În creuzetul de la „Cuza” se naște un star politic?

După cum bine știți, dragii noștri, alegerile se apropie cu pași repezi, iar partidele s-au dat până ieri peste cap pentru a-și aduce nume cât mai sonore pe liste. De când s-a renunțat la votul uninominal, partidele și-au adus aminte că pentru a obține rezultate maxime, în lista de candidați trebuie să se regăsească toți alegătorii. Să fie și oameni în care să aibă încredere fermierii, și candidați cu imagine bună în rândul metalurgiștilor, și politicieni care să poată răspunde la așteptările mediului academic. Printre aceștia se numără cadrele universitare. Pentru adjudecarea unora, s-au dat lupte crâncene. Alții au bătut la ușile tuturor partidelor, doar, doar vor prinde vreun loc pe liste. Alții dimpotrivă, s-au lăsat rugați și se lasă în continuare. Că nu le convine ce le oferă partidele, că așteaptă un moment mai favorabil, asta numai ei știu. Unul dintre universitarii din ultima categorie este rectorul Universității „A.I. Cuza”, Tudorel Toader.

Vedetă media
Fost judecător în cadrul Curții Constituționale și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în drept penal din Iași, Toader s-a făcut remarcat după ce a devenit rector printr-o vie activitate. Îl vezi pretutindeni unde apare și numele universității pe care o conduce. Mai are puțin și o să ajungă să-l recunoască toată lumea pe stradă, ceea ce nu s-a întâmplat cu predecesorii săi. Frecvența aparițiilor publice ale lui Toader este normală la urma urmei, „Al.I. Cuza” fiind una dintre cele mai mari universități din țară. Pe de altă parte totuși, Toader este cunoscut ca apropiat liberalilor. A fost unul dintre avocații fostului prefect Radu Prisăcaru, a fost fotografiat pe când mergea la o petrecere organizată de fostul lider al PNL Iași, Relu Fenechiu, a fost coordonatorul de doctorat al actualei lidere a PNL, Alina Gorghiu și așa mai departe. De altfel, Toader a și fost numit ca judecător la Curtea Constituțională la propunerea Camerei Deputaților cu aportul masiv al deputaților PNL. Ca urmare, aparițiile publice ale lui Toader pot fi văzute și ca o pregătire atentă a intrării în politică. Poate chiar din partea PNL.

Ce-a agonisit
La urma urmei, profesional nu mai are ce să-și dorească, politica nu este incompatibilă cu activitatea didactică, iar Toader e departe de a muri de foame, pentru a dori să iasă la pensie din poziția de rector. Toader este fericitul posesor a vreo 6,5 hectare de teren agricol și aproape un hectar de pădure în Vrancea, a două apartamente în Iași, a altuia în Focșani, a două case în Vrancea și a unei vile în Copou. E drept, are credite de vreo 70.000 de euro și 50.000 de lei, dar nu se pune problema să nu le poată plăti. Anul trecut a încasat 266.000 de lei de la Universitate, 207.000 lei de la Curtea Constituțională și încă vreo 16.000 de lei din alte surse. Soția, medic la „Sf. Spiridon” și cadru didactic la UMF, a câștigat și ea vreo 48.000 de lei. Practic, cu un sfert din veniturile sale pe un an, Toader ar deveni cel mai generos sponsor al unei campanii electorale.

Puțină vânzoleală
Intrarea lui Toader în politică de partea PNL ar fi un eveniment așteptat. Pe la începutul anului, când în filiala ieșeană a liberalilor vânzoleala provocată de desemnarea viitorului candidat la Primărie era maximă, s-a vehiculat și numele lui Toader. Rectorul a fost în cărți pentru o candidatură. N-a fost să fie, poate pe considerentul că nu era încă suficient de cunoscut.

A refuzat Senatul
Mai încoace, când se negocia lista de candidați pentru alegerile generale din decembrie, numele lui Toader a apărut din nou pe tapet. Liberalii i-au propus primul loc pe listă la Senat. Negocierile au durat mult, iar liderul filialei, Teofil Bălteanu, a transmis de nenumărate ori mesaje că așteaptă mediul universitar să se afirme politic. Toți liberalii știau că lista pentru Senat se discută de la locul doi în jos, prima poziție fiind rezervată. Pentru filială, Toader ar fi fost varianta ideală. Ar fi scăpat de rușinea de a trebui să accepte un nume impus de București. Toader era suficient de cunoscut în Capitală pentru ca liderii naționali ai PNL să nu respingă o candidatură a acestuia de pe prima poziție. De altfel, credeți că Gorghiu i-ar fi putut refuza coordonatorului său de doctorat șansa unei candidaturi? Dimpotrivă. Există voci care spun că între cei doi chiar a existat un dialog pe această temă. Totuși, nici tura asta Toader nu s-a aruncat în luptă. Anul 2020 ar putea fi însă cel al consacrării sale și ca om politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *