Din ce loc este condus județul Iași?

Nu ne pare rău când un om e luat pe targă și dus la ambulanță sub supravegherea medicilor. Știm că în acest fel se află pe mâini bune și pricepute ca să-l vindece. Ne supărăm doar când ambulanța întârzie, când nu e dotată cu targă și mască de oxigen, când are doar asistentă, nu și medic. Ne mai indignăm când vine ambulanța să dea primul ajutor, iar pacientul e recalcitrant, face panaramă și refuză să fie dus pe targă și să fie tratat de doctori.

Paradox
Cam de astea vedem zilnic la televizor. Dar ce s-a întâmplat în istorica zi de luni, 1 septembrie, la asta nu se aștepta nimeni. Căci nimeni n-a mai pomenit ca un Consiliu Județean (CJ) să aibă două ședințe în aceeași zi. Una convocată de președintele în funcție al CJ Iași și a doua convocată de majoritatea din consiliu, deținută de PSD și aliații săi. Căci, majoritatea s-a format odată cu dezertarea PNL din USL, iar președintele Cristian Adomniței a rămas fără sprijin în consiliu. Trecând în opoziție, același Adomniței vrea să rămână și la putere. Ceea ce nu se mai prea poate. Singura sa poziție pertinentă este să coabiteze. La urma urmei, datorită USL e președinte, deci ar avea cui să fie recunoscător.

N-au venit consilierii
Dar actualul președinte CJ preferă să nu fie pertinent, ci mereu conflictual. S-a încăpățânat să convoace o ședință extraordinară fără să-i întrebe și pe consilieri dacă pot veni la data și ora stabilite de dânsul, adică luni 1 septembrie, la ora 10.00. Ceilalți, adică PSD-ul și aliații, fiind majoritatea, s-au consultat între ei, și au convocat extraordinara la 15:30, asigurându-se astfel că atunci veneau toți membrii și se putea întruni cvorumul (numărul minim de consilieri astfel încât ședința să se poată constitui și desfășura). A venit ziua de 1 septembrie ora 10:00. Adomniței știa că nu va fi prezentă coaliția majoritară, de aceea a și forțat nota fiind prezent și acuzând că PSD blochează județul. Numai că alături de el nu erau nici măcat jumătate din consilierii PNL și PDL. Nu i-a picat deloc bine, surse din anturajul său ne-au dezvăluit ulterior că i s-a făcut efectiv rău.

PSD a reușit
A schimbat însă imediat tactica și i-a acuzat pe oponenții săi politici că anume au pus ședința după-amiază, căci se știa că are avion la acea oră ca să ajungă la un forum internațional în Polonia. Totuși, a anunțat că va participa la ședință. La ora 15:30, au fost prezenți toți consilierii, inclusiv cei ai PNL și PDL care absentaseră dimineață.

intA pierdut pe toată linia
Adomniței a reluat acuza cu blocajul și cu faptul că i se pun bețe-n roate să nu plece în Polonia. Însă, din nou i s-a făcut rău, când consilierii majorității i-au amintit că el însuși știa încă de vineri de convocarea pentru ora 15:30, deci dacă știa că pleacă în Polonia putea să delege atribuțiile unui vicepreședinte astfel încât ședința să se desfășoare conform regulamentului. În plus, nu a anunțat Consiliul de plecarea la forumul din Polonia, deci nu știa nimeni ce agendă are. În acel moment s-a pus capac la toate. Lui Adomniței i s-a făcut tot mai rău. A luat zmetie după zmetie peste aroganța și peste modul agresiv de a se comporta, astfel încât, simbolic, a fost nevoie de o ambulanță pentru a-l ridica și duce pe targă. Un primar din județ chiar așa se exprima: „Avem un președinte care conduce județul de pe targă. E tot timpul cu probleme”. Așa se întâmplă când sapi groapă altuia și cazi singur în ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *