În sfârșit, suntem și noi primii la ceva: la numărul de persoane cu handicap…

În sfârșit! Clipa pe care Iașul o aștepta de ani de zile! Cele 15 minute de faimă la care oricine are dreptul în viața aceasta sunt aici! Ieșeni, suntem campioni! Da, ați auzit bine! Suntem campioni! Cei mai tari! Ăi mai buni! În fruntea clasamentului. Care clasament, veți întreba? Cel al persoanelor cu handicap, bineînțeles.

Ultimele statistici ale specialiștilor în handicap, cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, spun că în zona Moldovei Iașul este capul de afiș în ceea ce privește numărul de persoane cu deficiențe. handicapati_statistica_1Cu 24.314 astfel de persoane, județul nostru conduce detașat clasamentul din regiune. Din nefericire, doar 501 dintre aceștia sunt instituționalizați, „cazați” în instituții specializate, unde iau pastile și sunt bine păziți. Restul umblă liberi pe stradă și-i poți găsi ocupându-ți locul în tramvai, intrând în fața ta la coadă la pâine, la diverse colțuri de stradă sau în funcții de conducere…

Pe locul al doilea se afă prietenii din Suceava, cu 17.040 de persoane cu deficiențe. Din acestea 785 sunt închise în instituții specializate. Onorabilul loc trei de pe podium nu revine, după cum v-ați aștepta, Vasluiului. Bronzul la categoria „votanți cu probleme” este revendicat de județul Bacău, competitorul economic direct al Iașului. Aici sălășluiesc nu mai puțin de 14.560 de persoane cu deficiențe. handicapati_statistica_2Neamțul vine repede din spate cu 13.521 de astfel de  persoane, iar abia pe locul al cincilea se regăsesc vecinii din Vaslui, cu 11.040 de deficienți cu acte.

Explicații pentru acest fenomen straniu putem găsi oricare dintre noi. De la aceea că vasluienii reuniți știu să numere doar până la 11.040, atâtea numere de ordine au încăput într-un document Word, iar specialiștii vasluieni n-au ajuns la școală până la lecția în care se deschide o nouă pagină, sau la numărul 11.041 se regăsea numele vreunui șef al vreunei instituții… variantele sunt, cum se zice la Vaslui, „fără număr”.

Revenind la statisticile oficiale, cel mai sănătos județ din regiune pare a fi Botoșaniul. Izvor de personalități artistice, politice, istorice și contemporane, Botoșaniul se poate lăuda în prezent cu doar 10.244 de persoane cu deficiențe. Erau mai multe, dar restul au venit la Iași, la studii!

Handilimon D. Eficientu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *