Clasament: IAȘUL TURISTIC, pe locul 8 în țară

V-ați hotărât ce faceți în concediu? Ăla de vară, care e și cel mai lung. Noi ne-am cam clarificat programul. Vom merge într-un oraș cu profil turistic din Transilvania, cu cățel, cu purcel, cu soție și tot restul. Mai o vizită la un obiectiv turistic, mai o cafea cu o veche prietenă care, cu totul întâmplător, viețuiește acolo… Mă rog, înțelegeți dumneavoastră. Îmbinăm utilul cu plăcutul. Bun, dar ce te faci când nu ai la îndemână un oraș cu o atracție turistică din categoria 90-60-90, unde să poți merge fără să te intereseze ce altceva mai e de văzut prin târg? Păi, firește, apelezi la site-urile de specialitate, profilate pe domeniul turistic. Un astfel de site, poate cel mai vizitat, este TripAdvisor, care face exact ce spune: dă sfaturi.

Topuri anuale
Unde să te duci, atunci când îți vine să te duci. Clasamentele sunt făcute în funcție de comentariile utilizatorilor, ca și de rezervările făcute prin serviciul online al TripAdvisor. Comentariile exagerate, într-un sens sau altul, sunt excluse din calcul, deci n-are rost să te apuci să lauzi un hotel sau să înjuri o atracție turistică. Nu vei influența clasamentul final. TripAdvisor face topuri în fiecare an, pe întreaga lume, pe regiuni geografice și pe țări. Mă rog, nu chiar pe toate țările, ci pe cele care au o minimă relevanță pe piața mondială a turismului. Printre acestea, și România.

Nu existăm
Clasamentul turistic pe 2016 a fost publicat de TripAdvisor zilele trecute. Din nefericire, România practic nu există. Nu găsim niciun oraș din România printre primele 25 de destinații recomandate de TripAdvisor. Cel mai interesant oraș este considerat Londra, urmat de Istanbul și Marrakech, din Maroc. Din Europa de Est, au fost votate doar Praga, Sankt Petersburg și Budapesta, care de altfel și încheie clasamentul. Asta, dacă vorbim de clasamentul mondial. Chiar dacă restrângem căutarea doar la destinațiile din Europa, România este în continuare absentă. Din cele 25 de locuri din Europa recomandate de TripAdvisor, niciunul nu e din țara noastră. La cele trei orașe est-europene menționate deja, se adaugă Moscova din Rusia și orașul polonez Cracovia și cam atât. Clasamentul european este închis de capitala islandeză, Reykjavik, ceea ce arată cam care este locul României în turismul mondial.

Clasament
Numele României apare numai atunci când căutăm cele mai interesante locuri de văzut din… România. Răsfoind site-ul, am stat o vreme cu grija că poate nici Iașul nu există în clasamente. Și totuși, nu e așa. Existăm, dar nu pe un loc foarte onorant, în pofida pretențiilor noastre și a faptului că Iașul a fost votat de români ca cel mai frumos oraș din țară acum vreo doi ani. TripAdvisor plasează în vârful orașelor din România interesante pentru turiști, chiar capitala, Bucureștiul. Clasamentul este completat de un lung șir de orașe transilvănene: Brașov, Cluj, Oradea, Târgu Mureș și Sighișoara. Din Vechiul Regat, doar Sinaia se strecoară printre ele, pe locul cinci. E drept, ar fi greu să nu apară în clasament, la frumusețea de palat Peleș construit de Carol I. Iașul apare în clasament abia pe locul 8. Dacă e să gândim în termeni de „capra vecinului”, am putea să ne bucurăm că Sibiul este după noi, ca și Timișoara.

„Platoul de Aur”
După cum spuneam, Iașul nostru se află pe locul 8, dar dacă e să aplicăm alt criteriu în afara simplului vot al utilizatorilor, ar trebui să ne aflăm ceva mai sus. TripAdvisor enumeră, în cazul Bucureștiului, 524 de locuri de văzut sau de lucruri de făcut. Singură, capitala face, din acest punct de vedere, mai mult decât toate celelalte orașe din top 10 la un loc. Clujul etalează 128 de atracții, iar Brașovul 105. Iașul nostru se poate lăuda cu 52 de locuri de vizitat, ceea ce nu este rău deloc pentru un oraș care a fost masacrat din punct de vedere urbanistic în perioada comunistă. Orașul este prezentat, în cele câteva rânduri care îi sunt dedicate, în termeni destul de laudativi: „Orașul Iași este un centru cultural și politic din secolul XV. Totul orbitează în jurul Platoului de Aur, mărginit de Palatul Culturii și Piața Unirii și plin din belșug cu biserici și palate. Iașul are o istorie iudaică semnificativă. Primul ziar de limbă idiș a apărut aici, iar Marea Sinagogă din secolul XVII este cea mai veche sinagogă din România”. Probabil prin „Platoul de Aur”, comentatorii s-au referit la centrul istoric al orașului. Unde au văzut ei palate „din belșug”, nu reușim să ne dăm seama. Avem Palatul Culturii, palatul Braunstein, Muzeul Unirii care seamănă a palat, dar în rest… Probabil au adăugat la număr și hotelul Traian, hotelul Select, Mitropolia și alte clădiri construite în sec. XIX. Lista locurilor de vizitat în târg este deschisă de Palas și continuată de Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi, Grădina Botanică, Teatrul Național, parcul Copou și Mitropolia.

Moștenirea evreiască
Este de remarcat faptul că unul din punctele noastre de atracție este, în opinia TripAdvisor, moștenirea evreiască. Am mai avut noi ocazia să vorbim despre asta. Până la urmă, în preajma celui de-al doilea război mondial, evreii reprezentau aproape jumătate din populație. E însă un lucru pe care încă nu am învățat să-l vindem turiștilor. TripAdvisor pare să ne fi oferit o direcție. Ar trebui ca noi să o fructificăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *