Eurovision cu ieşeni, plagiate şi moderatori expiraţi

Am stat şi noi, ca tot românul sărac, deci fără cablu, binoclaţi la calificările pentru excursia în Suedia. Evident, este vorba de cele două semifinale ale Eurovisionului autohton, unde, pentru prima dată în ultimii ani, Iaşul are un reprezentant în persoana tânărului Andrei Leonte. Mărturisim că am rămas paralizaţi. Nu de titlul piesei – „Paralyzed” – ci de asemănarea izbitoare cu un alt cântec, „Waterline”, prezentat în finală, anul trecut de irlandezii de la Jedward. Lăsând deoparte faptul că reprezentanţii trifoiului, n-au rupt gura târgului, nici Andrei al nostru nu a ieşit în evidenţă, semn că bucata ar merge cel mult la Eurovisionul copiilor, singura competiţie pe care o mai câştigăm când ne lasă alţii.

Eurovision cu ieşeni, plagiate şi moderatori expiraţiUn alt copy-paste pare a fi şi piesa Luminiţei Anghel. Cineva s-a uitat prea mult la filmele cu James Bond, preluând tema muzicală din Skyfall. Aşa s-a născut piesa „Unique”, cu care fosta candidată PSD la parlamentare mai încearcă o dată marea cu degetul, aşa cum a făcut-o cu „Let Me Try”

Competiţia supervizată de eternul Dan Manoliu aduce în atenţia spectatorilor şi două voci spectaculoase, dar care ar merge mai degrabă la Gay Parade. Este vorba de Cezar şi Narcis Ianău, care cântă de parcă cineva le-ar fi pus o menghină sub brâu. Dincolo de faptul că piesele sunt de duzină, Eurovisionul nu a fost câştigat niciodată de competitori castraţi, şi nici măcar de muzicieni cu sexul incert.

Însă cireaşa de pe tort a acestui concurs de mare excepţie culturală o reprezintă prezenţa în finală a celui mai înfocat fan băsist, Robert Turcescu. Tipul a folosit pauzele publicitare din talk-show-uri de la B1 pentru a scrie nişte versuri oribile, inspirat, probabil, de buza de sus a doamnei Pora. Aşa a apărut piesa „Un refren”, care poate fi considerată cel mult o glumă proastă. Oricum, indiferent de ce am alege să trimitem în Suedia, poziţia din clasament este dinainte ştiută: un loc în a doua jumătate a ierarhiei, datorat celor 12 puncte acordate de Moldova, altor 10 venite din Spania şi a altor „ciupeli” luate de la albanezi, ciprioţi, greci sau bulgari…

Florin Salam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *