Elena Udrea, pax Moldova şi agentul Stepanov

[nggallery id=11]

18 seara

Vreme frumoasă de iarnă, la Sinaia. A doua zi de Crăciun. Hotel de prim rang, oaspeţi de seamă. Dacă nu v-aţi prins, e ziua Elenei. A fermecătoarei Elena Udrea, ministresa de la Turism. Împlineşte treizeci şi ceva de anişori. Nu spunem câţi pentru că nu a frumos şi, în plus, nu ne interesează. Pe noi. Pe alţii, sigur. Să continuăm. Afară, frig de crapă pietrele. Jurnalişti, unul şi unul. De la Bucureşti. E eveniment special. Găozarii, rebegiţi de frig, aşteaptă să fie invitaţi şi ei la festin. Nimic. Nici un semn de la stăpânire. Se-apucă totuşi de filmează un urs gunoier rătăcit prin staţiune. Fiara, paşnică dealtfel, stă ce stă la poză, apoi pleacă plictisită. „Asta-i ştirea băieţi”, se-aude vocea operatorului de la Antena 1. „Noi mai stăm, poate pică ceva, mai ştii!”, i se răspunde dinspre Pro TV. Cei de la Prima şi de la Realitatea s-au strâns lângă un brad şi încearcă să se încălzească aşa cum au văzut ei pe Discovery. Frigul, însă, începe să muşte şi mai tare… Nimic.

Ora 21

Un protevist se caţără pe o cracă de copac, lângă restaurant, şi începe să filmeze. Se strâng toţi ca la urs. „Ai prins ceva?”. „Îhî, îi răspunde cu satisfacţie primul. Pe Băse dansând. Cred că o am şi pe Udrea. Mai mult nu-mi trebuie”. Dă să coboare. Craca se rupe. Găozarul cade grămadă, dar se agaţă disperat de un coleg. ”Seamănă cu Mircea Badea”, remarcă omul în cădere. Se auzi un icnit scurt şi-apoi, tăcere. „Asta-i ştirea, copii!”, ţipă satisfăcută o copilă blondă cu un ecuson mare în piept. Ştiriştii se uită curioşi unul la altul: „Cine-i tipa?”. Apoi, se apleacă şi citesc pe silabe: „Ka-nal-De”. Se aude un murmur dezaprobator în toată staţiunea.

Patru dimineaţa

Ceasul din turnul Primăriei bate patru dimineaţa. Doi găozari au senzaţia că sunt clopotele de la uşa Raiului. Aşa sunt de îngheţaţi! Ca-ntr-un vis frumos, uşa restaurantului se deschide brusc. Lumina dinăuntru ţâşneşte afară, acoperind întunericul nopţii glaciare. Cu mişcări diafane, în peisajul montan presărat cu găozari amorţiţi, se iveşte fără nici un dubiu ministreasa. Lumina nefirească a buclelor blonde îi înconjoară ţeasta ca o aureolă suprapământeană. „Doamna Udrea! Doamna ministru!”, se aud strigătele reporterilor. De după copaci, sepepiştii îmbrăcaţi la costum şi cu ochelari de noapte se grăbesc să asigure protecţia invitaţilor. Se îndreaptă strategic spre intrare. „De unde naiba au ieşit şi ăştia, că nu i-am văzut până acum!?”, gândeşte cu voce tare un fotograf. Apoi tăcu. Pe vecie.

„Doamna Udrea, cum a fost? Ne puteţi spune şi nouă? Haideţi, că la şase avem buletin!”

„A fost frumos. Cum să vă spun! Excelent. Toţi prietenii mi-au fost aproape. Am dansat…”. N-apucă ministresa să ducă fraza până la sfârşit când, zgândăriţi de agitaţia sepepiştilor, jurnaliştii se aruncară într-un suflet spre intrarea în restaurant. „Iese Marinarul”, se auzi. Într-adevăr, cuplul prezidenţial îşi făcu apariţia imediat.

„Hă, hă, hă! Ce faceţi bă? Tot pe-aici? N-aveţi treabă acasă?” „Dom’ Preşedinte! Domnu Preşedinte! Ce părere aveţi…” „Sărbători fericite şi La Mulţi Ani!” „Da’, domnu’ Preşedinte, credeţi…” „Bă, eu nu cred. Eu fac. La toată lumea. Fac, ai auzit?” Apoi, uşa limuzinei se trânti brusc. Găozarii n-o mai auziră decât pe cea mică spunând: „Tati, tati, dacă am fost cuminte, îmi iei şi mie…” Linişte. Tăcerea nu dură foarte mult timp. Din spate se auzi din nou vocea blondă: „Dacă vreţi, vă spun eu! Am avut, la masă, lângă noi, de altfel, şi un grup de basarabeni. Foarte de treabă oamenii. Şi foarte veseli. Vai, ce ne-am mai distrat! A fost foarte frumos. Mi-a plăcut şi aş vrea ca toţi să ne distrăm ca acum. Cu basarabenii…”

Casetă 1

Raport informativ. STRICT SECRET

În urma întâlnirii de la Sinaia cu Numărul Unu, sursele din Rep. Moldova au căzut de acord privind formarea în cel mult o săptămână a noului Guvern democratic. Numărul Unu a solicitat liberalilor din Rep. Moldova să renunţe la pretenţiile asupra Ministerului de Interne şi să voteze cât mai grabnic formarea Guvernului. La întâlnirea cu Unu, agenţii moldoveni au solicitat sprijin material şi informativ din partea României, precum şi elaborarea unui plan strategic privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria. Ambele comisii de negociere au căzut de acord că problema unirii Rep. Moldova cu România nu pot constitui teme de analiză politico-administrativă în următorii cinci ani.

Totodată s-a căzut la înţelegere privind activarea unor surse de analiză mediatică de încredere şi bine motivate atât din România, cât şi din Moldova privind normalitatea colaborării dintre cele două ţări.

Întâlnirea celor două grupuri de lucru a avut loc la Sinaia. Nu au existat elemente care să ducă la deconspirarea discuţiilor cu Numărul Unu. Reprezentanţii moldoveni ai partidelor pro-europene au fost asimilaţi ca simpli turişti.

Întâlnirea a fost organizată de agentul SIE sub acoperire, Stepanov Musai, consilier al Ministrului Turismului şi Dezvoltării Regionale.

Propunere: acordarea Medaliei de Onoare, grad II, agentului Stepanov Musai pentru servicii excepţionale aduse ţării.

Casetă 2

Contra-raport informativ. STRICT SECRET

Notă la raportul informativ al SIE privind întâlnirea grupului de lucru de la Sinaia.

Ţinem să atragem atenţia că, deşi întâlnirea de la Sinaia raportată de agenţii SIE s-a desfăşurat întocmai şi în condiţiile prezentate, propunerea de acordare a Medaliei de Onoare, grad II, agentului Stepanov Musai este considerată de serviciul de contraspionaj ca neavenită şi inoportună deoarece:

–          agentul sus-menţionat desfăşoară de mai bine de 15 ani activităţi de spionaj împotriva intereselor naţionale,

–          agentul este suspectat de serviciul nostru de implicare în mai multe activităţi de spionaj economic şi politic,

–          agentul a dus, conform rapoartelor întocmite de ofiţerii de contraspionaj din Serviciul Român de Informaţii Iaşi, o activitate susţinută de racolare şi formare de noi agenţi sub acoperire, în special din media locală, care să activeze în favoarea unei puteri străine,

–          agentul Stepanov a adus, în ultimii ani, grave atingeri siguranţei naţionale,

–          agentul Stepanov este cel care a rostit celebra frază: „Rezistaţi, domnule prefect Prisăcaru, rezistaţi! Suntem alături de dumneavoastră”.

–          Serviciul tehnic a interceptat, la puţin timp după întâlnirea de la Sinaia, un raport informativ privind discuţiile cu reprezentanţii partidele politice din Rep. Moldova, adresat serviciului de spionaj al unei puteri străine.

Casetă 3

Ultima Oră

Ştire: Coaliţia pro-Europa din Republica Moldova a ajuns la un acord comun privind formarea Guvernului şi nominalizarea viitorului preşedinte al ţării. Criza politică din ţară a luat sfârşit.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *