Cristiano Ronaldo a fost la un pas să joace la Politehnica Iaşi!

cristiano_ronaldo

Cristiano Rronaldo

Poate părea greu de crezut, la prima vedere, dar marea vedetă a formaţiei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a fost foarte aproape de un transfer în România, la Politehnica Iaşi. Doar ghinionul şi lipsa de inspiraţie a lui Mircea Lucescu au făcut ca Ronaldo să nu ajungă în dealul Copoului. Dar hai să începem cu începutul.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, pe numele său întreg, fiul Mariei Dolores dos Santos Aveiro şi al lui José Dinis Aveiro, a început fotbalul la 6 ani, la o echipă de amatori, Andorinha, unde tatăl său se ocupa de echipament. În 1995, când Cristiano avea doar zece ani, a semnat cu CD Nacional, deşi fusese dorit şi de Maritimo Funchal. După numai doi ani, Cristiano a participat la un trial de trei zile la Sporting Lisabona, care l-a achiziţionat pentru o sumă care nu a fost făcută publică.

 

Antrenat de Ladislau Bölöni

Cel care l-a promovat pe Cristiano Ronaldo în echipa Sporting Lisabona a fost antrenorul român Ladislau Bölöni, pe când Cristiano avea 17 ani. Pe atunci, la Sporting titulari de drept în atac erau Marius Niculae şi Jardel. Ladislau Bölöni a rememorat primele întâlniri cu Cristiano Ronaldo: „L-am văzut la câteva antrenamente la academia de juniori a lui Sporting şi m-a impresionat imediat. Era foarte tehnic şi avea un fizic mult mai dezvoltat decât copiii de vârsta lui. L-am adus apoi la o şedinţă cu echipa mare a lui Sporting şi m-a convins repede că poate să facă saltul spre marea performanţă”. Savuroasă a fost însă prezentarea lui Ronaldo pe care le-a făcut-o Ladislau Bölöni celor doi atacanţi din echipă. După un antrenament, Bölöni i-a chemat pe Niculae şi Jardel şi le-a spus că va aduce la echipă un copil care este mai bun decât cei doi la un loc. Dacă Marius Niculae l-a privit circumspect pe Bölöni, Jardel a dat-o pe glumă: „Mai bun ca mine? Păi eu stau pe un scaun în careu şi tot dau gol!“ Numai că viitorul avea să-i dea dreptate lui Ladislau Bölöni.

Planul lui Mircea Lucescu

În 2002, Mircea Lucescu a plecat de la Galatasaray, în plină glorie, şi a preluat-o pe Beşiktaş. Noua sa echipă a avut un sezon extraordinar şi a câştigat campionatul în Turcia. Anul următor, în vară, Mircea Lucescu, care avea afaceri în Iaşi, a pus la cale un plan care să ducă Iaşul fotbalistic în câţiva ani la „masa bogaţilor“ din Champions League. Tot în 2003, ieşenii ratau promovarea în Liga I, însă erau premize de revenire pe prima scenă în anul următor, lucru care de altfel s-a întâmplat. Planul lui Mircea Lucescu includea pe lângă investirea masivă de capital la formaţia din dealul Copoului şi crearea unei Academii de fotbal, care să-i poarte numele şi aducerea unor jucători tineri, din străinătate. Lucescu dorea să vină ca manager în dealul Copoului şi să investească aici câteva zeci de milioane de euro. Unul dintre numele vehiculate atunci a fost şi cel al unui „jucător de 18 ani, de la Sporting, care joacă foarte bine pe ambele benzi, loveşte bine cu ambele picioare, este mingicar şi bate bine loviturile libere“. Aţi ghicit, nea Mircea se referea, bineînţeles, la Cristiano Ronaldo.

Ghinionul amicalului cu Manchester United

Hotărât să-l aducă la Iaşi pe Cristiano Ronaldo, Mircea Lucescu a luat legătura cu Bölöni şi cu impresarul jucătorului şi lucrurile erau ca şi perfectate: Lucescu plătea 10 milioane de euro pentru Cristiano, care urma să ajungă în Copou anul următor, alături de alţi câţiva jucători talentaţi. Mergând pe încredere, Lucescu nu a semnat niciun act cu impresarul lui Cristiano Ronaldo, iar jucătorul i-a fost furat de Manchester United. Tot în vara lui 2003, Ronaldo l-a impresionat pe Sir Alex Ferguson, atunci când Sporting a învins-o pe Manchester United cu 3-1, cu ocazia inaugurării Stadionului „Alvalade XXI“ din Lisabona. Englezii nu au stat mult pe gânduri şi au plătit imediat 12,24 milioane de lire sterline pentru transferul lui Cristiano Ronaldo şi astfel Mircea Lucescu şi Iaşul au rămas cu buza umflată. Până la urmă tot planul pus la cale de Mircea Lucescu a căzut şi Poli a ajuns „să moară“ anul trecut.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *