„Gaudeamus non igitur” la deschiderea noului an universitar. Cine are carte n-are parte!

Ştiţi vorba aia „Noroc în dragoste, pierdere de bani?”, nu ? Uite că acum se aplică şi în sistemul universitar şi nu domnilor profesori, ci tinerilor discipoli, celor care în aceste zile păşesc pentru prima oară sau pentru cine ştie a câta pe treptele înaltelor şcoli din Iaşi. De aceasta dată ei sunt mai supli şi mai enigmatici, fiindcă noile taxe le-au uşurat buzunarele şi le-au dat de gândit: fie îşi tocesc pingeaua prin săile de curs, fie îşi văd de treabă şi o pornesc hai-hui prin lume, că student în România nu mai este rentabil să fii… studenti_in_amfiteatruNu numai că n-ai ce mare lucru să înveţi, fiindcă prelegerile sunt vechi din anii ‘60, de când onor domnii profesori au intrat prima dată într-o sală de curs, ci şi pentru că taxele sunt foarte mari, comparabile cu cele din ţările UE sau non-UE. Poate doar promisiunea unei burse Erasmus să-i mai păcălească şi să-i determine să se înscrie în primul an, că pentru altceva nu ar avea de ce să urmeze cursurile academice la Iaşi…

Şpăguială cu aviz universitar

Taxele au crescut, la fel şi tarifele de cazare, iar condiţiile au rămas aceleaşi. Este greu de explicat şi de priceput pentru ce se cer mai mulţi bani, fiindcă în cămine vezi acelaşi mozaic comunist ca pe vremea Epocii de Aur, iar în campusuri sunt aceleaşi bănci scrijelite cu mesajele de dragoste ale părinţilor studenţilor de acum.studenti_cazare

Singura schimbare este numărul mai mic de locuri în cămine şi şpaga mai mare pentru ocuparea lor. Pe vremea Epocii Lumină, în campusul Tudor Vladimirescu erau 20.000 de studenţi şi, culmea, încăpeau toţi. Cozi la cazare erau ca şi acum, şpaga era şpagă, doar că se plătea chiar şi în batoane de salam ori butelci cu vin. Acum sunt mult mai puţini tineri dornici să înveţe inginerii (altele decât cele financiare) şi cu toate acestea tot nu încap.

La „Cuza”, aceeaşi situaţie. Dacă treceţi în aceste zile pe dealul Copoului veţi vedea o cohortă întreagă de părinţi, june şi puberi tuleioşi, însoţiţi de bunici aferate care descarcă de zor lighene şi plăpuni din portbagajele maşinilor. „Să aibă, dragă, pe ce pune capul. Nu vezi ce scândură i-a dat administratorul?”. Parcă le şi auzi pe cucoanele rujate şi parfumate care au venit să-şi aducă odoarele la marile şcoli ai căror şefi se gândesc mai puţin la confortul tinerilor şi mai mult la lefurile lor cu multe zerouri…

Scump, frate, scump!

Ligile studenţilor, prin vocea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), condamnă slaba finanţare a educaţiei, care se resimte „direct în buzunarele studenţilor”, noul an universitar începând „cu stângul” din cauza creşterilor de taxe din majoritatea universităţilor din ţară. Zău? Măi flăcăi, cui credeţi că-i pasă? Voi aveţi impresia că stă careva să vă asculte? Sau poate ANOSR-ul ăsta o fi vreo pepinieră de viitori politicieni (sunt cunoscute şi cazurile din Iaşi…) care, în lipsa altei trambuline politice, au ales varianta sindicatului studenţesc.studenti_Universitatea_Al_I_Cuza

Analizând situaţia din cadrul a 23 de universităţi din ţară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74 la sută) au crescut taxele de studiu sau au existat discuţii în acest sens, în jumătate dintre universităţile analizate taxele de şcolarizare fiind deja crescute începând cu noul an universitar.

Academia de Studii Economice Bucureşti a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă, diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte şi Design Cluj, taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, taxa de şcolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 şi 900 de lei iar Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice şi 100 de lei la domeniile umane.studenti_absolvire

Totodată, studiul ANOSR mai arată că în 57 la sută dintre universităţile analizate au crescut taxele de cămin sau a fost discutată posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii. „Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflaţiei. De asemenea, au scăzut considerabil şi investiţiile în reparaţii şi modernizări ale căminelor”, mai spun băieţii cu glas trist.

Păi, şi ce voiaţi? La ce vă aşteptaţi? Cartea e scumpă, dragilor! Vreţi condiţii? Mergeţi şi voi, ca odraslele vechilor boieri, la studii la Berlin, la Viena ori la Sorbona. Nu vă zgârciţi la parale că vă costă ca în România, doar că de acolo veniţi cu mai multă ştiinţă de carte.

Până una, alta, bun venit, dragi viitori şomeri cu studii universitare!

Titu Maiorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *