Iaşul are, în sfârşit, o hartă turistică

Comorile oraşului stau ascunse în negura timpului. Azi, clădiri „moderne” înlocuiesc curajoase adevăratele monumente ale Iaşului. Totuşi, cele rămase, încă, în picioare eclipsează cu mult orice tentativă de construcţie nouă cu pretenţii de „operă arhitecturală”. După ce s-a distrus tot ce-a putut în perioada comunistă, aleşii noştri de după Revoluţie au avut diverse… ocupaţii. Pe lista lor de priorităţi nu s-a aflat şi exploatarea potenţialului turistic al oraşului. Astfel, multe dintre punctele de atracţie au fost neglijate complet.

După aproape 20 de ani, din motive pre-electorale sau nu, a fost editată, în sfârşit, o hartă turistică a Iaşului care îşi propune să promoveze principalele clădiri-monument din Capitala culturală a Moldovei, dar şi obiectivele care, în opinia autorităţilor, pot atrage călătorii rătăciţi prin târg.

Pe hartă sunt marcate clădiri cu importanţă istorică, culturală, economică sau socială, având şi o scurtă descriere a celor mai deosebite. Deşi spaţiul de expunere este oarecum limitat, nu putem să nu observăm faptul că cel puţin două sau trei clădiri cu importanţă majoră pentru oraş au fost ocolite: Bolta Rece, Hotel Traian sau Hanul Trei Sarmale au fost trecute cu vederea. Să fie, oare, din cauză că Primăria are oareşce neînţelegeri cu proprietarii acestor obiective? Sau pur şi simplu indolenţa şi lipsa unor cunoştinţe minime de istorie sau de cultură locală a intervenit în circuitul funcţionăresc implicat în proiect.

Cu toate acestea, tentativa de relansare turistică, iniţiată de asociaţia „S.T.E.P: in Tourism”, împreună cu Centrul de Informare Turistică din Iaşi, este una lăudabilă. Un pas mic pentru ieşeni, o pâine bună de mâncat pentru politicieni (doar dacă mai vor un mandat!).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *