Concurența la USL s-a născut la Iași: partidul-balama!

Ca locuitori ai celor trei maluri ale Bahluiului, nu putem fi decât mândri, onorați, ba chiar măguliți atunci când aflăm că are și Iașul un cuvânt de spus la nivel danubiano-pontico-mioritic. Că e vorba de vreun ministru la Transporturi sau la Economie, de vreun secretar de stat la Energie, de vreo Gală UNITER sau de Operă, de vreun profesor sau olimpic, de vreun scriitor sau actor, de vreo găină care fată pui vii, vreo pițipoancă pe primele pagini ale tabloidelor sau măcar de vreun accident cu mai mult de 10 victime, ceva din relevanța națională a personajului sau evenimentului ni se transmite și nouă, bahluienilor simpli, înnobilându-ne și dând un sens superior umilei noastre existențe.

Acest sentiment înălțător de patriotism local, dublat de furnicături intense la nervul vanității, ne-a inundat sufletele, zilele trecute, când am citit că aici, în dulcele târg, stă să se nască o nouă formațiune politică menită să conducă neamul românesc spre noi culmi de progres și civilizație. De o întâlnire organizată la Iași de către 10 deputați „independenți” e vorba, adunare selectă inițiată de fostul deputat PP-DD Viorel Blăjuț și la care au participat, pe lângă proaspătul „independent” de Nicolina și de blănosul eco-homofil Remus Cernea, încă 8 foști parlamentari aleși pe listele OTV.

Concurența la USL s-a născut la Iași: partidul-balama!Cu privire la menirea și intențiile acestui think tank politic ne-a lămurit cel prezentat drept „lider al grupului independenților”, un anume Ion Șcheau: „Am părăsit barca partidelor parlamentare compromise, încercând să punem pe picioare acest grup al independenţilor, pentru a respecta agenda reală a cetăţenilor. Vom promova iniţiative care să vină în sprijinul oamenilor, nu al clasei politice. Vrem să facem o opoziţie reală, nu să fim un grup «balama», care să facă aceleaşi compromisuri care s-au tot făcut în ultimii 23 de ani“. Câteva informații prețioase și pline de miez au fost oferite, în calitate de gazdă a adunării, și de deputatul de Nicolina. „Vom avea propunerile noastre. Ştim că n-o să ne fie uşor, dar vom încerca să sensibilizăm societatea civilă asupra proiectelor noastre. Vom pune presiune şi dacă va fi nevoie vom veni şi cu pancarte în plenul Camerei Deputaţilor”.

Cu asemenea intenții nobile, proiecte originale și mesaje pline de conținut precum „vom lupta”, „vom face”, „vom promova”, „agenda reală a cetățenilor”, „iniţiative care să vină în sprijinul oamenilor”, „opoziție reală”, „societate civilă” sau „pancarte” – tot atâtea lucruri pe care nu le-am mai auzit niciodată în ultimii 23 de ani de democrație originală -, nu avem nicio îndoială că „partidul indepedenților” nu numai că nu va decade la nivelul de „grup balama”, ci va evolua spectaculos, adunând încrederea și voturile tuturor românilor, până la un nivel electoral la care până și mamutul USL-ist se va uita cu groază și venerație.

Concurența la USL s-a născut la Iași: partidul-balama!Oarece rezerve cu privire la orientarea doctrinară a noului partid ne face să avem prezența printre fondatorii săi a lui Remus Cernea, ale cărui inițiative în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex i-au atras nu numai excluderea din PSD (unde, oricum, figura ca insignă eco), ci și afurisenia tuturor popilor acestui neam atât de credincios și de profund heterosexual. Sperăm, totuși, ca oscilațiile ideologice din cariera politică anterioară a „independenților” să nu genereze abateri corespunzătoare în materie de înclinații intime, iar implicarea unor politicieni virili precum Viorel Blăjuț să mențină linia partidului pe calea tradițională.

Concurența la USL s-a născut la Iași: partidul-balama!O îngrijorare reală ne provoacă, însă, prima inițiativă oficială a grupului celor 10 magnifici „independenți”, care, la insistențele lui Blăjuț, au decis să susțină înfiinţarea unei comisii de anchetă privind situaţia de la Fortus. Iată explicația inițiatorului: „Am primit numeroase plângeri, mai ales din partea personalului TESA al societăţii. Ca urmare a lor, am încercat să iau legătura cu reprezentanţii conducerii Fortus. De două săptămâni încerc să discut cu ei, dar nu am reuşit să-i găsesc şi nici nu am primit răspuns la adresele trimise din partea cabinetului parlamentar. (…) Aşa cum este acum, cu ce dotări are, fabrica ar putea asigura locuri de muncă unui număr de 3.000 de oameni. Cea mai importantă promisiune electorală pe care am făcut-o a fost aceea de a crea locuri de muncă. Comisia de anchetă este proiectul meu primordial în acest moment, pe această direcţie“.

Chiar dacă, în ceea ce privește „crearea de locuri de muncă”, avem în Blăjuț aceeași încredere pe care o avem și în toți ceilalți politicieni care au promis exact același lucru, putem să înțelegem frustrarea unui deputat, bașca ditai patron, care este tratat de niște directorași de fabrică cu atâta lipsă de deferență. Ca atare, nu ne îndoim că va face toate demersurile necesare pentru a-și vedea comisia de anchetă înfăptuită. Numai că, în locul deputatului, am aborda cu ceva mai multă prudență proiectul: a mai fost un deputat a cărui singură realizare, timp de 4 ani, a fost constituirea unui comisii de anchetă privitoare la o fostă fabrică și care n-a ajuns prea bine. Și, culmea coincidenței, era tot deputat de Nicolina!

ABBA Lama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *