Ghid de supraviețuire urbană. Episodul 1: Traseul 41 barat

O cunoștință din CUG ne avertizase, la un moment dat, că o călătorie cu autobuzele de pe traseul 41 barat (Copou – Lunca Cetățuii) este o formă de sport extrem. Am avut ocazia să experimentăm această disciplină și credem că are șanse certe de a deveni și olimpică. Dincolo de satisfacția personală, am extras o serie de concluzii pe care încercăm să le sistematizăm sub forma unui regulament pe care îl oferim, spre a fi supus dezbaterii publice, și Regiei Autonome de Transport Public (RATP). Iată-l:

autobuz-ratp11. Utilizarea biletelor sau a abonamentelor de călătorie este pur facultativă. Numărul călătorilor este mult mai mai mare decât cel al controlorilor pe care își permite să îi angajeze RATP. Prin urmare, probabilitatea matematică de a fi depistați fără să fi îndeplinit aceste formalități este foarte redusă. În plus, denumirea de „transport public” derivă din aceea de „bun public”; ca atare, serviciul este gratuit.

2. Când așteptați în stațiile RATP, încercați să vă adunați în grupuri compacte, astfel încât, la sosirea mijloacelor de transport în comun, să urcați pe aceeași ușă și, de preferință, simultan. Faptul că autobuzele au, de regulă, trei uși este un defect de fabricație, interpretabil drept o glumă proastă din partea constructorilor. Cetățenii responsabili se organizează și fac totul împreună.

3. (Corolar pentru punctul 2). Odată urcați în mijlocul de transport, vă recomandăm să vă grupați în jurul ușilor acestuia, chiar dacă există mai mult spațiu pe coridoare sau chiar locuri libere. Chiar dacă șoferii / vatmanii sunt obligați prin contractul de muncă să nu pornească mijloacele de transport până la coborârea / urcarea tuturor călătorilor, este mai bine să fiți siguri. În plus, acest comportament demonstrează că sunteți o persoană sociabilă și favorizează inițierea unor relații corporale, uneori intime, cu ceilalți cetățeni.

4. Dacă sunteți pensionari, cerșetori, șomeri, casnice sau alte persoane fără venituri ori cu venituri reduse, atunci este recomandabil să utilizați transportul în comun la orele de vârf. Nu este treaba nimănui că dumnevoastră aveți chef să faceți piața sau, pur și simplu, să vă plimbați în mod gratuit între orele 7.00 și 9.00. În plus, ceilalți călători, în special cei care au program fix (angajați, elevi, studenți), vor fi recunoscători pentru faptul că, în acest fel, pot cunoaște și persoane din alte grupuri sociale, obținând în acest fel o imagine globală a comunității.

Ghid de supraviețuire urbană. Episodul 1: Traseul 41 barat5. Dacă dețineți un telefon mobil, înainte de a urca în mijlocul de transport vă recomandăm să setați sonerii cât mai zgomotoase, ridicole sau enervante. Dacă sunteți apelat, lăsați soneria să funcționeze până la activarea căsuței vocale. Dacă aveți această facilitate, dezactivați-o. Dacă, totuși, decideți să răspundeți, încercați să întrețineți conversația cât mai mult timp, să vorbiți cât mai tare și, pe cât posibil, despre chestiuni cât mai banale ori pe care unii le-ar putea considera penibile. Ceilalți călători vă vor fi recunoscători. (A se vedea punctul 4).

6. Dacă întreprindeți călătoria cu mijloacele de transport public în compania unor cunoscuți, vă recomandăm să dicutați, pe toată perioada acesteia, despre probleme cât mai comune, să vorbiți tare și să gesticulați cât mai puternic, astfel încât să fiți siguri că vă faceți remarcați. Eventualele certuri și conflicte fizice vă vor atrage admirația tuturor. Privirile piezișe sau încruntate pe care le-ați putea surprinde din partea celorlalți sunt, de asemenea, un semn că vă apreciază. (A se vedea și punctele 4 și 5).

7. (Pentru sezonul rece). Chiar dacă vremea se află într-un proces temporar de încălzire (8-10 grade Celsius), nu renunțați la hainele cele mai groase din garderobă, la bocanci, șosetele din lână, fular și, în nici un caz, la căciula din blană de oaie sau de iepure. Acestea excită sistemul circulator, cresc tensiunea și stimulează excreția. Nu interpretați transpirația abundentă și senzația de sufocare drept disconfort; sunt semne că organismul lucrează și, ca atare, sunteți sănătos!

8. Utilizarea materialelor igienice este strict interzisă și se sancționează cu oprobiu public și amendă penală! Necunoașterea legii nu vă scutește de suportarea efectelor ei! În primul rând, detergentul și balsamul de rufe distrug bacteriile și acarienii, viețuitoare care trăiesc în simbioză cu omul și care, din acest motiv, sunt protejate de legislația europeană. În plus, acestea afectează cromatica splendidă a vestimentației de sezon (a se vedea punctul 7), diminuând tonurile expresive de negru, cenușiu și maro. În al doilea rând, săpunul, șamponul, pasta de dinți și deodorantele distrug flora și fauna naturale ale organismului omenesc și, ca atare, au efecte devastatoare, chiar dacă mai puțin vizibile pe termen scurt, asupra sănătății publice. Mirosurile aparent neplăcute, halena, sebumul, tartrul și mătreața sunt expresii ale integrității și sănătății corporale și, ca urmare, ele trebuie expuse, acceptate și admirate în spațiul public. (A se revedea punctul 7).

MAZ Calzone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *