbeşte drept.”

Întreaga poveste a acestui ieşean, Vasilică, este una tristă, lipsită de orice fărâmă de viaţă. Dar ironia folosită în exprimare şi viziunea tragi-comică asupra existenţei aduc uneori zâmbetul pe buzele angajaţilor, dar mai ales, celorlalţi pacienţi de la Socola. Un zâmbet scurt, urmat de o privire pierdută sub efectul medicamentelor psihotrope. Şi-atât pentru că a doua zi, o iau din nou de la capăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *