Iaşul va avea un singur eurodeputat. „Dreapta” politică a sucombat

Cătălin Ivan e singurul ieşean care ne va reprezenta în Parlament European. El a prins un loc eligibil pe listele PSD. Celelalte partide din Iaşi, fie că vorbim de PNL, PDL, PMP, FC – adică „dreapta” politică cum ar veni – ori n-au nicio nominalizate, ori cei propuşi vor prinde locul 1 de la coada listei cu candidaturi.

România s-a întâlnit pentru prima oară cu ideea de Parlament European în 2007, când am intrat în UE. Trebuia să trimitem niște amețiți să ridice mâna pe la Strasbourg sau Bruxelles. S-au strâns la viteză vreo 30 de inşi și au fost trimiși colo, par avion. Pentru proaspeții europarlamentari, nu era mare sfârâialâ. Leafa, ca la noi: 1.167 euro lunar. Pentru întreținerea biroului, încă 3.946 euro lunar, niște bani pentru călătorii, cursuri IT și limbi străine. Nu mare brânză. Or, una e să trăiești în România de 1.167 de euro, alta să faci naveta la Strasbourg. Nasol.

Curge cu bani
Ei, în 2009 s-a schimbat calimera și se schimbă în continuare. În bine. Pentru sezonul 2014 – 2019: leafa – 5.963,33 euro net lunar; întreținere birou europarlamentar – 4.202 euro lunar; transport moca pentru treburi de serviciu; pentru călătorii de plăcere – 4.148 euro, anual de data asta; 298 euro pe zi pentru cazare și haleală în interes de serviciu în UE; 149 euro zilnic pentru același lucru, în afara UE; 17.540 euro lunar pentru staff-ul biroului de eurodeputat. Mișto, nu? Parcă mai merită să trăiești. În 2009, aproape a fost moarte de om la întocmirea listelor de candidați, iar la Strasbourg a ajuns doar crema partidelor. Mă rog, de la Iași a ajuns unul singur, Cătălin Ivan, de la PSD.

primavara

Cât de idilic. Pe site-ul Parlamentului European a fost postată recent această fotografie care anunţă venirea primăverii. Măi să fie. La aşa condiţii şi la atâta bănet, parcă-ţi vine să te faci europarlamentar

PNL susţine vecini
Ne-am fi așteptat ca și în 2014 să fie la fel. Membrii diverselor partide să se calce în picioare pentru un locșor în Parlamentul European. Dacă este să te iei însă după numele aruncate în luptă… PNL Iași îl susține pe frate-su șefului de CJ Botoșani, Țurcănașu. Drept e că, după faza cu Fenechiu, PNL Iași cam trebuie să înghită în sec o vreme și să susțină pe alții. PDL Iași l-a scos la înaintare pe Liviu Bulgaru, ăla cu fondurile europene pentru agricultură. Nu zicem cum este poreclit, că fie ne dă în judecată pentru calomnie, fie îl caută DNA la vila de pe Otilia Cazimir, fie amândouă. Omul n-are nicio șansă. Primele locuri pe lista națională a PDL sunt ocupate deja de-alde Stolojan, Traian Ungureanu, Marian-Jean Marinescu și ne oprim, că mai mult de trei locuri nu prind ăștia nici să li se pună voturile de două ori.

Brigada „diverse”
Mișcarea Populară ieșeană se laudă cu Octaviana Marincaș, de la Universitatea de Arte. Nu vă dăm alte detalii. Căutați pe google dacă țineți neapărat, dar vă zicem de pe acum că nu are sens. Primul loc pe listă oricum este ocupat de unul dintre cei mai fideli cățeluși ai lui Zeus, Gabriel Berca. Mai mult de locul 10-15 pe listă ieșeanca noastră nu prinde, iar locul ăla nu este eligibil decât cel mult la PSD. Popularii ieșeni merg pe sloganul olimpic ”important este să participi”. Că șanse… Forța Civică, partidul ăla al lui Mihai Răzvan Ungureanu, dacă nu mai știți exact despre care vorbim, vine la Iași cu altă profă, de istorie, la Colegiul Național. Ajunge ca informație, că oricum Forța Civică este un partid de zero virgulă ceva la sută și nu va ajunge în Parlamentul European în veci și pururi. Cam asta cu dreapta politică.

Ivan, ca şi ales
Singurul politician ieșean care va vedea Strasbourgul altfel decât ca turist sau din poze va rămâne Cătălin Ivan, candidatul confirmat al PSD Iași. Loc eligibil, că e și purtător de vorbe la PSD și șef de filială sector 1 București, deci nu-i chiar neica nimeni în partidul lui. Vă place sau nu, omul și-a cumpărat deja biletele de avion. Noi ăștialalți stăm și ne întrebăm. Dom’le, chiar numai PSD poate scoate un candidat valabil de la Iași pe niște liste naționale? A murit dreapta chiar de tot? N-avem valoare, n-avem oameni care să se impună și la București? Cam așa s-ar zice, la prima vedere. Ba chiar și la a doua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *